Un ciclon ar putea afecta, duminica, nord estul Romaniei

Duminica, 04 Iulie 2010, ora 08:31
6435 citiri
Un ciclon ar putea afecta, duminica, nord estul Romaniei

Inca de sambata a inceput sa se formeze un ciclon la nord estul Romaniei, care se va resimti in tara mai ales in zonele defrisate, cum este cazul Moldovei.

Ministrul Laszlo Borbely a declarat ca un nou val de ploi abundente ar putea afecta, duminica, in special judetele din Moldova, relateaza Mediafax.

"Duminica s-ar putea sa se formeze un nou ciclon, care va afecta mai ales Moldova, cu ploi insemnate", a declarat ministrul Mediului. Din fericire, nu este vorba despre un ciclon tropical, ci de unul de altitudine.

ANM: Situatia se poate agrava din cauza unui ciclon din Ucraina

Intr-o interventie la Antena 3, Borbely a mai spus si ca meteorologii vor da din 6 in 6 ore cate o precizare concreta, referitoare la codurile aflate in vigoare sau averetizarile hidrografice.

Pana la orele 16.00, este in vigoare o avertizare hidrografica pentru Prut si Siret, cel din urma devenind deja "o mare", dupa cum a declarat ministrul Mediului.

Cod galben de ploi pentru Moldova

Totodata, meteorologii au emis sambata un nou cod galben de ploi pentru Modolva.

Avertismentul intra in vigoare duminica dimineata, la ora 09.00 si se incheie luni, 5 iulie, la ora 09.00. In intervalul mentionat, in Moldova si in zona Carpatilor Orientali (inclusiv Carpatii de Curbura), cantitatile de apa vor fi insemnate si vor depasi local 25 l/mp si izolat 40 l/mp.

Bilantul inundatiilor: 23 de morti, mii de oameni evacuati

De la inceputul saptamanii, 23 de persoane si-au pierdut viata in inundatiile din nordul tarii, potrivit unui bilant prezentat de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, in conditiile in care Dunarea a depasit cota de alerta pe mai multe sectiuni din tara.

Noaptea de luni spre marti a fost cea mai grea din ultimele zile, cand 14 persoane din care 7 doar in judetul Botosani si-au pierdut viata in timpul inundatiilor.

De miercuri, 30 iunie, mai multe mii de persoane de au fost evacuate in mai multe regiuni ale tarii, in special in partea de est. In total, de la inceputul intemperiilor, luni, 21 iunie, peste 20.000 de persoane au fost evacuate, dintre care unele au putut reveni intre timp la casele lor.

Numai vineri, peste 3.000 de gospodarii, anexe gospodaresti, curti si gradini, 396 de locuinte si 607 subsoluri precum si peste 15.00 de hectare de pasune, padure si terenuri agricole erau acoperite de apa, in 104 de localitati din 14 judete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Bilanţul deceselor provocate de furtuni în Afganistan şi Pakistan a crescut la cel puţin 137 în ultimele zile, precipitaţii abundente fiind aşteptate în continuare în unele zone,...
#ciclon Romania, #ciclon Moldova, #ploi Moldova, #inundatii, #case inundate, #Siret , #inundatii