Romania, in zodia neagra a inundatiilor

Duminica, 31 Iulie 2011, ora 20:09
4785 citiri
Romania, in zodia neagra a inundatiilor
Foto: Green Report

Ultimul deceniu a fost unul negru pentru Romania, in privinta distrugerilor provocate de inundatii.

Numai anul trecut, zeci de oameni si-au pierdut viata, mii de locuinte si drumuri au fost distruse de ape si zeci de mii de hectare de teren arabil au fost inundate.

Pagubele cauzate de apele umflate au insumat, in 2010, 700 de milioane de euro, iar totalul ultimilor zece ani ajunge la uriasa suma de sase miliarde de euro.

Distrugerile provocate de ape nu se opresc insa aici. In ultimii ani, nici litoralul nu a fost crutat, in fiecare an Marea Neagra inghitind putin cate putin din faleza.

2001-2010, un deceniu marcat de inundatii

Inundatiile au facut ravagii in ultimul deceniu, aproape doua sute de romani si-au pierdut viata, iar pagubele materiale sunt considerabile. Statisticile indica faptul ca cea mai afectata zona a fost cea a Moldovei.

Iata si dimensiunile dezastrului provocat de ape in ordine cronologica. 14 oameni si-au pierdut viata in 2001, iar pagubele au ajuns la un miliard de euro. In 2002 au murit 15 oameni, iar in 2003 sase persoane au fost ucise de ape.

Cifrele au crescut progresiv, de la an la an, astfel ca in 2004 ploile torentiale si apele umflate au omorat 19 romani, au distrus 20.000 de gospodarii, iar 100.000 de hectare de teren au fost inundate. In total, pagubele s-au ridicat la un miliard de euro.

Au venit apoi anii 2005 si 2006, o perioa-da nefasta in care inundatiile au ucis 93 de persoane din tara. Pagubele materiale au insumat doua miliarde de euro, dupa ce mii de kilometri de drumuri nationale au fost distrusi, iar sute de mii de hectare de teren, inundate.

Sapte romani au murit in 2007 din cauza apelor umflate, care au distrus si 1.000 de case in aproape 60 de localitati din Galati, Vrancea, Bacau si Vaslui, iar 1.400 de oameni au ramas fara locuinte.

Un an mai tarziu, in 2008, au murit cinci oameni. Botosani, Bacau, Iasi, Vaslui, Maramures si Neamt au fost judetele cel mai grav afectate de inundatii, cu 6.000 de gospodarii distruse, alaturi de scoli, dispensare si biserici, si 27.000 de romani evacuati.

Singurul an in care Romania a mai putut respira a fost 2009, cand inundatiile nu au afectat tara. Dar lucrurile s-au schimbat in rau un an mai tarziu. Astfel, in 2010 apele au luat viata a 23 de oameni si au provocat pagube de 700 de milioane de euro.

Citeste mai mult despre Apa care distruge. Romania, in zodia neagra a inundatiilor pe GreenReport.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#pagube inundatii, #romania inundatii, #zone afectate inundatii romania , #inundatii