Romania, sub cod rosu de inundatii: Se intampla o data la 200 de ani

Marti, 29 Iulie 2014, ora 23:28
32731 citiri
Romania, sub cod rosu de inundatii: Se intampla o data la 200 de ani
Foto: Ziare.com / viitura de la Novaci

Mai multe localitati din judetele Arges, Valcea si Gorj au fost inundate, marti, cateva sute de persoane fiind evacuate de autoritati.

Totodata, inundatiile au facut doua victime, a anuntat marti seara ministrul de Interne, Gabriel Oprea. In plus, doua persoane sunt in continuare disparute, a afirmat, marti seara, si Raed Arafat.

Comandamentul pentru situatii de urgenta s-a reunit la Craiova, la el participand premierul Victor Ponta si vicepremierul Liviu Dragnea.

O parte dintre avertizari vor fi insa in vigoare si miercuri, 10 judete fiind in continuare sub cod portocaliu de inundatii.

Descarca aplicatia Ziare.com si ai direct pe telefon informatii despre vreme si starea drumurilor, plus toate alertele meteo!

Ziare.com a transmis principalele informatii in format LIVE TEXT:

23:27 - Victor Ponta a declarat, marti seara, ca toti cei care "au avut necazuri cu locuintele" vor fi sprijiniti prin primarii. Cat despre cei cu case distruse, acestia vor primi materiale de constructii.

Potrivit acestuia, institutiile statului si-au facut mai bine datoria de aceasta data, in comparatie cu alti ani.

Intrebat daca ii va amenda pe cei care nu aveau casele asigurate, asa cum cere legea, Victor POnta a afirmat: "Nu cred ca de maine, poimaine ne apucam sa amendam oamenii care au necazuri. Nu voi face acest lucru, ca nu cred ca e uman si nici eficient".

23:18 - Premierul Victor Ponta a declarat, marti seara, la Romania TV, ca sedinta de guvern de miercuri a fost amanata, din cauza inundatiilor.

"Azi toata toata lumea si-a facut datoria, unii au fost chiar eroi. Toata lumea lucreaza, isi face treaba", a spus Victor Ponta.

Potrivit acestuia, hartile de risc sunt in sfarsit evaluate: "prin ce facem acum prevenim ca in viitor sa nu se mai intample" (astfel de inundatii - n. red.), a afirmat seful Executivului.

23:12 - Raed Arafat a declarat ca si la aceasta ora se actioneaza in judetul Olt, din pacate nu cu elicopterul, din cauza lipsei de vizibilitate.

23:07 - Potrivit secretarului de stat MAI Raed Arafat, in vehiculul luat de apa nu se mai afla nicio alta persoana.

Acesta a confirmat pentru Romania TV bilantul de doi morti si doi disparuti.

23:03 - Soferul masinii luate de viitura a fost salvat si este in siguranta, acesta reusind sa se refugieze de ape intr-un copac, a anuntat Madalina Epure, purtator de cuvant al ISU Arges.

22:59 - Administratia Nationala "Apele Romane" a anuntat, marti seara, ca se inregistreaza depasiri ale cotelor de pericol la noua statii hidrometrice din trei judete, respectiv Valcea, Gorj si Vrancea.

Debitele inregistrate la statiile Nistoresti, de pe raul Oltet, si Ramnicu-Valcea, de pe raul Olanesti, sunt unele care au probabilitate de revenire o data la 100-200 de ani.

22:54 - Avand in vedere precipitatiile inregistrate in ultimele ore (83 l/mp in 3 ore) la statia Silistea Gumesti, pe paraul Cainelui, se pot inregistra nivele peste cota de inundatie, fiind posibile inundatii cu efect local in zona localitatilor Silistea Gumesti, Ciolanestii din Deal, Necsesti si Vartoapele, anunta Administratia Nationala "Apele Romane".

In potential pericol sunt si localitatile localitatile Colonesti, Barasti si Batareni, din judetul Olt.

22:43 - O masina a fost luata de viitura aproape de autostrada Bucuresti - Pitesti, in judetul Arges. Viitura este inca prea mare pentru a se putea interveni.

22:26 - Secretarul de Stat in MAI Raed Arafat a facut un bilant, aratand ca in cursul intregii zile au actionat forte ale MAI, pompieri, politisti si Salvamont. "La Vaideeni, 46 de persoane au fost evacuate, plus alte 10 persoane care au trebuit sa fie convinse, nu voiau sa urce in nacela elicopterului. La Bascov au fost evacuate 9 persoane.

In Valcea o persoana a cazut in rau, dar a fost salvata. In Arges, la Cateasca, o masina a fost luata de ape si ii cautam acum pe cei din masina", a spus Raed Arafat.

El a mentionat si situatia din Bascov unde mai multe persoane au fost nemultumite pentru ca fortele de interventie nu procedau si la evacuarea apei din casele oamenilor, aratand ca prioritatea salvatorilor a fost viata oamenilor.

21:53 - Ploile au facut ravagii si in Belgia, unele zone ale tarii fiind adevarate scene ale "haosului", informeaza RTL.

21:22 - Niciun om nu mai este izolat pe insula, la Vaideeni, a anuntat, marti seara, prefectul de Valcea, Dumitru Cornoiu, conform Agerpres.

"Militarii de la Garnizoana Panait Donici se afla in comuna Vaideeni pentru a ajuta, alaturi de Jandarmi si ISU, la rezolvarea problemelor. Se impart alimentele, se asigura cazarea oamenilor. Din fericire nu mai este niciun om izolat pe insula. Domnul secretar de stat i-a convins pe toti ca este mai importanta viata lor", a spus acesta.

20:58 - Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca din cauza precipitatiilor abundente, circulatia rutiera este intrerupta pe mai multe drumuri nationale, respectiv pe DN65C si DN7A, in judetele Valcea, Hunedoara, Arges si Olt.

20:54 - Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa Cluj-Napoca a emis o avertizare de fenomene hidrologice periculoase pentru bazinul hidrografic Somesul Mic, valabila pana miercuri, ora 06:00.

Instabilitatea atmosferica va fi accentuata in intreg bazinul Somes-Tisa, in special in zona judetului Cluj, si se vor semnala precipitatii sub forma de aversa, iar cantitatile de precipitatii vor putea depasi 20 de litri pe metru patrat si izolat 30 de litri pe metru patrat.

Fenomenele mentionate se pot produce izolat si in judetele Maramures, Bistrita-Nasaud, Salaj si Satu Mare, insa cu o intensitate mai mica.

20:48 - Un barbat de 38 de ani din comuna valceana Stoenesti este dat disparut in urma viiturilor, fiind cautat de cateva ore de catre autoritati. Sansele ca acesta sa mai fie in viata sunt minime, informeaza Mediafax.

Barbatul este a doua persoana data disparuta, marti, in judetul Valcea, dupa ce in cursul diminetii a fost dat disparut un batran de 71 de ani din localitatea Stroesti, despre care autoritatile presupun ca ar fi fost luat de o viitura puternica venita pe paraul Aninoasa.

Conform informatiilor furnizate de Politia Valcea, trei sate sunt izolate in zona Pausesti, dupa ce un drum comunal a fost distrus de ape. Si drumul judetean 703, care face legatura intre localitatile Racovita si Perisani, este blocat din cauza aluviunilor.

20:41 - In trenul deraiat in Arges se aflau opt persoane, din care trei au fost ranite usor, anunta Realitatea TV.

20:29 - In Boscov, judetul Arges, s-a actionat, marti seara, cu un elicopter, fiind salvate 9 persoane izolate, a anuntat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, si in Valcea s-a intervenit tot cu un elicopter, fiind salvate 10 persoane izolate, care initial refuzasera sa paraseasca zona.

Potrivit lui Raed Arafat, toate structurile MAI sunt implicate in operatiuni, prioritatea fiind salvarea vietilor omenesti si apoi evacuarea apelor.

20:17 - Ministrul apararii nationale, Mircea Dusa, a dispus ca 29 de militari si 5 mijloace tehnice sa actioneze in localitatea Vaideeni, judetul Valcea, pentru a sprijini lucrarile de reabilitare la infrastructura rutiera, distrusa in urma inundatiilor.

18 militari cu un autocamion actioneaza in comuna Bascov, judetul Arges, pentru evacuarea persoanelor aflate in dificultate. Pentru aceasta misiune, se vor alatura inca 37 de militari cu 3 autocamioane.

In plus, elicopterele Ministerului Apararii Nationale sunt pregatite sa intervina la solicitarea Comandamentului National pentru Situatii de Urgenta si a autoritatilor locale.

20:05 - Raul Olanesti a inundat marti comunele Pausesti, Maglasi si Vladesti, in ultimul caz patru locuinte aflate langa apa fiind complet rase de pe fata pamantului.

Mai multe obiective industriale de pe platforma Raureni, CET Govora, Oltchim si Uzina Mecanica au fost afectate de inundatii, iar mai multe hale unde erau depozitate produse finite au fost inundate de apele venite de pe versantii din zona, informeaza Agerpres.

20:01 - Grupul central izvoare din statiunea Baile Olanesti, constand in sapte izvoare medicale minerale, nu va putea fi folosit in urmatoarele zile, deoarece acestea au fost inundate de o viitura care a afectat toata statiunea Baile Olanesti.

19:45 - Cinci linii electrice de medie tensiune au fost afectate marti, in intregime, si alte 23 doar partial, in judetele Arges, Valcea, Gorj, Olt, Dolj si Teleorman, in urma fenomenelor meteorologice extreme, a anuntat prtatorul de cuvant al CEZ Distributie, Bogdan Dumitru, conform Agerpres.

"In zonele respective au fost afectate retelele electrice din 39 de localitati. In acestea, au fost avariate 272 de posturi de transformare, fapt care a condus la intreruperea energiei in sute de gospodarii", a mai precizat acesta, mentionand ca exista cateva probleme si in judetul Mehedinti.

19:32 - Ploile torentiale au facut o victima si in Bulgaria, unde o femeie de 61 de ani si-a pierdut viata, iar fiul ei, de 39 de ani, a fost dat disparut, informeaza Novinite.

Edilul din Gabrovo, in centrul tarii, a anuntat ca mai multe case din satele situate in zona au fost inundate, iar alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta.

19:12 - Pompierii au salvat, la Fagetelu, in judetul Olt, doua persoane, o femeie si un barbat, care au fost surprinsi de viitura, anunta Agerpres. Una dintre cele doua persoane este un cioban dat disparut si cautat mai bine de doua ore.

19:05 - Circa 150 de gospodarii sunt inundate in comuna Mischii, unde apele au luat pe sus mai multe poduri, informeaza Gazeta de Sud. Printre cei doi se afla si ciobanul dat disparut si cautat timp de doua ore.

18:52 - Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a declarat marti seara ca inundatiile au facut deja doua victime. Conform Realitatea TV, ambele sunt din judetul Arges, respectiv din Arges si Merisani.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a spus ca armata va interveni in toate judetele unde i se va solicita sprijinul si ca Guvernul va aloca la urmatoarea sedinta bani pentru zonele afectate de inundatii.

18:36 - In contextul solicitarii facute marti de PNL, conform careia presesintele PSD, Victor Ponta, ar trebuie sa-si amane anuntul candidaturii la Cotroceni, purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova, a declarat, marti seara, ca "Premierul si-a facut pe deplin datoria in ceea ce priveste inundatiile".

Dan Sova: Premierul si-a facut pe deplin datoria

Potrivit acestuia, PSD "a luat act cu mare surprindere de solicitarea facuta de Partidul National Liberal (...). Daca ar fi urmarit ce s-a intamplat astazi in tara, cei din PNL ar fi vazut si ca premierul a fost la datorie toata ziua, ca a pus problemele tarii pe primul plan si a lasat preocuparile de ordin politic. Victor Ponta s-a comportat ca un om de stat".

18:30 - Circa 700 de persoane sunt izolate, dupa ce raul Luncavat si-a modificat cursul si a inundat catunul Atarnati, din comuna valceana Vaideeni. In prezent se lucreaza la evacuarea acestora.

18:22 - Ploile torentiale au provocat pagube considerabile in Valea Jiului. In zona orasului Petrila, drumul national 7A s-a surpat pe unele portiuni. Drumul national 7A a fost rupt in doua locuri, la intrarea in Cheile Jietului, de forta raului involburat, relateaza Adevarul.

18:18 - In urma deraierii trenului in Arges, o femeie a fost ranita usor, anunta Inspectoratul General al Politiei Romane. Circulatia feroviara intre Pitesti si Curtea de Arges este blocata in zona localitatii argesene Borlesti.

Tren deraiat langa Pitesti, din cauza inundatiilor

18:13 - S-au luat toate masurile pentru a se scoate de la Rezervele de Stat mai multe ajutoare pentru persoanele afectate de inundatii, astfel: 3.200 kg conserve pateu, 4.860 kg conserve de carne, 24.300 litri de apa si 200 de seturi cuprinzand paturi, saltele, cearsafuri si fete de perna.

Aceste ajutoare vor ajunge in regim de urgenta in zonele afectate de inundatii.

18:01 - Circulatia trenurilor este restrictionata temporar pe relatia Targu Jiu - Petrosani, din cauza lipsei de tensiune in linia de contact intre statiile Valea Sadului - Livezeni, se arata intr-un comunicat al Companiei Nationale de Cai Ferate "CFR" SA.

Pana la repunerea sub tensiune a liniei de contact, trenurile de calatori vor fi oprite temporar in garile de pe traseu, de unde vor fi remorcate.

17:42 - Un tren a deraiat in Arges din cauza inundatiilor, dar nu sunt victime in urma deraierii, informeaza Realitatea TV.

17:40 - Circa 15 sinistrati refuza evacuarea, informeaza B1TV. Sabin Cornoiu, seful Sarvamont Gorj, a declarat ca mai multe persoane au ramas sinistrate intr-o zona inalta si se incearca recuperarea lor cu ajutorul unui elicopter, misiunea putand sa dureze pana la noapte.

"Vom merge cu primarita ca sa ii convingem sa ii aducem intr-o zona de siguranta", a comentat Raed Arafat.

17:30 - Premierul este in vizita in localitatea Polovragi, din judetul Gorj, puternic afectata de inundatii. "Pana nu se duce apa, sa stiti ca mare lucru nu putem sa facem. De cand n-a mai fost asa ploaie? Hai, la treaba, ca noi stam de vorba si nu rezolvam problema. Of, of, of... (...) Bine ca n-a murit nimeni, ca alea erau cele mai rele. Oamenii trebuie sa-si vada de treaba, sunt organizati, au de toate", a declarat Ponta, mergand cu cizmele prin apa.

17:20 - Barbatul in varsta de 72 de ani luat de viitura in Arges a murit, a anuntat prefectul de Arges. El incercase sa treaca un vad cu caruta. A fost luat de apa si dus la vale timp de un kilometru, medicii nereusind sa il resusciteze. Este prima victima a acestor inundatii, informeaza Realitatea TV.

De asemenea, in judetul Olt doi barbati sunt dati disparuti dupa ce au fost luati de viitura. O femeie in etate s-a tinut de un stalp timp de mai multa vreme, pe marginea paraului Ciorica, iesit din matca, dar a fost salvata de pompieri.

17:10 - Trenurile nu circula intre Targu Jiu si Petrosani, informeaza Realitatea TV.

16:58 - Un barbat din localitatea Vedea, Arges, a fost luat de viitura. El incercat sa traverseze cu caruta un curs de apa. Medicii incearca resuscitarea barbatului, dar daca dupa 45 de minute nu isi va reveni, el va fi considerat prima victima a acestor inundatii, informeaza Realitatea TV.

16:40 - 10 judete sunt afectate de inundatii. 1.600 de pompieri, politisti si jandarmi sunt mobilizati. Un cioban a fost surprins de viitura in comuna Fagetelu, Olt, si este cautat de salvatori.

16:25 - Victor Ponta a vizita localitatea Novaci, insotit de Liviu Dragnea. "Ma intorc diseara. Hai la Polovragi, sa vedem. Hai pana la Polovragi, si dupa-aia, daca e, eu plec la Craiova", a spus premierul.

16:20 - Ministrul delegat pentru ape, Doina Pana, a declarat la postul B1TV ca "totul e sub control".

"Ploile astea sunt atipice si in momentul in care vin averse de 100 de litri pe metru patrat cum din nefericire se intampla foarte des in ultima vreme, e un fel de siguranta, nu e niciun pericol, niciun motiv de panica (...) Totul e absolut sub control, nu cedeaza niciun baraj. De multe ori facem noi bresa in dig, sa facem deversari controlate, sa nu afecteze case, terenuri agricole, pagubele sa fie cat mai mici (...)

Nici inundatiile nu mai sunt ce au fost odata, nu mai avem probleme pe raurile mari, avem probleme de foarte scurta durata, in cantitati uriase, pe suprafete mici, si cu acumularile de pe versanti, paraiele ne fac mai mult probleme", a declarat Doina Pana.

16:04 - Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a anuntat ca, pana la aceasta ora, peste 500 de persoane au fost evacuate, potrivit Antena 3.

16:00 - Victor Ponta pleaca din Bengesti spre localitatea Novaci, judetul Gorj, afectata, de asemenea, de inundatii masive.

15:57 - Oamenii care au asteptat ajutorul autoritatilor in copaci, timp de cateva ore, au fost salvati, transmite Antena 3. Insusi premierul Victor Ponta a mers in comuna gorjeana Bengesti, unde a avut loc incidentul, si a stat de vorba cu cele patru persoane salvate.

De asemenea, prim-ministrul i-a felicitat pe salvamontisti, pentru ca au reusit sa ii salveze pe oameni din apele Gilortului. Localnicii au stat in copaci timp de cateva ore, pentru ca nu s-a putut interveni din cauza viiturilor. Ei plecasera din casele lor tocmai pentru a fugi din calea vremii rele.

15:40 - Subprefectul de Prahova, Emil Draganescu, a facut un bilant al pagubelor: 8 autoturisme si cateva podete luate de viitura, cateva drumuri satesti si comunale afectate. Autoturismele au fost luate de apa paraului Dragaica, in Provita de Jos.

15:22 - Ministerul Apararii anunta ca pune la dispozitie 1.229 de militari, informeaza Realitatea TV.

15:20 - In satul Bengesti, judetul Gorj, patru oameni au fost surprinsi de apa si stau in cativa copaci, de cateva ore, asteptand sa fie salvati, informeaza Antena 3.

15:10 - Premierul Victor Ponta intentioneaza sa viziteze regiunile afectate de inundatii, el avand o vila la Baia de Fier si 1.371 de mp de teren intravilan. La ora 18:00 este asteptat al Craiova unde isi va anunta oficial candidatura la alegerile prezidentiale.

15:00 - Multi localnici din Novaci refuza sa isi paraseasca locuintele, fiind evacuati cu mascatii, informeaza Mediafax, in zona fiind trimise patru microbuze scolare pentru transportul lor.

14:57 - 12 copii din satul Atarnati au fost evacuati cu elicopterele trimise de MAI la Vaideeni, judetul Valcea. Unul dintre elicoptere a facut 4 curse. In zona este stare de alerta, informeaza Digi24.

14:45 - Victor Ponta si Liviu Dragnea au participat la comandamentul de urgenta. Premierul a declarat ca lumea nu trebuie sa se panicheze si ca "nu a patit nimeni nimic" din cauza inundatiilor.

Ponta, despre inundatii: Sa oprim panicarea, nu a patit nimeni nimic. Sunt evacuari preventive

14:30- Au fost amise avertizari cod rosu de inundatii in judetele Gorj si Valcea, pe Lotru, Gilort, Cerna si Oltet.

Viiturile ameninta in continuare: Cod rosu de inundatii Oltenia, codul portocaliu, prelungit

14:20 - Alte doua elicoptere au fost trimise sa intervina in localitatea Novaci, din judetul Gorj, puternic afectata de inundatii, dupa ce raul Gilort a iesit din matca. Viitura a atins 5 metri, informeaza Realitatea TV.

14:10 - Circa 25 de oameni sunt sinistrati in Vaideeni, dupa ce apele paraului Luncavat au iesit din matca din cauza ploilor puternice, iar cursul sau s-a schimbat, formandu-se o mica insula in sat, pe care au ramas sinistratii. Alte 200 de persoane au fost evacuate de pompierii de la ISU Valcea, care au interveni cu barci de salvare. Un elicopter al Ministerului de Interne participa la actiunile de salvare.

14:00 - In judetul Valcea, doua drumuri au fost blocate de aluviuni, dupa ce o viitura puternica a lovit mai multe localitati. Nu se circula pe DN65C si DN7A.

13:50 - In judetul Arges 13 localitati au fost inundate, la fel si Centrul pentru Transfuzii din Pitesti. O ambulanta in care se afla o gravida ce trebuia transportata la Pitesti a ramas blocata intre localitatile Uda si Vedea.

13:45 - Navigatia pe Dunare este blocata, informeaza B1TV.

Meteorologii au prelungit codul galben de ploi si vijelii pentru 8 judete - Dambovita, Teleorman, Olt, Arges, Valcea, Sibiu, Alba si Cluj pana la ora 22:00.

In regiunile semnalate se vor semnala averse cu caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#inundatii Gorj Valcea, #comandament urgenta inundatii Craiova, #inundatii Arges, #trenuri deraiate inundatii, #drumuri blocate inundatii, #morti inundatii , #inundatii