Sute de persoane evacuate de teama inundatiilor (Video)

Sambata, 10 Iulie 2010, ora 10:20
1459 citiri
Sute de persoane evacuate de teama inundatiilor (Video)
Foto: Arhiva

In ultimele zile, ploile s-au abatut catre Dobrogea. Multe localitati din sud-estul tarii au fost inundate, iar sute de persoane au fost obligate de autoritati sa isi paraseasca locuintele de teama furiei apelor.

Din localitatea dobrogeana Ceatalchioi, 136 de oameni au fost evacuati vineri si dusi la Tulcea, dupa ce, in unele zone, apa a ajuns si la 2,5 metri din cauza ca digul de protectie a cedat joi noaptea. Multi localnici nu au vrut insa sa isi abandoneze total gospodariile si s-au refugiat in apropiere, la scoala din sat.

Si de pe malurile botosanene ale Prutului au fost evacuate circa 200 de persoane. Numai in localitatea Radauti-Prut, 88 de adulti si copii au fost obligati de autoritati sa se refugieze la rude sau la cunostinte din alte localitati dupa ce nivelul Prutului a crescut amenintator.

Astfel, de la 448 de cm vineri, raul a ajuns la 578 de cm sambata dimineata, depasind cota de inuntatie cu peste 160 de cm. Din satul Baranca, inca 66 de persoane au fost evacuate noaptea trecuta.

Dunarea scoate oamenii din case

Si Dunarea da batai mari de cap autoritatilor. In comuna Borcea din jud Calarasi, de o saptamana oamenii sunt pe drumuri dupa ce bratul Borcea al Dunarii a iesit din matca si le-a inundat casele. La Fetesti, autoritatile nu au reusit sa opreasca infiltratile din dig, apele intrand in curtile oamenilor.

Centrul municipiului Cernavoda este inundat inca de vineri, zeci de persoane fiind evacuate in zonele mai inalte ale orasului. In centru, apa depaseste pe alocuri un metru si jumatate adancime. A fost inundata chiar si Primaria localitatii.

Toate necazurile au inceput dupa ce, in urma cu doua saptamani, apa Dunarii a crescut si s-a infiltrat prin digul de protectie. S-a incercat evacuarea apelor cu motopompe, dar fara succes. In plus, la Cernavoda ploua continuu de 36 de ore, iar eforturile autoritatilor sunt zadarnice.

La Galati nu mai exista pericol de inundatii

Nivelul Dunarii la Galati a fost, sambata dimineata, de 656 de centimetri, cu 21 de centimetri mai putin fata de cat indicau hidrologii pentru ziua de 10 iulie, cand era asteptata o viitura de proportii.

In aceste conditii, pericolul inundarii municipiului Galati, pentru care autoritatile s-au pregatit ridicand in cateva zeci de ore un dig de 4,5 kilometri lungime, a trecut.

Insa, din cauza ploii care continua sa cada de vineri seara, au fost inundate patru strazi din cartierul Valea Orasului, fara insa ca apa sa intre in case.

Prutul, tinut sub observatie

In comuna galateana Oancea, acolo unde autoritatile au ridicat zilele trecute un dig de pamant pentru protejarea Drumului National 26 Galati-Barlad, raul Prut a atins sambata dimineata cota de inundatii, de 600 de cm.

In ultimele 24 de ore, Prutul a crescut cu 36 de centimetri, dar pana in prezent nu a cauzat probleme deosebite in judetul Galati. Totusi, autoritatile monitorizeaza si consolideaza permanent digurile de pe cursul raului, Bratesul de Sus si Bratesul de Jos, aflate in faza a doua si, respectiv, in faza a treia de aparare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#inundatii 2010, #evacuari inundatii, #nivel Prut, #crestere Dunare , #inundatii