Secretele inundatiilor din Teleorman. De ce costa digul 15 milioane? Interviu cu Sulfina Barbu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 24 Aprilie 2014, ora 12:26
11416 citiri
Secretele inundatiilor din Teleorman. De ce costa digul 15 milioane? Interviu cu Sulfina Barbu

Inundatiile din Teleorman ar putea avea la origine lucrari de amenajare gresit executate si este posibil ca acestea sa fi expus viiturii si alte localitati decat cele incluse in hartile de risc, afirma fostul ministru al Mediului (PDL), Sulfina Barbu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Sulfina Barbu a atras atentia ca in situatiile de urgenta alocarile bugetare se fac prin incredintare directa: "Il auzeam pe dl Dragnea cand spunea de la dansul ca are nevoie de 15 milioane de lei pentru digul din Teleorman. De unde stie? S-a facut un proiect tehnic, un studiu de fezabilitate, s-a facut licitatie pentru a obtine costul cel mai bun? Nu. Cand scoti din buzunar un pret pentru lucrare hidrotehnica e foarte dubios."

Trebuie mentionat ca cifra a fost de fapt inaintata de premierul Victor Ponta dupa ce s-a consultat cu Vasile Pintilie, directorul Administratiei Apelor Romane.

Sulfina Barbu mai spune ca strategia nationala pentru combaterea inundatiilor este gata din 2009, insa Guvernul Ponta nu aloca banii necesari implementarii: "In 2013, s-a alocat jumatate din bugetul pe 2012, iar in 2014 un sfert. Sunt sume infime, care nu pot tine ritmul investitiilor".

Inundatii in 2005, inundatii in 2014. Atunci erati ministrul Mediului. E vreo diferenta intre cele doua momente?

Acum, intr-o perioada de 5 zile, a plouat pe zi 20 l/mp, deci, cumulat, in 5 zile am avut intre 80 si 110 l/mp in zonele afectate de inundatii din sud. In 2005 si 2006 am avut 100-123 l/mp in 24 de ore. In aceste conditii, cantitatea de precipitatii nu justifica bilantul de anul acesta, nici in privinta victimelor, nici in privinta pagubelor.

Acum avem si un sistem bine pus la punct de avertizare, atentionare, codificare a situatiilor de urgenta, introdus in 2005-2006, cu respectarea standardelor europene. Iar avertizarile au fost date cu exactitate si meteorologic, si hidrologic. Procedurile spun clar ca in situatii de cod portocaliu se intra in alerta, iar la codul rosu se actioneaza. Exista proceduri de coordonare a institutiilor de la nivel national, la nivel local.

Avem sisteme de interventie care nu existau in 2005-2006. Avem harti de risc aduse la zi, avem strategii.

Harta de risc exista, dar localitatile din Teleorman afectate nu ar fi fost incluse.

Este curios acest lucru. Asta denota fie o lipsa de profesionalism in elaborarea lor, fie ca au fost investitii gresite. De exemplu la Videle, la confluenta dintre Teleorman si Vedea, a fost facut un dig de aparare pe un singur mal. Este gresit. Nu poti face amenajarea unui rau doar pe un mal, pentru ca este firesc ca la debite mari apa sa se reverse pe celalalt mal.

Spuneti ca este posibil ca lucrari prost gandite sau prost executate sa fi schimbat practic harta de risc, expunand localitati care inainte nu erau expuse?

Da, este foarte posibil.

Dna ministru Pana spune ca harta aceasta este mai mult o chestiune de inventariere a inundatiilor trecute si ca, de fapt, doar Nostradamus ar putea sti unde vor aparea inundatii in viitor.

Dna ministru Pana nu are specializare in domeniu si nu cred ca intelege ca amenajarile se fac stiintific, coerent, din amonte in aval, de la izvor la varsarea in Dunare. Degeaba faci lucrari in amonte daca pui in pericol avalul. Romania are specialisti foarte buni si am lucrat cu ei in perioada 2005-2006 la minister. Ei trebuie ascultati.

Iar toate lucrarile trebuie sa se bazeze pe o strategie la nivel national. In cazul Dunarii, strategia este integrata in strategia europeana pentru ca tot ce se intampla pe fluviu in amonte ne influenteaza si pe noi in aval.

Ati lucrat cu specialistii in timpul mandatului, dupa cum spuneti. Cu ce rezultat concret?

Am elaborat o strategie elaborata inclusiv cu asistenta tehnica externa, in primul rand a Olandei, dar si din Germania. Si am folosit pentru elaborarea ei cele mai moderne criterii. De exemplu, nu poti sa tii apa incorsetata intre diguri in orice conditii. Exista riscul sa apara debite mai mari decat toate cele anterior consemnate, iar apa sa treaca peste diguri. Si atunci e important sa existe asa-numitele poldere, niste buzunare pe cursurile raurilor, in care apa poate sa deverseze la debite foarte mari, cum se spune in limbaj de specialitate, sa poti sa tai varful de viitura.

Cand a fost gata strategia?

Prima etapa a fost aprobata la sfarsitul lui 2006, inceputul lui 2007 si pe baza ei, pentru prima data, un stat membru a obtinut fonduri europene pe lucrari de amenajare impotriva inundatiilor - 350 de milioane de euro. A doua etapa a fost aprobata in 2009 pentru a avea pregatite proiectele pentru exercitiul financiar 2014-2020. Este completa acum si are termen de implementare 2025-2030.

Cat din strategie s-a pus in practica?

Nu mai exista date foarte concrete ale departamentului care se ocupa de domeniu. Dar m-am uitat la alocarile Guvernului Ponta pentru lucrarile de aparare contra inundatiilor in comparatie cu 2012. In 2013, s-a alocat jumatate din bugetul pe 2012, iar in 2014 un sfert. Sunt sume infime, care nu pot tine ritmul investitiilor. Strategia este gandita cu o anumita ritmicitate investitionala.

Am pregatit si Watman, un sistem complex de interventii pentru Apele Romane in caz de inundatii si poluari accidentale. A fost un sistem gandit pe fonduri europene, 120 de milioane. Dupa aprobarea finala a Comisiei Europene, licitatia a avut loc anul trecut si nici acum nu am auzit sa fie adjudecata.

Bani exista din fonduri europene, dar ceva s-a intamplat in perioada de evaluare. Timpul e scurt pentru ca actualele fonduri europene trebuie folosite pana in 31 decembrie 2015. Orice depasire inseamna ca banii nu vor mai fi decontati.

In Teleorman, daca lucrarile ar fi fost executate conform strategiei, nu s-ar fi ajuns la aceste inundatii?

Daca lucrarile ar fi fost executate in sistem modern si gandite strategic, cu siguranta nu s-ar fi ajuns unde s-a ajuns. Nu se pot face toate deodata, dar ce se face sa se faca bine. Si daca Romania va avea implementata strategia, va fi aparata de riscul inundatiilor.

Si va dau o dovada. In 2005 a fost puternic lovit bazinul hidrografic Banat. Au fost facute acolo apoi investitiile din amonte in aval, pe sisteme moderne si indiferent cat a plouat ulterior localitatile au fost in siguranta, iar interventiile coerente.

Mandatul dvs s-a incheiat in aprilie 2007. Dar mai exista o perioada de guvernare PDL 2008-2012. Un localnic din Teleorman spunea: "ca a fost PSD, PNL, PDL noi tot sub ape am ramas". Ce a facut guvernarea PDL cu strategia si proiectele lasate de dvs?

In 2009, dl. Nemirschi de la PSD a fost mai preocupat de zona costiera, dar a avut un mandat de numai 9 luni. In 2011 si 2012 au fost fonduri importante, gestionate de ministrul Borbely de la UDMR pentru lucrari in toate bazinele hidrografice. Va dau exemplul bazinului Siretului sau al Prutului. A crescut siguranta oraselor Braila si Galati. In bazinul Trotusului, al Crisului, al Somesului.

Dar pe un astfel de domeniu trebuie sa existe un proiect national asumat de absolut toate partidele politice. Daca ne amintim de inundatii numai cand apar, gresim. In 2013 si 2014, implementarea strategiei a fost aproape inexistenta.

Am auzit ca Apele Romane ar fi de vina pentru ce s-a intamplat. Fals! Administratia Nationala Apele Romane se autofinanteaza pentru cheltuieli curente si primeste bani de la buget pentru investitii. Investitiile sunt asadar responsabilitatea ministrului. El stabileste prioritizarea investitiilor si se bate sa obtina un buget suficient de mare pentru aceasta strategie. Apele Romane au investit cati bani li s-au alocat.

Acum Guvernul a alocat bani pentru digul din Teleorman.

Alocarea fondurilor doar in regim de urgenta e paguboasa pentru ca nu facem decat sa carpim. Si putem sa avem abateri de la strategie sau solutii gresite cum s-a intamplat in Teleorman unde a fost aparat doar un mal. Aperi o localitate si pui in pericol altele. Cheltuim mai mult intervenind pompieristic decat daca implementam o strategie transparenta si pe criterii de competitie.

In plus, in situatiile de urgenta banii se aloca prin incredintare directa, fara competitie, fara transparenta. Il auzeam pe dl Dragnea cand spunea de la dansul ca are nevoie de 15 milioane de lei pentru digul din Teleorman. De unde stie? S-a facut un proiect tehnic, un studiu de fezabilitate, s-a facut licitatie pentru a obtine costul cel mai bun? Nu. Cineva i-a spus dlui Dragnea ca ar avea nevoie de atatia bani.

Cand scoti din buzunar un pret pentru o lucrare hidrotehnica e foarte dubios. Nu stii care e lungimea, inaltimea, volumul de munca. Daca de mantuiala faci, de mantuiala ai. Nu am incredere in sume aruncate din barcuta. N-am vazut niciun specialist care sa spuna ca lucrarea are un proiect tehnic, un studiu de fezabilitate.

Sunt locuinte expuse din start riscului de inundatii din cauza amplasamentului. Nu ar fi necesare exproprieri in toate aceste cazuri?

Acolo unde s-au indentificat zone inundabile clare, unde in mod obiectiv nu se poate face nimic, ar trebui facute expropieri. Pentru aceste case firmele de asigurari refuza sa incheie asigurarea obligatorie. Nu sunt sate intregi, sunt parti din ele.

Ati incercat sa incepeti o asemenea actiune in timpul mandatului?

Am facut cadrul legislativ, legea pentru asigurarile obligatorii, si am facut experimentul de la Rast, unde au fost construite case noi cu toata infrastructura. O vreme a functionat. Dar nu e in regula ca oamenii au fost lasati ca in vechea locuinta sa-si amenajeze diverse acareturi. Responsabilitiatea este a autoritatii locale.

Ati intampinat rezistenta politica pentru a declansa exproprieri?

Cand e nenorocirea, e mai simplu. Dar apoi, dupa ce oamenii uita, e tot mai dificil. De exemplu, am intampinat o mare rezistenta a proprietarilor in Lunca Dunarii unde, potrivit strategiei Dunarii, am propus reamenajarea. Dar pe termen mediu si lung lucrul acesta e necesar. Pana la urma un guvern curajos trebuie sa isi asume decizia exproprierii.

Un curaj care inca nu a fost gasit, se pare. Daca ati fi din nou ministru al Mediului, ati initia un asemena proiect de expropiere?

Cu siguranta, da, dar trebuie asumat prin programul de guvernare. Voi insista ca pentru programul de guvernare 2016 sa ne asumam acest lucru. Alte solutii nu exista.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#inundatii Teleorman, #strategie impotriva inundatiilor, #dig Teleorman Dragnea , #ministrul Mediului