Opinii: Povestea mereu fara morala a inundatiilor

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 19:42
3975 citiri
Opinii: Povestea mereu fara morala a inundatiilor

Inundatiile sunt in Romania o poveste cu morala mereu neinvatata si de aceea efectele lor devastatoare, in loc sa se diminueze de la un episod la altul, cresc.

Trebuie sa spunem, dintr-un bun inceput, ca astfel de tragedii se produc in toata lumea. Tari europene, in frunte cu Franta, au platit recent un pret comparabil cu al Romaniei din cauza revarsarii apelor. In Australia si California, incendii devastatoare fac anual pagube uriase si victime. Cu fenomenele extreme nu poti sa lupti de la egal la egal si atunci cand ele se produc tot ce pot spera autoritatile este sa reduca amploarea tragediei. Din acest punct de vedere, autoritatile, mai ales cele locale, sunt mereu restante.

Reactiile au fost de multe ori intarziate, mai ales cele de alertare a populatiei. Multi primari pareau ca nu stiu exact nu numai ce au de facut, ci si care este situatia in zona lor de competenta. Le-au compensat insa lipsurile pompierii si angajatii ISU care si-au facut impecabil treaba. Fara ei, probabil, mai ales numarul victimelor omenesti ar fi fost cu mult mai mare.

Dar inundatiile nu se combat atunci cand viitura e deja pe drum, iar din acest punct de vedere de ani de zile nu se intampla mai nimic. Toti specialistii spun ca in privinta cursurilor de apa expuse iesirii din matca exista doua variante fezabile. Ori indiguirea foarte solida de la izor la varsare, ori, dimpotriva, eliberarea lor totala prin mentinerea sau redarea acelor zone inundabile, unde sa nu existe niciun fel de constructii sau culturi agricole.

Cu digurile e foarte greu, cat timp noi nu suntem in stare nici macar sa le refacem pe cele vechi existente, vechi de zeci de ani, in foarte multe locuri fisurate si inapte sa mai faca fata debitelor foarte mari, dupa cum am vazut.

Dupa precedentele inundatii s-a vorbit mult despre investitii in sistemele de aparare impotriva inundatiilor. Din 2006 exista o strategie speciala in privinta lor. Sumele alocate au fost insa tot mai mici. In 2009 suma alocata pe hartie acestor lucrari a fost de 2,11 miliarde de ron. Pentru anul 2010, suma alocata a scazut la 1,78 miliarde, iar pentru 2011 urma sa ajunga, cel putin pana la aceste inundatii, la aproape 914 milioane de lei.

Dar chiar si banii care au fost totusi alocati de-a lungul timpului au ajuns in mare parte la clientela politica. De exemplu ministrul Finantelor Sebastian Vladescu, in timpul mandatului sau din vremea guvernarii Tariceanu, in 2006, a incasat prin firmele sale jumatate de milion de euro pentru a furniza echipamente de interventie la viituri.

Ma intreb si eu, in loc sa dam bani pe mai mult sau mai putin utile sali de sport, oare n-ar fi fost mai bine sa lucram la indiguiri?

In aceste conditii, sunt mai usor de corectat greseli majore ale trecutului cand au fost secate aceste zone inundabile si, cum zicea Nicolae Ceausescu, au fost redate agriculturii. Ba chiar mai rau, in aceste zone expuse au fost construite case, ceea ce e cu totul inadmisibil. Este vina autoritatilor locale, care fie au ignorat cladiri ridicate fara autorizatie de constructie, fie au acordat astfel de autorizatii complet aiurea.

Dar, pana la urma oamenii nu pot astepta numai de la autoritati sa le poarte de grija. Construirea in zone periculoase, neasigurarea caselor, refuzul de a asculta indicatiile pompierilor si ale politiei sunt greseli individuale care se platesc extrem de scump.

Foarte greu de digerat a fost spectacolul mediatic al acestei perioade. Televiziunile de stiri si-au dat toata silinta sa faca din nenorocirea oamenilor inca un par de lovit in moalele capului PD-L. Una dintre cele mai toxice si topesti prezente ale ecranului se intreba rastit si cum mana in sold de ce sunt parlamentarii la treaba lor si nu se duc la inundatii.

Si ce sa faca parlamentarii la inundatii? Sa ii incurce pe pompieri? Sa ii enerveze pe cei de la ISU? Pentru campanie electorala? Sa se bage singuri in seama? Locul parlamentarilor nu e acolo, ci fix in Parlament. Si trebuie judecati nu pentru inundatii, ci pentru legi. Grav e ca in Parlament s-a votat asa cum s-a votat legea ANI, deschizandu-se larg portile coruptiei in cauza careia si lupta impotriva inundatiilor va avea rezultate proaste.

Cat despre guvern, pot intelege de ce s-a dus la inundatii premierul, de ce au fost trimsi la inudatii ministrul de Interne sau cel al Dezvoltarii Regionale, dar nu inteleg ce beneficiu putea aduce acolo ministrul Justitiei, de exemplu.

Una peste alta, daca fiecare si-ar face treaba lui, la locul lui, cu seriozitate, poate ca si tragediile provocate de inundatii ar fi mai putine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#inundatii 2010 Romania, #inundatii Romania ploi, #sate inundate , #inundatii