Romania, sub puhoaie: Viiturile darama si poduri si functii. Seful de la Apele Romane si-a dat demisia

Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 23:43
21157 citiri
Romania, sub puhoaie: Viiturile darama si poduri si functii. Seful de la Apele Romane si-a dat demisia
Foto: Facebook/MAPN

Viiturile continua sa faca ravagii, in sudul tarii, si miercuri. Codul rosu de inundatii a fost extins pentru judetele Olt, Teleorman, Arges, Valcea, Caras Severin, Mehedinti si Dolj.

Sute de gospodarii sunt afectate de ape, drumuri nationale si judetene raman blocate. Un om si-a pierdut viata si patru persoane sunt date disparute, a precizat vicepremierul Gabriel Oprea.

Totodata, vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat controale la Apele Romane, acuzand institutia ca a cheltuit mai multi bani pe studii decat pe lucrari care sa previna inundatiile.

Premierul Victor Ponta a cerut, miercuri, demiterea directorului Administratiei Nationale Apele Romane, acesta fiind in concediu de luni. In cursul serii, seful ANAR si-a dat demisia de onoare.

Descarca aplicatia Ziare.com si ai direct pe telefon informatii despre vreme si starea drumurilor, plus toate alertele meteo!

Ziare.com a transmis principalele informatii ale zilei de miercuri in format LIVE TEXT:

23:11 - Cei care vor sa contribuie cu ajutoare pentru sinistrati o pot face incepand de joi, cand Primaria Sectorului 2 va amplasa un cort militar pe Soseaua Stefan cel Mare (la intrarea pe aleea Circului), se arata intr-un comunicat.

Cetatenii care doresc sa ajute familiile sinistrate vor putea dona alimente sub forma de conserve si apa potabila imbuteliata. Programul zilnic de functionare va fi intre orele 10:00 - 20:00.

23:06 - Situatia este critica la digul din comuna Badesti Bai, in Arges, informeaza Antena 3. Nivelul apei a crescut foarte mult, doar cativa centimetri lipsind ca apa se se reverse peste dig. Muncitorii au inceput lucrul la consolidarea lui, dar daca situatia se inrautateste, autoritatile iau in calcul evacuarea zonei.

Digul din zona localitatii argesene Badesti, construit inainte de anii '80, are unele portiuni tasate si poate ceda oricand in fata viiturii.

Miercuri, in zona s-a aflat si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a vizitat localitatea argeseana Barla.

22:45 - Directorul Apelor Romane, Vasile Pintilie, si-a dat demisia, miercuri.

"In contextul evenimentelor de astazi, Vasile Pintilie anunta ca isi depune demisia de onoare, din functia de director general al Administratiei Nationale "Apele Romane", functie pe care o detinea din anul 2012", se arata intr-un comunicat al Administratiei Nationale "Apele Romane".

22:36 - Si in Franta vremea da de furca locuitorilor, in apropierea orasului Cannes o mica localitate fiind acoperita de un strat de 15 centimetri de gheata, in plina vara.

22:15 - Ministrul Mircea Dusa, aflat miercuri seara in Mehedinti, a dispus ca in doua zone din judet sa fie dislocati 150 de militari din Craiova, care sa poata interveni pentru salvarea de vieti omenesti in cazul producerii unor situatii de urgenta extreme.

Seful MApN a aratat ca o atentie deosebita va fi acordata cursurilor de apa Deznatui si Drincea, unde in ultima perioada s-au inregistrat revarsari masive de apa care au pus in pericol zeci de gospodarii, informeaza Agerpres.

21:58 - Numai in judetul Olt au fost salvate si evacuate 104 persoane (32 copii, 48 batrani, 24 adulti) si salvate peste 300 de animale. In urma viiturilor formate au fost inundate peste 450 de case si 900 anexe gospodaresti, circa 12 kilometri de drum judetean (opt tronsoane), 36 de kilometri de drum comunal (11 tronsoane), peste 60 de kilometri de strazi si ulite.

De asemenea, au fost afectate 13 poduri, 24 de podete, iar un podet a fost distrus, in comuna Voineasa. Mai sunt inundate circa 5.000 de hectare de terenuri arabil si fanete si sunt afectate 634 de fantani, se arata intr-un comunicat remis de ISU Olt.

21:40 - "In mod obisnuit, in luna iulie, cantitatea medie multianuala specifica este de aproximativ 70 l/mp. Deja, in Caras-Severin, Mehedinti si Dolj, putem spune ca in 24 de ore avem practic (precipitatii n. red.) cat ar fi normal intr-o luna", a declarat la Antena 3 Elena Mateescu, director executiv ANM.

De miercuri noapte, Caras-Severin, Mehedinti si Dolj vor intra sub cod portocaliu.

21:32 - Directorul adjunct al Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR), Ovidiu Gabor, a declarat miercuri ca viitura formata pe raul Vedea este una dintre cele mai mari din ultimii 50-100 de ani.

21:06 - Un barbat a carui casa a fost luata de raul Luncavat, marti, a murit, miercuri seara, in drum spre spital din cauza unui atac de panica, anunta Romania TV. Barbatul de 43 de ani facuse un atac de panica, marti, cand a vazut ca apele ii iau casa, si a fost imobilizat la pat. Miercuri, ambulanta a incercat sa il duca la Spitalul Judetean Valcea, dar barbatul a decedat.

20:54 - Vicepremierul Liviu Dragnea a cerut, miercuri, directiilor de sanatate publica, sa verifice daca apa fantanilor din zonele afectate de inundatii mai este potabila, pentru a se evita pericolul unor epidemii. Si ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a cerut monitorizarea atenta a calitatii apei potabile in zonele afectate.

20:40 - Ministerul de Externe a transmis o atentionare de calatorie pentru Ungaria, dupa ce meteorologii au emis astazi, in tara vecina, o atentionare de cod portocaliu de ploi abundente, insotite de intensificari ale vantului de pana la 80 de km la ora. Avertizarea este valabila pentru zona de sud-vest a tarii.

O alta, de cod galben, este valabila pentru zonele situate in centrul si nordul Ungariei. Potrivit meteorologilor, aceste fenomene se vor extinde joi pe intreg teritoriul Ungariei.

20:33 - Drumul judetean 670, care leaga municipiul Drobeta Turnu Severin de Baia de Arama, va fi inchis incepand de joi, ca urmare a alunecarilor de teren produse in zona localitatii Comanesti, dupa ploile abudente din ultimele zile.

20:28 - In Croatia, exista regiuni unde au cazut si 300 de litri de apa pe metru patrat. Masini si autobuze au fost luate de ape si tarate prin orase.

In Belgia, locuitorii din Ittre au fost loviti de o furtuna violenta, 400 de oameni fiind evacuati.

In Germania, inundatiile au luat deja trei vieti, iar in Bulgaria una, o alta persoana fiind data disparuta.

Coduri rosii de inundatii sunt valabile atat in Romania, cat si in Bulgaria.

20:22 - Drama romanilor a ajuns si in presa straina. Euronews, care face si un scurt bilant al pagubelor, scrie ca soselele s-au transformat in rauri, tara fiind lovita de inundatii.

20:10 - Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla sau care calatoresc in Croatia ca, la data de 30 iulie 2014, s-a emis o avertizare cod rosu de ploi si furtuna pentru regiunile Lika, Gorski Kotar, Rijeka si Istria (Nord-Estul si Centrul Croatiei).

Pentru regiunea Dubrovnik (Sud) sunt emise avertizari de cod rosu de ploi, cod portocaliu de furtuna si cod galben de vant. Restul Croatiei se afla, de asemenea, sub avertizare meteorologica de cod portocaliu si galben de furtuna.

19:51 - "Vreau sa-i multumesc lui Sabin Cornoiu si echipei lui de la Salvamont Gorj! Ei au fost eroii acestor zile, au salvat ziua si noaptea oameni prinsi de ape! Si fac asta de ani de zile, ramanand modesti si anonimi! Le multumesc din suflet pentru tot ce au facut!", scrie pe pagina de Facebook a premierului Victor Ponta.

Pe aceeasi pagina este postata si o inregistrare cu apele involburate ale Gilortului, alaturi de care se afla comentariul: "Gilortul, asa cum nu l-a vazut nimeni in ultimii 50 de ani!"

19:38 - Directorul general al Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR), Vasile Pintilie, se intoarce miercuri din concediu, a declarat pentru Agerpres Ana-Maria Agiu, purtatorul de cuvant al ANAR.

"Directorul general Vasile Pintilie l-a contactat pe primul ministru in cursul zilei de astazi (miercuri - n.red.) si i-a prezentat situatia de fapt si ceea ce a facut in perioada in care a fost in concediu. In aceasta perioada, directorul a coordonat activitatile din teritoriu, fiind la curent cu tot ceea ce se intampla", a precizat Agiu.

19:31 - Ministrul apararii nationale, Mircea Dusa, se deplaseaza miercuri seara, in judetul Mehedinti, acesta urmand sa se intalneasca, in jurul orei 20:30, cu autoritatile publice locale.

19:21 - Administratia Nationala "Apele Romane" a emis o avertizare hidrologica pentru fenomene imediate, cod portocaliu, pentru judetul Suceava, unde se pot produce inundatii locale pe raurile mici din bazinele superioare ale Sucevei, Brodinei si Moldovitei.

19:05 - Directorul Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), Vasile Pintilie, l-a sunat mercuri pe premierul Victor Ponta, dupa ce a aflat din presa ca acesta ar fi cerut demiterea sa. Acesta i-a transmis premierului, conform Mediafax, ca a coordonat, prin telefon, intreaga activitate a institutiei in timpul inundatiilor, chiar daca este in concediu de la inceputul acestei saptamani.

19:02 - Elicopterele de la Bucuresti si Timisoara sunt pregatite sa intervina in judetele din sudul tarii afectate de inundatii, daca situatia o va impune, in sprijinul structurilor MAI, a declarat miercuri ministrul Apararii, Mircea Dusa.

"Sunt pregatiti peste 3.000 de militari si 200 de mijloace tehnice. Mijloace tehnice inseamna autocamioane, autobasculante, incarcatoare frontale, buldozere, motopompe, barci si autocisterne pentru transport apa. In momentul de fata intervenim in Valcea, la Vaideeni si la Vladesti, in Arges, la Bascov si Costesti, in Gorj, la Targu Carbunesti", a precizat ministrul Apararii, Mircea Dusa.

18:57 - Guvernul va aloca, in sedinta de joi, cate 12 milioane de lei administratiilor din judetele Gorj, Valcea si Arges pentru acoperirea cheltuielilor de urgenta pe care le implica interventia la inundatii si pentru inlaturarea efectelor acestora.

18:51 - Apele revarsate ale paraului Bascov au blocat nordul Pitestiului, inundand sute de case si provocand pagube majore, informeaza Adevarul. Debitul paraului Bascov a atins 100 metri cubi pe secunda.

18:39 - Ca urmare a precipitatiilor cu caracter torential inregistrate in ultimele ore, estimate pe baza informatiilor radar si a precipitatiilor prognozate pentru urmatoarele ore, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri rapide de niveluri si debite cu posibile depasiri ale cotelor de atentie pe raurile mici din bazinele superioare ale Sucevei, Moldovei si Bistritei din judetul Suceava, anunta Administratia Nationala "Apele Romane".

Avertizarea este in vigoare pana la orele 24:00.

18:29 - Primarul din Alexandria, Victor Dragusin, a anuntat locuitorii orasului ca pana joi dimineata, la ora 08:00, municipiul este sub cod rosu de inundatii pe raul Vedea. In unele locuri se asteapta depasirea digului de protectie, motiv pentru care "toti barbatii care pot, voluntar, sa ofere ajutor" sunt rugati "sa vina la punctele de incarcare amenajate pe dig".

18:18 - Si la aceasta ora, conform Sectiei Regionale de Politie Transporturi Craiova, circulatia feroviara este intrerupta pe sectia de cale ferata 906, intre Pitesti si Curtea de Arges, in zona localitatii argesene Borlesti, dupa ce un automotor a deraiat marti, din cauza unei viituri.

18:07 - Un numar de 1.184 persoane au fost evacuate de la producerea inundatiilor si 99 de locuinte au fost distruse, a anuntat ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea. Alte 168 locuinte au fost avariate si 2.003 case inundate, a mai spus acesta.

Bilantul inundatiilor: 1.184 persoane evacuate, peste 2.000 case inundate si 83 drumuri afectate

Potrivit ministrului, inundatiile au afectat pana in prezent, la nivel national, 223 anexe gospodaresti, care au fost distruse, si 185 unitati administrativ-teritoriale.

Au fost afectate 7 drumuri nationale, pe portiuni ce insumeaza 1,5 kilometri, 37 drumuri judetene pe o distanta totala de 88,7 kilometri si 39 drumuri comunale pe portiuni totale de 239 kilometri.

17:52 - La aceasta ora, circulatia rutiera este intrerupta pe DN7A, in judetul Hunedoara, in zona Jiet, pe portiunea cuprinsa intre kilometrii 96 si 105+120 de metri, din cauza unor alunecari de teren.

Pe DN7 Pitesti - Ramnicu Valcea nu este permis accesul autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone, cu exceptia celor destinate exclusiv transportului de persoane, din cauza unei alunecari de teren produse in zona Dedulesti.

17:46 - In urma cu putin timp, pe DN7, in judetul Valcea, traficul rutier a fost reluat intre Calimanesti si Caciulata, anunta Infotrafic.

17:35 - Premierul Victor Ponta a cerut demiterea directorului Administratiei Nationale Apele Romane, aflat la acest moment in concediu, informeaza Mediafax. Cererea a fost transmisa dupa comandamentul pentru situatii de urgenta, reunit miercuri dupa-amiaza la Guvern.

Ponta cere destituirea sefului Apelor Romane - Tara este sub ape, el si-a luat concediu

17:05 - Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a anuntat, miercuri, ca Mehedinti, Caras si Dolj sunt judetele care se vor confrunta in continuare cu ploi abundente. El a precizat ca situatia nu va fi la fel de grava ca in prezent.

16:47 - Si in Dambovita sunt probleme din cauza ploilor cazute in ultimele ore. Mai multe drumuri judetene, comunale, poduri, podete, case si gospodarii au fost afectate de inundatii in opt localitati dambovitene, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu. Localitatile cu probleme sunt Bezdead, I.L. Caragiale, Manesti, Visinesti, Moroieni, Darmanesti, Iedera, Candesti.

16:38 - Premierul Victor Ponta a vorbit despre situatia inundatiilor din sudul tarii, la Comandamentul pentru situatii de urgenta organizat la Guvern.

"Ma bucur ca ati salvat multe vieti, imi pare rau ca nu am reusit sa le salvam pe toate. Inteleg ca un deces a fost confirmat si mai sunt patru oameni disparuti, sa dea Dumnezeu sa ii gasim", a precizat prim-ministrul.

Ponta, mesaj pentru politisti: Daca prindeti ticalosi care vor sa fure, folositi forta fara nicio jena!

Ponta a subliniat ca "prioritatea absoluta este salvarea oamenilor, apoi a bunurilor", sustinand ca a vazut cat de greu se lasa acestia convisi sa isi paraseasca locuintele.

"Ii inteleg, nu vrea nimeni sa isi piarda agoniseala, dar oamenii azi ne multumeau ca ieri i-am scos din case. Sa faceti un apel sa inteleaga ca viata lor e mai importanta decat ce au in curte", a spus Victor Ponta.

15:53 - Debitele raurilor vizate de avertizarile hidrologice de cod galben, portocaliu si rosu de inundatii ce sunt sau urmeaza sa intre in vigoare au crescut de aproape 400 de ori, atentioneaza, miercuri, intr-un comunicat, Administratia Nationala 'Apele Romane' (ANAR).

15:40 - Circulatia pe DN 65C, intre localitatile Craiova si Horezu.

14:55 - Ministerul Sanatatii (MS) solicita directiilor de sanatate publica sa supravegheze din punct de vedere epidemiologic populatia din zonele afectate de inundatii si sa monitorizeze calitatea apei potabile, asanarea si dezinfectia fantanilor.

14:52 - Raul Gilbort a rupt podul dintre Horezu si Targu Carbunesti.

14:44 - Militarii au intervenit in localitati din judetul Arges, pentru evacuarea persoanelor aflate in dificultate.

14:19 - Apa rece este distribuita miercuri cu restrictii in municipiul Petrosani, din cauza ca statia de tratare de pe raul Jiet nu au mai putut procesa apa extrem de tulbure din aceasta sursa primara, turbiditatea masurata de specialistii operatorului regional de apa din Valea Jiului fiind de peste 100 de ori mai mare fata valorile normale, relateaza Agerpres.

14:16 - Si purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova, afirma ca, prin prezenta alaturi de oameni in zonele afectate de inundatii, Victor Ponta "a demonstrat cum poate sa arate viitorul presedinte al Romaniei".

14:00 - In judetul Teleorman, pompierii folosesc la masini banzina adusa de acasa.

13:35 - Deputatul PSD Ionut Vulpescu sustine ca Victor Ponta "a aratat cum trebuie sa se comporte un om de stat", aranjandu-si prioritatile in functie de nevoile imediate ale oamenilor si mergand pe teren, in zonele afectate de inundatii.

12:54 - Meteorologii au emis, miercuri, un nou cod rosu de inundatii, valabil pentru mai mule judete din tara.

Astfel, de miercuri de la ora 14:00 pana vineri la ora 14:00, avertizarea este valabila pe raul Vedea si pe afluentul sau Cotmeana (judetele Olt, Teleorman si Arges).

Incepand cu data de joi, de la ora 06:00, codul este valabil pe raurile din bazinul hidrografic Lotru (judetul Valcea).

Totodata, in intervalul 31 iulie, ora 03:00 - 1 august, ora 06:00, mai multe rauri din patru judete se afla sub cod rosu de inundatii.

Hidrologii avertizeaza ca se vor inregistra scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale severe se pot produce in unele bazine hidrografice mici din judetele Caras Severin, Mehedinti si Dolj.

12:26 - La ora 16:00 este convocat un comandament pentru situatii de urgenta la Palatul Victoria.

"Important e ca nu mai exista nicio viata in pericol in acest moment si se lucreaza la indiguire. Am facut 1.000 de lucruri, mai sunt 100.000 de lucruri de facut. Peste tot se lucreaza cu utilaje, unele de la institutii publice, altele de la firme private. Maine vom avea o evaluare provizorie a pagubelor, le-am spus ca nu se opreasca in niciun moment pentru ca nu ar avea bani", a declarat Ponta, aflat in judetul Gorj.

12:20 - Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat ca 63 de localitati din 10 judete sunt afectate de inundatii. O persoana a murit, alte patru sunt disparute.

12:15 - "Am discutat cu premierul, in perioada urmatoare vreau sa facem o analiza serioasa - pe de o alta parte, cati bani au fost folositi de Apele Romane pentru lucrari si cati pentru studii. Poate ajungem la niste concluzii sa dotam Apele Romana cu utilaje, sa aiba echipament propriu. Totusi s-au cheltuit enorm de multi bani, putine lucrari sunt finalizate, diverse lucrari au fost finalizate in diverse stadii. Eu chiar insist sa ne uitam cu atentie, Apele Romane ar trebui dotate cu utilaje, sa faca lucrarile in regie proprie, nu sa apeleze la nu stiu ce firme private.

(...) Oamenii sa inteleaga ca nu sunt abandonati de stat, tot ce au nevoie de reparatii vor primi, autoritatile locale vor primi bani sa repare drumuri, podete si ce mai au nevoie, iar Apele Romane vor primi bani pentru indiguire. Pagubele vor fi evaluate in trei zile", a declarat vicepremierul Liviu Drganea.

11:50 - Pompierii damboviteni au intervenit la salvarea a doua persoane aflate in masini surprinse de viitura si la salvarea uneia care a fost surprinsa de ape, ce se urcase intr-un copac, se arata intr-un comunicat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Dambovita

11:20 - Primaria comunei valcene Milcoiu ii acuza pe vecinii din comuna argeseana Moraresti ca deverseaza apele pe terenurile agricole de pe teritoriul localitatii din judetul Valcea, potrivit primarului Daniel Musat, citat de Agerpres.

11:12 - Aproximativ 30 de persoane sunt izolate in comuna teleormaneana Beuca, conform ultimului raport al comitetelor locale pentru situatii de urgenta.

11:10 - In judetul Arges, pe DN67B Pitesti - Dragasani, in zona Vedea, unde un podet a fost afectat de viitura.

11:07 - Prim-ministrul Victor Ponta, alaturi de vicepremierul Liviu Dragnea, participa miercuri dimineata la sedinta comandamentului pentru situatii de urgenta care s-a intrunit in localitatea gorjeana Novaci. Inainte de aceasta sedinta, premierul, incaltat in cizme de cauciuc, a stat de vorba cu sinistratii.

"Au lucrat toata noaptea, au reparat tot, nu mai intra apa peste oameni", le-a spus Ponta localnicilor.

11:04 - Vicepremierul Gabriel Oprea face un bilant al inundatiilor: "Am dispus mobilizarea a peste 2.200 de pompieri, jandarmi si politisti care au intervenit marti si azi-noapte, avand ca prioritate salvarea si evacuarea persoanelor aflate in zonele cu situatii de risc".

Potrivit vicepremierului, sunt zece judete afectate de inundatii. Peste 1.000 de locuinte din aceste judete au fost inundate. In urma interventiilor MAI, au fost salvate 400 de persoane. Dintre acestea, numai in Vaideeni, din Valcea, 210 oameni au fost evacuati preventiv.

11:03 - Meteorologii au emis un cod portocaliu de ploi, care vizeaza judetele Caras Severin, Mehedinti si Dolj. Avertizarea este valabila din 31 iulie, ora 03:00, pana pe 1 august, la aceeasi ora.

De asemenea, ANM a emis un cod galben, care vizeaza judetele Timis, Hunedoara, Gorj, Valcea si Olt.

Si tot ploua, ploua, ploua: Cod portocaliu si cod galben de furtuni

10:56 - Debitul raului Luncavat, din Valcea, este in scadere fata de marti, reusindu-se devierea acestuia, astfel incat oamenii sa poata ajunge la locuinte sa isi ia din bunuri, a declarat miercuri primarul din Vaideeni, Daniel Baluta, citat de Agerpres.

10:54 - Circulatia rutiera este intrerupta pe urmatoarele drumuri nationale:

- in judetul Valcea, pe DN65C, in zona Maldaresti;

- in judetul Hunedoara, pe DN7A, in zona Jiet (km 96-105) ;

10:50 - Peste 100 de persoane au fost evacuate din locuinte in localitatile Icoana, Corbu si Potcoava, unde raul Vedea a iesit din matca in cursul noptii de marti spre miercuri si a inundat sute de gospodarii, potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Olt.

10:47 - 40 de persoane au fost evacuate in judetul Olt, unde 450 de localitati au fost inundate, relateaza Digi 24.

10:33 - Premierul Victor Ponta le-a spus jurnalistilor ca Executivul va sprijini financiar cele trei judete care au fost cel mai rau afectate de inundatii: Gorj, Valcea si Arges.

"Am facut o evaluare rapida in Gorj, din fericire ne-a ajutat vremea si apele s-au retras. Se lucreaza la dig, pana maine dupa-amiaza avem o evaluare a necesitatilor financiare si sa alocam celor trei judete banii pentru refacerea drumurilor, a podetelor.

Cei de la Apele Romane ne fac evaluarile pentru diguri, in rest primesc si evaluarea pentru gospodarii si maine punem la dispozitie celor trei judete sumele necesare. S-a lucrat azi-noapte, s-a lucrat si azi dimineata, nu pot decat sa le multumesc celor care si-au facut treaba si sa ii recompensez pentru asta. Azi putem spune ca nu mai este nicio viata in pericol, dar nu se linisteasca nimeni pana nu trece codul rosu", a declarat Ponta, aflat in Gorj.

10:23 - O ploaie care a tinut 30 de minute a inundat peste 100 de gospodarii din satul Puntea de Greci, din comuna damboviteana Petresti.

10:11 - Inundatiile au afectat 10 localitati din Teleorman. Au fost inundate 53 de case. 29 de persoane din satul Beuca sunt izolate. Au fost evacuate 5 persoane din Ciolanesti, conform Adevarul.

10:00 - Ploile abundente din ultima perioada au redus cu 20-30% recolta de cereale si au distrus 40-60% din culturile de legumele din zona de sud a tarii, a declarat, pentru Capital, Ion Cioroianu, consilier in cadrul Asociatiei Fermierilor din Romania (AFR).

09:45 - Situatia se mentine critica la Novaci. Nivelul Gilortului a scazut foarte putin, iar apele nu s-au retras din curtile si casele oamenilor. Oamenii au refuzat sa mearga in adaposturile oferite de primarie si au stat toata noaptea in fata caselor, informeaza Adevarul.

09:36 - Pe Youtube a fost postata o inregistrare video realizata in Vladesti, judetul Valcea, pe 29 iulie 2014.

09:27 - Traficul este blocat in judetul Hunedoara - DN7A, in zona orasului Petrila (km 100) si in judetul Arges - DN67B Pitesti - Dragasani, la km 159+500 de metri, in zona Vedea (podet afectat de viitura).

09:25 - Codul portocaliu de inundatii a fost prelungit pana miercuri dupa-amiaza, pe rauri din noua judete, unde se pot produce inundatii locale, ca urmare a scurgerilor pe versanti si a viiturilor rapide.

Romania, sub puhoaie: Cod rosu prelungit, drumuri blocate de ape, bilantul victimelor creste

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis o noua avertizare cod portocaliu si cod galben, valabila de marti, ora 13.00, pana miercuri, la ora 14.00, pentru rauri din bazinele hidrogafice Desnatui, Jiu, Olt, Vedea, Arges si Ialomita.

09:10 - Hidrologii au extins codul rosu de inundatii pe raurile Vedea si Cotmeana, in judetele Olt, Teleorman si Arges, avertizarea fiind valabila pana joi, la ora 08:00.

09:02 - Cinci linii electrice de medie tensiune au fost afectate, in intregime, si altele 23 doar partial, in judetele Arges, Valcea, Gorj, Olt, Dolj si Teleorman.

09:00 - In judetul Valcea - DN65C, in zona Maldaresti; pe DN7A Brezoi - Voineasa, circulatia a fost reluata pe un fir in zona localitatii Malaia, anunta Centrul Infotrafic.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#inundatii cod rosu, #inundatii Teleorman victime, #puhoi viitura Arges, #armata inundatii, #prognoza meteo ploi , #inundatii