Traian Basescu a mers vineri in zonele inundate

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 23:35
13503 citiri
Traian Basescu a mers vineri in zonele inundate
Foto: Antena3

Locuitorii Moldovei continua sa se lupte cu apele revarsate. De o saptamana raurile ameninta in fiecare noapte si zi. Siretul, Dunarea si Prutul au debite istorice. Din pacate, prognoza este sumbra, anuntandu-se in continuare ploi, viituri si inundatii.

Dupa sapte zile de la declansarea valului de inundatii, presedintele Traian Basescu a vizitat comuna Patrauti si orasul Dorohoi, localitati grav afectate de puhoaiele de apa.

Traian Basescu a ajuns in jurul orei 14.00 la Patrauti in judetul Suceava, iar la ora 17.30 a mers la Dorohoi, in judetul Botosani.

Traian Basescu merge in zonele inundate, la Patrauti si Dorohoi

Ziare.com ti-a prezentat, minut cu minut, evolutia situatiei

20:05 - Traian Basescu a fost admonestat, la Dorohoi, de o femeie care i-a strigat ca nu are bani sa isi asigure casa, asa cum a cerut seful statului, spunandu-i ca din salariul de profesoara nu se poate descurca, iar dupa mai multe reprosuri ale femeii Basescu a replicat: "hai sa terminam cu tatismele".

19:15 - Traian Basescu a fost intampinat in Dorohoi de oameni care au inceput sa planga si sa strige ca nu mai au nimic. O femeie in varsta a carei casa a fost vizitata de presedinte i-a strigat acestuia sa nu mai taie pensiile si alocatiile.

18:20 - Inundatiile abundente au dus la modificarea circulatiei trenurilor, in judetul Dambovita, dupa ce terasamentul pe o distanta de cateva sute de metri a fost spalat de ploi. Astfel, incepand de astazi 02.07.2010, trenurile 1885,1888 Titu -Fieni - Pietrosita si retur se limiteaza la statia Pucioasa si circula doar pe relatia Titu - Pucioasa si retur.

17:30 - Traian Basescu a ajuns la Dorohoi, judetul Botosani, localitatea grav afectata de inundatiile din ultimele zile. Seful statului a vizitat, vineri, si alte doua localitati sucevene inundate, Patrauti si Dornesti.

17:00 - In premiera in Romania, in localitatea Sendreni din judetul Galati a fost montat un dig modular, format din placi metalice, inventie a unor specialisti din Baia Mare. Montarea digului a inceput vineri la pranz si la ea au participat zeci de voluntari. Digul se intinde pe o portiune de circa 1 kilometru si a fost intarit din loc in loc cu saci de pamant ca sa fie mai rezistent.

Dig modular, folosit in premiera la inundatiile din Romania

15:30 - Premierul Emil Boc nu a mai ajuns la Saucesti, alegand sa viziteze comuna invecinata Bogdan Voda, unde s-a reunit un Comitet pentru situatii de criza. "Nu vrem sa avem niciun deces aici in zona din cauza viiturii, am luat toate masurile necesare si speram sa nu avem nicio pierdere de viata umana", a declarat Emil Boc.

In acelasi timp, presedintele Traian Basescu se afla in judetul Suceava, la Dornesti, de unde urma sa plece apoi la Dorohoi, localitate greu afectata de inundatiile din ultimele zile.

Basescu, la Patrauti: De ce v-ati pus casa aici, mai oameni buni?

15:00 Nivelul Dunarii a depasit cotele de pericol, informeaza Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral (ABADL). Fluviul Dunarea inregistreaza, vineri, la intrarea in tara, un debit maxim de 13.100 metri cubi pe secunda, debit care va scadea insa incepand cu zilele urmatoare.

14:50 - Presedintele Traian Basescu i-a spus primarului din localitatea suceveana Patrauti sa asigure oamenilor ale caror locuinte au fost distruse de apele revarsate terenuri in zonele neinundabile pentru a-si putea reconstrui locuintele.

14:30 - Avertizarile de inundatii pentru raurile Prut, Siret si Olt au fost prelungite, vineri, pana duminica, pe 4.07.2010, la ora 16:00. Astfel, este mentinut codul rosu pe unele zone de pe Prut, Siret si pe sectorul Sendreni-Dunare (judetul Galati). Codul portocaliu este mentinut pe unele sectoare ale Prutului, pe raul Siret, pe raul Olt si pe raul Jijia.

14:30 - Traian Basescu este insotit de Gabriel Oprea, Elena Udrea si Gheorghe Flutur in vizita in zonele inundate.

14:00 - In asteptarea premierului Emil Boc, locuitorii din Saucesti, cei mai afectati din judetul Bacau, s-au strans la usa primariei cerand sa vorbeasca cu primarul Stefan Manea. Oamenii sunt extrem de nemultumiti ca digul ridicat in urma inundatiilor din 2008 nu a fost suficient de bine consolidat si a cedat foarte usor, facand posibila o noua revarsare a apelor peste casele lor. Primarul nu este de gasit, in schimb viceprimarul Irina Grigoras a venit in fata oamenilor incercand sa ii potoleasca.

13:30 - Autoritatile locale au anuntat ca la statia hidrometrica Dragesti Siretul a inregistrat un debit mai mic, de 2.872 de metri cubi pe secunda, in usoara scadere fata de prima parte a zilei de vineri, cand debitul a fost unul istoric, de 2.887 metri cubi pe secunda.

Localnicii comunei Saucesti care refuza evacuarea sunt luati cu forta in camioanele jandarmilor.

13:00 - Prefectura Gorj a demarat o campanie publica de strangere de ajutoare umanitare pentru persoanele afectate de inundatii din Moldova. Pot fi donate alimente de baza nealterabile, imbracaminte, incaltaminte, materiale de constructii precum si paturi sau alte produse de uz casnic.

De asemenea, au fost inaintat adrese catre SNLO, CE Rovinari sau CE Turceni pentru a pune la dispozitie mijloace de transport a ajutoarelor.

12:52 - Centrul INFOTRAFIC informeaza ca sunt semnalate urmatoarele drumuri nationale cu circulatia intrerupta, ca urmare a precipitatiilor abundente din ultimele zile: in judetul Suceava, DN2E, pe raza localitatii Clit, unde un pod este avariat si DN17A, pe raza localitatii Dornesti, din cauza unui pod avariat. In judetul Neamt, DN15D, pe raza localitatii Gadinti, din cauza apei prezente pe partea carosabila. In judetul Galati, DN2B Sendreni - Movileni iar in judetul Bacau, DN2F Bacau - Vaslui, intre localitatile Buhoci si Traian, din cauza apei prezente pe partea carosabila.

12:51 Apa a patruns pe carosabil pe DJ 553 Calafat - Ciupercenii Vechi, pe trei tronsoane: primul cu lungimea de aproximativ 175 m, inaltimea apei fiind cuprinsa intre 25-30 cm, al doilea tronson cu o lungime de aproximativ 250 m si inaltimea apei 45-50 cm, iar al treilea tronson cu o lunginme de aproximativ 20 m si inaltimea de 5-10 cm.

12:48 1.500 de hectare de teren din judetul Dolj au fost afectate de apele Dunarii.

12:30 - Potrivit bilantului IGSU, au fost evacuate 7.762 de persoane, iar judetele afectate de inundatii sunt: Alba, Bacau, Botosani, Braila, Caras-Severin, Galati, Giurgiu, Harghita, Ialomita, Iasi, Neamt, Suceava, Tulcea, Vaslui.

In total, au fost avariate 3.903 gospodarii, anexe gospodaresti, curti si gradini, 396 locuinte si 607 subsoluri. Au fost inundate 12.359 hectare teren arabil, 3.622 hectare pasuni si fanete, 24 obiective socio-economice, un drum national, cinci drumuri judetene, zece drumuri comunale, 43 poduri, 470 podete, 16 punti pietonale, iar 6.616 fantani au fost colmatate.

12:00 - Premierul Emil Boc va merge si vineri in zonele afectate de inundatii. La ora 13:30 este asteptat in localitatile Saucesti si Schineni din judetul Bacau.

11:30 - Fluviul Dunarea a inundat in Giurgiu aproape 4.200 de hectare de padure din mai multe zone. De asemenea, au fost inundate zeci de hectare de pasuni si alte zeci de hectare de terenuri agricole la Malu Rosu, in apropiere de Vama Giurgiu.

11:25 - Aproximativ 600 de persoane au ramas izolate in localitatea Sucevita, din judetul Suceava, dupa ce puhoaiele au rupt doua poduri. Au fost afectate grav de inundatii aproape jumatate dintre case, iar 11 dintre acestea se pot prabusi in orice moment. Autoritatile au intervenit cu excavatoare si incearca sa refaca drumul spre casele izolate.

11:15 - Suceava: Bilantul arata ca judetul a fost afectat in proportie de aproximativ trei sferturi. Un numar de 81 de localitati au fost afectate, circa 1.610 de persoane evacuate, 63 case distruse, 4.949 case afectate (inundate sau afectate in urma alunecarilor de teren), 602 case izolate, peste 8,1 km drumuri judetene distrusi si 80,8 km avariati, peste 129 km drumuri comunale distrusi si peste 1.393 km avariati. In prezent sunt blocate 12 drumuri nationale si judetene, circulatia pe calea ferata este intrerupta pe tronsoanele Suceava Nord - Darmanesti, Milisauti - Dornesti, Dornesti - Putna, Darmanesti - Cacica - Gura Humorului, Vama - Moldovita.

11:10 - Varful de viitura a trecut de Nicolae Balcescu, nivelul Siretului fiind joi noaptea, in jurul orei 1.00, cu 1,32 metri peste cota de pericol. Viitura a ajuns la Dragesti, unde se inregistreaza un nivel stationar si comparabil cu cel din 2008.

10:00 Iasi: In comuna Mircesti s-a trecut la detonarea controlata a unui dig pentru a atrage apa din zona inundabila inapoi in cursul Siretului, eliminandu-se astfel riscul ca localitatile din aval sa fie inundate ca in anul 2008.

09:40 - Botosani: O evaluare preliminara a efectelor inundatiilor din ultimele opt zile arata ca cel putin 2.500 de gospodarii si locuinte din 43 de orase si comune au fost inundate, sapte persoane au decedat si 3.800 de persoane au fost evacuate si salvate.

09:30 - Neamt: Bilant general al inundatiilor arata ca aproape 3.000 de locuinte si anexe gospodaresti din 43 de localitati au fost afectate pana in prezent. Un numar de 62 de poduri au fost afectate de inundatii iar 6 poduri au fost rupte de apele involburate. De asemenea, 173 de podete au fost distruse de viituri. Nu au fost inregistrate victime omenesti si nici persoane disparute.

09:00 - Codul galben de ploi a fost prelungit. Sunt asteptate caderi importante de apa in nordul Moldovei si in zona Carpatilor Orientali.

08:15 - Pe DN2F se circula cu dificultate din cauza inundatiilor, iar DN 15D este inundat din cauza cresterii nivelului Siretului, iar inaltimea apei este de aproximativ 30 -40 cm.

07:59 Oamenii evacuati din Saucesti vor fi dusi in caminele liceelor din Bacau, unde vor putea dormi si vor primi mancare.

07:40 - Varful de viitura va ajunge in satul Saucesti, Bacau, in jurul orelor 09:00-10:00, iar apoi situatia se va imbunatati putin. "Varful de viitura va fi in jurul 09:00-10:00 la Saucesti, dupa care debitul Siretului o sa scada. Pericolul va fi pana la orele 09:00-10:00, iar apoi situatia va fi mai buna. Aceste debite nu le depasesc pe cele istorice. La Saucesti nu putem masura debitul pentru ca nu avem ce ne trebuie", a declarat Petre Sanciu, director INMH.

07:10 - Vor fi evacuate peste 2.000 de persoane din comuna Saucesti. Singurii care vor ramane in comuna sunt oamenii care au case pe dealuri si unde apa nu va ajunge.

"Este in curs de desfasurare actiunea de evacuare a cetatenilor. O parte din oameni se deplaseaza cu mijloacele proprii, iar cei care nu dispun de aceste mijloace vor fi transportati de noi", a declarat Claudiu Balan, prefectul de Bacau.

Noi viituri, oameni izolati si un dig rupt de Siret - vezi proportiile potopului

"Noi am evacuat ieri dupa amiaza (n.red. - joi )localitatile Siretul, Serbesti si Schineni si de dimineata (n.red - vineri) am trecut la evacuarea Saucestiului. Evacuam trei sferturi din sat, un sfert are casele mai sus si nu va ajunge apa. Noi am mai construit un dig, ca altfel apa ar fi ajuns de doua zile in Saucesti", a declarat Manea Stefanita, primarul din Saucesti.

Oamenii din acest sat au venituri reduse, iar in urma inundatiilor din 2008 nu multi s-au decis sa-si asigure locuintele.

In cursul noptii dintre joi si vineri au fost evacuati locuitorii din Letea Veche si Prajesti.

06:40 Vineri dimineata cea mai grava situatie este in comuna Saucesti din judetul Bacau. Aceasta va fi evacuata aproape in intregime, deoarece debitul Siretului a crescut foarte mult in noaptea de joi spre vineri si ameninta mii de gospodarii. Debitul Siretului a atins aproape 3.000 de metri cubi pe secunda.

06:30 Cod rosu de inundatii pe Prut, valabil pana pe 2 iulie, ora 16:00.

06:20 - Nici locuitorii din Tamaseni, judetul Neamt, nu au avut o noapte linistita si au ramas fara nimic dupa ce a trecut viitura. Oamenii spun ca autoritatile sunt vinovate, deoarece digurile nu au fost construite cum trebuie. 430 de gospodarii din Doljesti, Tamaseni si Sagna au fost inundate.

06:05 - 100 de gospodarii din Habeni, judetul Dambovita, au fost inundate si in sase dintre case a intrat apa.

Codul galben de ploi, prelungit pana vineri pentru jumatate din tara

In judetul Sibiu oamenii s-au strans in biserici si s-au rugat pentru cei din Moldova.

Portul Bechet a fost inchis temporar, pentru patru zile, din cauza inundatiilor din zona provocate de apele Dunarii care au depasit cota de pericol.

06:00 - In Tulcea, Dunarea a inundat in jur de 400 de gospodarii si zeci de persoane au fost evacuate ca sa nu-i prinda viitura. Oamenii din Patlageanca au plecat cat au putut de repede, lasand in urma tot ceea ce au strans in viata.

Andreea Ghinea si Camelia Badea

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#inundatii Moldova Siret viitura, #Siret viitura inundatii , #inundatii