Presa de azi: Inundatiile, preturile si statul - problemele romanilor

Luni, 05 Iulie 2010, ora 07:34
3271 citiri
Presa de azi: Inundatiile, preturile si statul - problemele romanilor
Foto: gandul.info

Inundatiile din Moldova continua sa tina capul de afis al ziarelor de luni, care scriu insa si despre celelalte probleme cu care se confrunta romanii, preturile mari si un stat care lucreaza impotriva cetatenilor lui. "Moldova, terorizata de ape", titreaza Jurnalul National, in vreme ce Gandul invoca statistica potrivit careia "o inundatie ca in 2010 apare o data la 200 de ani". Evenimentul Zilei scrie despre romanii care cauta preturi mai mici in afara tarii, iar Adevarul prezinta povestea concetatenilor nostri care au invins statul la CEDO.

Jurnalul National: Moldova, terorizata de ape

Desi s-a plans ca tara n-are bani si se imprumuta 9 miliarde de euro, presedintele Traian Basescu le-a promis dig localnicilor din Saucesti.

Potopul vine in Moldova din doi in doi ani. Asa a devenit comuna Saucesti loc de pelerinaj pentru autoritati. Ca intr-un fel de campanie electorala, politicienii vin, promit si pleaca. "Toti vin si pleaca. Ne viziteaza ba ala, ba ala. Noi cu ce ne alegem? Ramanem sa ne luptam cu apele si cu suferinta", plangea o femeie de prin zona Sucevei care tocmai isi pierduse gospodaria. In urma cu doi ani, cele trei sate de la marginea Bacaului au fost inundate, potrivit Jurnalului National.

Presedintele Traian Basescu a vizitat atunci localitatea Saucesti. Sambata a revenit, adus tot de ploi si inundatii. Oamenii i-au cerut presedintelui construirea unui dig in zona. "Acum iar ne-a luat apa. Vrem dig... Nu ne trebuie ajutoare. Vrem dig", i-a spus o femeie lui Basescu. "Si eu zic la fel", i-a replicat presedintele. "Va promit ca anul acesta o sa aveti un dig", le-a spus Basescu localnicilor, inainte de a pleca din Saucesti.

Ieri, seful statului a revenit la Saucesti, pentru ca a promis, dar si pentru ca se minte. "Nu mint doar ministri, secretari de stat, ci mint si oameni obisnuiti. Am verificat si pot sa spun cu certitudine ca la Saucesti, pana in prezent, nu a fost alocat nici un ban pentru dig. Au fost dati niste bani comunei Prajesti, insa pentru a se face un canal colector care sa preia apa Siretului", a afirmat Basescu.

Meteorologii au prelungit pana astazi, la ora 9:00, avertizarea Cod galben de ploi pentru Moldova si zona Carpatilor Orientali.

De asemenea, hidrologii au emis avertizare Cod rosu de inundatii pe raul Prut pe sectorul Stanca Aval - Prisacani, aferent judetelor Botosani si Iasi si pe sectorul Sivita-Dunare (judetul Galati), pe raul Siret pe sectorul Sendreni-Dunare (judetul Galati), valabila de ieri dupa-amiaza pana astazi la ora 16:00.

Gandul: Prognozele Guvernului - o inundatie ca in 2010 apare la 200 de ani

Comuna Saucesti, Bacau, pare ca se inunda de fiecare data din cauza unor anomalii statistice. In 2008, Siretul a venit cu 2.670 mc/s - un debit care, conform statisticilor, apare o data la 150 de ani. De aceea, prin doua HG, Guvernul a alocat 125.000 de euro pentru repararea digului spart si suprainaltarea lui cu 20 de centimetri. Numai ca in 2010 Siretul a intrat iar in comuna, venind cu un debit pe care statistica il considera posibil o data la 200 de ani, adica 2.884 mc/s.

Presedintele Basescu a vizitat de doua ori localitatea, sambata si duminica, a doua oara intorcandu-se pentru a-i pune la punct pe sinistratii care strigau ca primarul si consilierii au furat banii pentru diguri. "Incetati sa mintiti. Nu! Nu va mai ascult pentru ca mintiti! Am inchis subiectul. Toti cu asta umblati in gura de ieri, numai asta spuneti: ca va fura primarul, ca va fura consilierii. Nu v-a furat nimeni, ca nu a avut ce fura", i-a spus el unei localnice, informeaza Gandul.

Apele umflate au scos, joi, in teren, Cabinetul Boc. Echipat in jeansi, camasa si pantofi, premierul a pus mana pe lopata pentru a umple cu pamant un sac, alaturi de pompierii care lucrau pentru inaltarea digului de la Sendreni, din judetul Galati.

Vizita fulger a prim-ministrului a debutat, insa, cu huiduieli din partea galatenilor. Doua zile mai tarziu, in acelasi loc, premierul avea sa fie intampinat cu oua si rosii aruncate de un membru PNT Galati in directia masinii de teren care il astepta pe premier in fata prefecturii.

Odata cu agravarea situatiei, indeosebi in judetul Botosani, unde peste 3.800 de persoane erau evacuate, ministrul Internelor, Vasile Blaga, a inceput lupta cu primarii. Dupa ce edilul-sef al Dorohoiului a declarat ca nu cunoaste semnificatia codurilor de avertizare, Blaga a cerut "masuri foarte drastice, inclusiv penale", subliniind ca este obligatia autoritatilor sa actioneze pentru salvarea vietilor.

Adevarul: Povestea primilor romani care au invins statul la CEDO

La scurt timp dupa ce Romania a semnat Conventia Europeana a Drepturilor Omului, o mana de oameni, nedreptatiti de Justitia din tara, a indraznit sa-si caute dreptatea la Strasbourg. In urma hotararilor de condamnare date de Curte, Romania s-a reformat din mai multe puncte de vedere.

Procurorii nu mai pot aresta preventiv, convorbirile telefonice pot fi interceptate doar cu voie de la judecator, iar dreptul de proprietate este in mai mare masura respectat, scrie Adevarul.

Consecinta directa a hotararii CEDO "Pantea contra Romania", data la 3 iunie 2003, a fost schimbarea procedurii penale in cazul retinerii si arestarilor preventive. "Cazul meu este emblematic sub raportul consecintelor, una dintre cele mai importante schimbari: arestarea este decisa de judecator, si nu de procuror", isi prezinta dosarul avocatul Alexandru Pantea (63 de ani).

Detinutul Ioan Petra (1941- 2007) a intentat in anul 1998 un proces impotriva Romaniei, reclamand ca i-a fost incalcat dreptul la viata privata si la corespondenta. La 23 septembrie 1998, CEDO a stabilit ca detinutului i-a fost violata corespondenta. Statul roman a fost condamnat la plata daunelor de 10.000 de franci francezi.

Dan Brumarescu (84 de ani), primul roman care si-a castigat imobilul nationalizat in urma unui proces intentat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a deschis practic calea reusitei in celelalte cazuri de nerestituire a imobilelor nationalizate, aflate pe rolul CEDO.

Evenimentul Zilei: Romanii vaneaza reducerile de peste granita

Parcarile hipermarketurilor din orasele unguresti aflate la granita cu Romania sunt pline de masini cu numere romanesti, care se intorc in tara incarcate cu produse cumparate la promotii.

In parcarea hipermarketurilor Tesco sau Cora din Szeged nu exista rand fara masini cu numere romanesti, ceea ce e un argument in plus pentru calculul facut de angajatii acestora, care spun ca macar unu din zece cumparatori este roman, noteaza intr-un amplu material Evenimentul Zilei.

Dupa ce au descoperit, in anii '90, alimentele ieftine din tara vecina, odata cu criza si cresterea TVA, romanii tind sa devina "abonati" la promotiile si discounturile de acolo. Stiu ca "akcio" inseamna "reducere", ca "arengedmeny" in seamna "promotie" si vaneaza rafturile care au aceste afise. In hipermarketul Cora, de exemplu, majoritatea magazinelor vand deja totul la jumatate din pret.

Avantajele preturilor maghiare la produsele de baza i-au facut pe romanii din Banat si Ardeal, cei care vin cel mai des la cumparaturi peste granita, sa instituie adevarate trasee pentru ca stiu deja de unde cumpara cele mai ieftine alimente si unde fac adevarate afaceri daca au nevoie de detergent, sampon sau alte consumabile.

Atunci cand doriti sa va faceti stocul de produse alimentare din magazinele sau din pietele din tarile vecine, ar trebui, inainte sa porniti la drum, sa analizati cu atentie ofertele de preturi. Asta deoarece nu se poate afirma cu tarie ca "la bulgari este mai ieftin" sau ca "ungurii au preturi mai mici". Daca unele produse le gasiti la preturi mai bune in magazinele bulgaresti, alte produse le puteti gasi mai ieftine chiar la piata cea mai apropiata de casa.

Puterea: Complexul Astoria Snagov, dat cu o chirie de garsoniera

Dupa vanzarea "pe doi lei" a Hotelului Astoria de langa Gara de Nord din Bucuresti, din cauza unei datorii de nici 20.000 de euro, Societatea Feroviara de Turism (SFT) a intrat in "combinatii" imobiliare ultra paguboase, ce vor fi descalcite, probabil, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.

Astfel, desi activele imobiliare ale Societatii Feroviare de Turism valoareaza zeci de milioane de euro, conducerea societatii a prelungit un contract de inchiriere pentru un teren detinut la complexul Astoria de pe malul lacului Snagov catre o firma de apartament, la pretul unei gume de mestecat pe metrul patrat sau al unei hartii igienice de proasta calitate, dezvaluie Puterea.

Complexul Astoria de la Snagov, una dintre "perlele" administrate de Ministerul Transporturilor, este vanat de rechinii imobiliari care se ascund in spatele unor firme de apartament. In locatia amplasata pe malul lacului Snagov, la marginea padurii, exista vile si bungalow-uri de 3 si 4 stele, restaurant, sali de sedinte, terenuri de tenis si piscina.

Anul trecut, cand toata lumea era plecata in concediu, fostul director general al SFT, Radu Dumitru, a inchiriat o parte din complexul turistic Astoria Snagov firmei de apartament Aqua Sport Complex la un pret de nici 50 de bani metrul patrat, pentru o perioada de cinci ani.

Directorul general SFT, Ionut Grigore, considera ca pretul de 0,13 centi/mp de teren pe malul lacului Snagov nu este o chirie mica.

T.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#inundatii Moldova, #reduceri preturi, #procese CEDO , #inundatii