Ploile fac prapad: Doua femei au murit. Mii de case inundate si sute de oameni evacuati. Cod rosu in mai multe judete (Video)

Sambata, 30 Iunie 2018, ora 22:50
26264 citiri
Ploile fac prapad: Doua femei au murit. Mii de case inundate si sute de oameni evacuati. Cod rosu in mai multe judete (Video)

O femeie din Botosani a murit sambata, strivita in propria casa de tavanul care a cedat din cauza ploilor abundente, iar o alta a fost gasita inecata in judetul Vrancea, in timp ce in toata tara tot mai multe drumuri si locuinte au fost afectate de inundatii.

Sute de oameni au fost deja evacuati si tot mai multe drumuri nationale au fost inchise. Un pod feroviar s-a prabusit la scurt timp dupa trecerea unui tren plin cu calatori.

Mii de pompieri au intervenit in localitatile afectate, iar vestile nu sunt bune. Nu numai ca ploile vor continua, dar au fost extinse codurile galben si portocaliu de ploi abundente si pentru mai multe judete a fost emis chiar cod rosu.

Ziare.com v-a tinut la curent cu situatia din tara - vezi care sunt cele mai afectate localitati, drumurile blocate, unde si cum au intervenit autoritatile:

22:32 - Hidrologii au emis un cod portocaliu de inundatii si pentru judetul Bistrita-Nasaud, valabil pana la ora 02.00, interval in care vor fi scurgeri importante pe versanti, torenti si viituri. Trei judete - Covasna, Brasov si Bacau - raman sub avertizare cod rosu de inundatii pana la ora 24.00, informeaza News.ro.

21:40 - Imaginile surprinse la Targu Ocna (Bacau) arata ca apa intrata in locuinte a ajuns la aproape 1 metru inaltime.

21:20 - Circulatia rutiera a fost oprita pe DN 10, in zona localitatii Sita Buzaului (km 106+400 - km 105+700), judetul Buzau, din cauza precipitatiilor abundente, care au facut ca apa de pe carosabil sa masoare 20 de centimetri.

20:00 - Ministerul de Interne a distribuit in zonele afectate din judetele Bacau, Buzau, Covasna si Neamt alimente si alte produse necesare persoanelor evacuate din zonele inundate sau cu potential inundabil. Este vorba despre apa potabila, conserve de carne, saci de dormit, paturi, saltele, cearceafuri, conserve de peste sau de pate.

"Produsele puse la dispozitia populatiei fac parte din stocul rezervelor de stat si sunt alocate ca ajutor umanitar, la solicitarea autoritatilor locale, in urma evaluarilor preliminare efectuate in teren, in zonele afectate de inundatii", se arata intr-un comunicat al MAI.

19:50 - Barajul din Calimanesti (Vrancea) este supus la mari presiuni din cauza suvoaielor de apa.

19:08 - Femeia din Poiana Cristei, judetul Vrancea, disparuta vineri seara si in cazul careia autoritatile luau in calcul ipoteza sa fi fost suprinsa de viituri, a fost gasita decedata in zona paraului Brezoi.

Zeci de oameni continua sa caute cea de a doua persoana disparuta in Vrancea.

18:53 - In Suceava, digul care apara captarea de apa de la Berchisesti a fost la un pas sa fie rupt complet de o viitura formata pe Raul Moldova.

18:50 - Ministerul Apararii a postat pe Facebook imagini de la misiunile de salvare a sinistratilor. In una dintre fotografii apare un pui de caprioara salvat de Vanatorii de Munte care au intervenit in Covasna.

Vezi aici situatia traficului la ora 18:30.

18:44 - Departamentul pentru Situatii de Urgenta prezinta bilantul orei. Inundatiile au afectat 84 de localitati din 17 judete, 318 case, 653 curti, 44 subsoluri/beciuri, 14 poduri/podete, 266 anexe gospodaresti, 3 operatori economici, 8 tronsoane de drum national si 5 tronsoane de drum judetean, 2 tronsoane de cale ferata, 3 diguri.

18:37 - In Mures, mai multe gospodarii si hectare de teren din localitatea mureseana Vanatori sunt afectate de inundatii, dupa ce o rupere de nori a provocat o viitura, iar apa s-a revarsat pe drumuri si a ajuns si in curtile oamenilor, in unele zone avand 60-70 de centimetri, informeaza Mediafax.

18:25 - Si in Botosani inundatiile afecteaza circulatia trenurilor, fiind oprita pe ruta Dorohoi -Iasi.

Municipiul Radauti a ramas fara gaz metan din cauza fisurarii conductei.

17:32 - In Suceava sunt inundate 16 localitati. La Brosteni alimentarea cu apa potabila a fost sistata, populatia fiind avertizata ca apa de la robinete din urmatoarele zile nu va fi potabila.

17:28 - Raed Arafat semnaleaza faptul ca sunt sinistrati care refuza sa isi paraseasca locuintele, punandu-si viata in pericol, si cere autoritatilor locale sa ia masuri.

Citeste mai multe despre Arafat: Sunt cazuri in care oamenii refuza sa plece din calea apelor. Autoritatile locale trebuie sa ia decizii foarte clare

In Brasov a fost intrerupta circulatia feroviara pe un tronson dupa ce podul din Budila s-a prabusit.

16:45 - In localitatea Lunca de Sus din judetul Harghita pompierii intervin pentru evacuarea apelor din 50 de gospodarii. Peste 2.000 de familii din sase localitati harghitene au ramas fara energie electrica, din cauza unei furtuni care a afectat transformatoarele si o retea de inalta tensiune, informeaza Mediafax.

16: 40 - O turista din judetul Constanta, surprinsa de viitura pe o insula de pe Raul Doamnei, a fost salvata, sambata, de pompierii voluntari din comuna Nucsoara din judetul Arges, informeaza Agerpres.

Femeia se afla singura langa o rulota cand debitul raului a inceput sa creasca rapid. Salvatorii au intervenit cu un buldo-excavator si au transportat-o pe mal.

16:30 - Si in judetul Teleorman, locul de bastina al lui Liviu Dragnea, Viorica Dancila si Carmen Dan, apele au facut prapad.

16:16 - Un pod de tren din Budila (Brasov) s-a prabusit la 5 minute dupa ce a trecut trenul, spun martorii. Judetul e sub cod rosu de inundatii pana la ora 18, informeaza Realitatea TV.

In Sacele, mai multi oameni isi demoleaza singuri casele pe care abia le ridicau pe malul apei, pentru a salva materialele de constructie inainte sa le duca apele la vale.

16:00 - Peste 260 de oameni din judetele Neamt si Covasna au fost evacuati din cauza inundatiilor.

15:40 - In Vrancea, doua persoane sunt cautate dupa ce ar fi fost luate de viituri, iar in judetul Botosani 22 de oameni, intre care 11 copii, au fost evacuati de pompieri din calea apelor, relateaza News.ro.

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Vrancea, Paula Enache, sambata dimineata politistii din Cotesti au fost anuntati cu privire la disparitia unei femei in varsta de aproximativ 70 de ani din comuna Poiana Cristei. Femeia fusese vazuta vineri in jurul orei 21.00 in zona paraului Brezoi, sat Mahriu. De asemenea, a fost sesizata disparitia unui barbat de 68 de ani din Sihlea care ar fi plecat de acasa vineri spre padurea Bogza si nu a mai revenit, informeaza News.ro.

15:30 - 100 de gospodarii sunt inundate in localitatea Tarlungeni din judetul Brasov.

"Nu sunt victime omenesti, dar sunt probleme cu locuintele. Raul Zizin a iesit din matca. Pompierii si oamenii din localitate au pus umarul si i-au ajutat pe cei afectati", a declarat primarul Tiberiu Beschia la postul Realitatea TV.

15:07 Ploile abundente creeaza probleme serioase si in Maramures. Intr-un material video postat de curand pe internet se vede cum - la binecunoscuta manastire Barsana, vizitata anual de mii de turisti din tara si din strainatate - trei oameni sunt incarcati in cupa unui excavator pentru a fi salvati din fata apelor, in ultimul moment.

14:56 Centrul Infotrafic anunta ca, in Vrancea, s-a mai inchis drum national din cauza aluviunilor aduse pe sosea de ploile abundente. Astfel, la acest moment, sunt inchise urmatoarele drumuri nationale:

- DN15 Borsec - Poiana Largului, in comuna Poiana Teiului (intre kilometrii 237+800 de metri si 238+100 de metri);

- DN2N, la Jitia (intre km 53+300 si 53+400 de metri) si pe DN2L, la Soveja (kilometrul 59+900 de metri) si in judetul Harghita;

- DN11B Cozmeni - Targu Secuiesc, la km 23, in zona localitatii Casinu Nou.

In plus, se circula cu dificultate pe:

- DN1A Brasov - Ploiesti, la iesirea din Sacele catre Valenii de Munte;

- DN57 Moldova Noua - Oravita, in zona localitatii Radimna, in judetul Suceava;

- DN17 Suceava -Vatra Dornei, in zona localitatii Frasin in judetul Bacau;

- DN11 Bacau - Onesti, in zona localitatii Sanduleni, in judetul Covasna;

- DN11 Targu Secuiesc - Onesti, la iesirea din municipiul Targu Secuiesc catre Bretcu;

- DN15B Targu Neamt - Ceahlau, intre localitatile Pipirig si Vanatori-Neamt, in judetul Neamt.

13:43 Raed Arafat spune ca multi dintre oamenii din satul bacauan Farcasa - unul dintre cele mai afectate de inundatii - refuza sa plece pentru ca s-a oprit temporar ploaia.

"Evacuarile inca nu s-au terminat. In Covasna mai avem de evacuat inca 30 de oameni. In Bacau, in schimb, a aparut o alta situatie. Din circa 132 de oameni din comunca Farcasa (in care suvoaiele de apa ajunsesera in urma cu cateva ore pana la ferestrele caselor - n.red.), doar circa 30 au fost evacuati. Restul refuza sa plece, in conditiile in care s-a oprit ploaia. Nu recomandam o astfel de atitudine. Este posibil sa reinceapa sa ploua, iar evacuarea sa nu se mai poata face in aceleasi conditii de siguarnta", a declarata pentru Digi 24 secretarul de stat Raed Arafat.

13:29 Hidrologii au emis o noua avertizare cod rosu de inundatii pentru judetele Harghita, Neamt, Bacau si Covasna, valabila pana la ora 24.00. In acest interval urmeaza sa se produca viituri rapide si depasiri ale cotelor de pericol. De asemenea, judetul Brasov se afla sub cod rosu de inundatii pana la ora 18.00. Pana la acest moment, doar Bacau si Covasna se aflau sub avertizare cod rosu.

13:20 Prefectul judetului Bacau, Maricia Luminita Cosa, a declarat pentru Digi 24 ca a cerut ajutorul armatei pentru a reusi sa isi ajute pe oamenii sinistrati din pricina inundatiilor. Daca in urma cu doar doua ore numarul bacauanilor ramasi fara curent electric era de 1.226, intre timp a crescut la nu mai putin de 12.000. Jurnalistii de la ZiarBicaz au postat, in urma cu putina vreme, o filmare din satul Farcasa, in care se vede ca suvoaiele de apa ajung pana la acoperisurile caselor.

12:39 O femeie de 81 de ani, din satul botosanean Zlatunoaia, a murit dupa ce tavanul casei in care locuia s-a prabusit peste ea, din cauza infiltratiilor generate de ploi. Reprezentantii ISU au precizat pentru Mediafax ca femeia "a fost surprinsa de tavanul locuintei care a cedat din cauza infiltratiilor generate de ploile abundente. Pompierii botosaneni au raspuns cu promptitudine solicitarii rudelor, in vederea recuperarii acesteia, insa din nefericire, batrana nu a putut fi salvata".

12:22 Pompierii brasoveni incearca sa evacueze apa din subsolul Spitalului Orasenesc Zarnesti, inundat in urma ploilor abundente din ultimele zile. Se intervine, de asemenea, la zeci de gospodarii din mai multe localitati ale Brasovului.

"Intervenim in municipiul Sacele, in cartierul Garcini, unde strada Pajiste este inundata, in satul Zizin, unde avem 12 curti inundate si o casa, in satul Purcareni sunt patru case inundate, intervenim la subsolul spitalului din Zarnesti si in opt gospodarii. In satul Predelus este o casa afectata, in satul Sohodol sunt patru case afectate. Actionam cu 22 de motopompe, transportabile, remorcabile, de mare capacitate. Deocamdata, nu au fost evacuate persoane", a declarat Luiza Danila, purtatorul de cuvant al ISU Brasov pentru Mediafax.

12:14 Hidrologii spun ca ploile din urmatoarele ore ar putea crea alte si alte probleme. Deja este in vigoare o avertizare Cod rosu de inundatii pentru rauri din bazinul hidrografic Trotus, pe raza judetelor Harghita, Bacau, Covasna si Neamt, valabila pana sambata, la ora 24:00. Din pacate, nu doar in cele in care se intervine acum, ci si in unele in care inca nu s-a semnalat nicio problema. Printre zonele afectate s-ar putea numara, spre exemplu unele din judetul Iasi.

Meteorologii si-au revizuit prognoza pentru urmatoarele ore, iar vestile nu sunt imbucuratoare. Ploile abundente continua, iar pe alocuri vantul se va inteti. Intregul judet Bacau ramane pana la ora 23.00 sub cod portocaliu de ploi abundende. Iar asta inseamna ca, in orele care vin, cantitatile de apa care vor cadea pot ajunge si la peste 60 - 70 l/mp. Sub cod portocaliu raman si Botosani, Iasi, Suceava, Neamt, Harghita, Covasna si parte din judetele Brasov si Sibiu.

12:08 Se circula in conditii dificile pe DN 12B, pe raza orasului Slanic Moldova din Bacau.

"O viitura pe raul Slanic a condus la prabusirea zidului de sprijin pe o lungime de aproximativ 100 metri, zona a fost semnalizata corespunzator, iar circulatia este asigurata pe jumatate din cale. Pe drumul national 17B in localitatea Dreptu, judetul Neamt si DN 17B in zona Frumosu, viiturile de pe versanti au transportat pe carosabil stanci, arbori si potmol; in ambele cazuri, s-a intervenit cu utilaje de tip Unimog si buldoexcavatoare pentru degajarea partii carosabile. Circulatia se desfasoara pe jumatate din cale", a informat Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Iasi, citata de Agerpress.

11:56 E pericol mare de inundatie pe DN1A Cheia-Sacele (km 178-179), pe portiunea care trece pe langa Barajul Tarlung, din zona Bradet, a declarat prefectul judetului Brasov, Marian Iulian Rasaliu. Cauza: apa de ploaie care continua sa se scurga in cantitati foarte mari de pe versanti.

"Daca nivelul apei mai creste, in zona, cu 30 de centimetri, va intra pe sosea. Asta inseamna ca cel mai probabil vom merge acolo, in orele urmatoare, iar circulatia urmeaza sa fie inchisa pe DN1A", a declarat Rasaliu.

11:20 Continua evacuarea a 130 de persoane dintr-un sat izolat din judetul Neamt. Potrivit sectretarului de stat Raed Arafat, actiunea este una preventiva.

"Este momentul sa ii evacuam acum pe acei oameni, in conditiile in care nu stim, ulterior, daca vom mai reusi sa ajungem la ei. Este preferabil sa actionam preventiv. Fac apel pe aceasta cale la autoritati pentru evacuarea preventiva, acolo unde este cazul, a persoanelor dializate si a gravidelor. Conditiile meteo nu ne permit sa intervenim pe calea aerului, pentru evacuari, in cazul in care drumurile nu vor mai fi practicabile", a spus Raed Arafat.

11:00 Prefectul judetului Bacau anunta, la teleconferinta cu ministrul Carmen Dan, ca in judet sunt 160 de persoane izolate in urma ruperii unor poduri. In plus, 1226 de bacauani au ramas fara energie electrica, iar 255, fara gaz.

10.45 Potrivit ISU Teleorman, sambata dimineata, in judet erau 225 de case, 248 de anexe gospodaresti si 724 de curti inundate. In plus, apele au afectat drumuri comunale, strazi, dar si pasuni si terenuri arabile. Cea mai grava situatie e in localitatea Tiganesti, unde 100 de locuinte si peste 400 de curti sunt inundate.

De asemenea, drumul judetean dintre Lita si Segarcea Vale a fost inchis din cauza erodarii unei subtraversari, ca urmare a precipitatiilor abundente si a scurgerilor de pe versanti.

10:40 O masina care se deplasa cu viteza pe ploaie, pe raza judetului Bacau, a lovit frontal o masina de intervenite a ISU care tracta o ambarcatiune, potrivit Ministerului de Interne, Carmen Dan. Toti cei 6 subofiteri ISU din autospeciala ISU au suferit leziuni si au avut nevoie de ingrijiri. Masina nu si-a putut continua misiunea. Raniti au fost si pasagerii din autoturismul care circula cu viteaza, avand nevoie de descarcerare si ingrijiri.

10.30 In cadrul unei videoconferinte, Ministrul Camrmen Dan anunta ca peste 20.000 de angajati ai statului actioneaza cu 7.300 de utilaje, in acest moment, pentru a rezolva problemele cauzate de inundatii. Potrivit ministrului, utilaje de la mai multe centre ISU din tara au fost aduse in zonele afectate, pentru a eficientiza interventiile. De asemenea, Carmen Dan le-a cerut tuturor prefectilor sa transmita daca au nevoie de ajutoare de la rezervele de stat pentru sinistrati.

9:15 ISU Botosani a transmis, sambata dimineata, ca, in urma ploilor abundente si a viiturilor formate din cauza cantitatilor mari de apa cazute in ultimele 32 de ore, au fost inundate 160 de case, anexe gospodaresti si subsoluri, iar pompierii militari si voluntari au intervenit pentru evacuarea din locuintele inundate a zece persoane, dintre care sase copii, precum si pentru salvarea altor sapte persoane surprinse de ape.

Foto: Jandarmeria Romana

De asemenea, s-a intervenit pentru degajarea a 19 autoturisme care au ramas blocate in trafic in acumularile de apa, precum si pentru inlaturarea a 27 de arbori cazuti pe carosabil sau peste masini.

"In sprijinul populatiei au intervenit, in total, peste 600 de pompieri militari si voluntari, politisti, jandarmi si politisti de frontiera", a spus purtatorul de cuvant al ISU Botosani, Dorina Lupu.

La ora transmiterii acestei stiri pompierii botosaneni intervin, pentru evacuarea apei din mai multe gospodarii din localitatile Iacobeni, Copalau si din orasul Saveni.

9.05: Hidrologii au emis cod rosu de inundatii, sambata dimineata, pe raurile din bazinele hidrografice Tarlung - bazin mijlociu si inferior, in judetele Brasov si Covasna. Vazand ca pe raul Tarlung, in apropierea localitatii Lunca Marcusului, s-a creat o bresa in dig, ISU Covasna a inceput sa evacueze peste 100 de oameni.

Alti 13 oameni au fost evacuati din calea apelor din Moinesti si Comanesti (judetul Bacau), iar sase sate din judet au ramas fara curent electric, informeaza Digi 24.

8.45: Circulatia rutiera este oprita, sambata dimineata, pe trei drumuri nationale. Mai exact, potrivit Centrului Infotrafic, nu se circula pe urmatoarele drumuri:

- DN11 Bacau - Onesti, in zona localitatii Sanduleni (km 153+200 de metri), in judetul Neamt;

- DN 11 B, intre localitatile Cozmeni si Targu Secuiesc (km 22+000 - km 24+000), judetul Harghita;

- DN15 Borsec - Poiana Largului, in comuna Poiana Teiului (intre kilometrii 237+800 de metri si 238+100 de metri);

- DN2N, la Jitia intre kilometrii 53+300 si 53+400 de metri), in judetul Vrancea.

In plus, se circula cu mare greutate pe DN57 Moldova Noua - Oravita, in zona localitatii Radimna (intre kilometrii 114 si 117), in judetul Caras-Severin.

Traficul este blocat din cauza acumularilor de apa pe trei drumuri judetene din Teleorman, Suceava si Bacau.

Tot Centrul Infotrafic anunta ca in judetul Botosani, din cauza aluviunilor care au spalat terasamentul, circulatia feroviara pe sectia de cale ferata 608 Iasi - Dorohoi este intrerupta la km feroviar 85+500 de metri, intre statiile CF Trusesti si Dangeni. Se lucreaza la repararea acestuia.

8.10: Ploile abundente incep sa creeze probleme si la Braila. Pe parcursul noptii de vineri spre sambata, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 13 curti si cinci case din cartierele Lacul Dulce, Catanga si Chercea. De dimineata, o alta problema: strazile din oras au fost acoperite de ape, canalizarea nemaifacand fata cantitatilor mari de apa de ploaie.

8.00: Toata noaptea de vineri spre sambata au muncit mai multi pompieri din Vrancea ca sa scoata apa din gospodariile oamenilor. Ploile abundente din ultimele zile au crescut debitul paraului Balanu care si-a iesit din matca si a inundat sapte case din localitatea Bordeasca Veche. Apa a navalit cu putere, asa ca pompierii militari inca intervin pentru a o evacua. Totodata, pe parcursul noptii s-a intarit cu saci de nisip a digului de pamant existent in zona respectiva, la interventie participand si jandarmi.

Pe parcursul serii si noptii trecute s-au inregistrat peste zece solicitari de evacuare a apei acumulate in gospodariilor localnicilor din Nistoresti, Gura Calitei, Tulnici, Cotesti, Marasesti si Urechesti. Practic, pompierii n-au avut vreme nici sa isi traga sufletul!

Potrivit Serviciului de Gospodarire a Apelor Vrancea, vineri seara, in intervalul 18.00-21.00, s-a inregistrat un record de precipitatii, maxima inregistrata la statia hidrometrica Tulnici fiind de 71,5 l/mp.

Conform reprezentantilor Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta Tulnici, un pod care asigura legatura pe un drum comunal catre aproximativ douazeci de case din satul Coza, comuna Tulnici, a fost avariat.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#inundatii Vrancea Braila pompieri, #interventie case inundate, #drumuri case inundate , #inundatii