Divizarea fostei Regii de Apa din Valea Jiului, un atentat la bugetul statului

Joi, 21 Aprilie 2011, ora 13:06
1910 citiri
Divizarea fostei Regii de Apa din Valea Jiului, un atentat la bugetul statului
Foto:Ziare.com/Marius Mitrache

Unul dintre cele mai mari jafuri aduse bugetului statului a avut loc la Valea Jiului, sub atenta indrumare a sefilor de la Consiliul Judetean Hunedoara.

Este vorba despre un prejudiciu de cateva milioane de euro adus bugetului statului "din pix" prin divizarea furnizorului de apa din Valea Jiului, fosta Regie Autonoma a Apei Valea Jiului (RAAVJ), societate aflata in subordinea Consiliului Judetean.

Concret, este vorba despre modul in care anul trecut s-a divizat RAAVJ, cu incalcarea flagranta a legii insolventei. In fapt, cei de la Consiliul Judetean, adica nimeni altii decat presedintele Ioan Mircea Molot si vicepresedintele Costel Avram, s-au gandit cum sa obtina niste fonduri europene, in conditiile in care societatea din subordinea lor avea datorii colosale la bugetul statului.

Atentie, datorii rezultate de pe urma managementului pe care Molot si Avram l-au promovat la RAAVJ.

Sfatuindu-se cei doi probabil si cu specialistii economisti de la Consiliul Judetean, au ajuns la varianta reorganizarii falimentarei RAAVJ. Ca doar nu este nici prima si nici ultima societate care poate intra in faliment.

Numai ca reorganizarea gandita de strategii-economisti din subordinea lui Molot si Avram ar putea fi studiata si in cartile de economie la capitolul cum sa prejudiciezi bugetul statului!

Asa se face ca, in prima faza, Regia de Apa devine SC "Apa Serv Valea Jiului" SA. Cum le-a reusit "spalarea" datoriilor mai infiinteaza o alta societate, "Nova Serv Valea Jiului" SRL.

Prima societate curata, cu toate activele si beneficiara unui proiect european de 40 de milioane de euro, iar cea de-a doua nu este decat o firma moarta, care primeste datoriile acumulate catre bugetul statului si ceva active, care probabil trebuiau casate.

De mentionat ca actionarii SC Apa Serv sunt si asociati ai societatii nou infiintate, iar potrivit actului constitutiv al SC "Nova Serv Valea Jiului" SRL Petrosani, societatea va fi condusa de un administrator, avand un mandat de patru ani.

De aici rezulta ca mascarada de divizare prin care s-a urmarit "spalarea" de datorii prin prejudicierea bugetului statului a fost facuta cu buna stiinta.

Si ca lucrurile sa fie cat mai protejate de ochii curiosilor, sefii de la Consiliul Judetean au reusit sa atraga in aceasta divizare toate administratiile locale din Valea Jiului, prin Agentia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Valea Jiului.

In mod normal, daca s-ar fi dorit o reorganizare, furnizorul de apa ar fi trebuit lichidat prin scoaterea la vanzare a patrimoniului.

Grava este insa si indiferenta cu care angajatii statului platiti sa verifice ca bugetul sa fie in siguranta, adica cei din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Hunedoara, au privit aceasta divizare si nu au intervenit pentru protejarea bugetului si nu s-au opus in momentul in care s-a pus la cale acest jaf.

Sa nu mai vorbim de faptul ca suma datorata bugetului statului ar trebui recuperata teoretic, dar practic finantistii hunedoreni se pare ca au uitat. Este clar ca milioanele de euro pe care furnizorul de apa din Valea Jiului le-a acumulat catre bugetul statului nu se vor mai da.

Probabil explicatia ar fi legatura de prietenie dintre sefii celor doua institutii, mai exact Ioan Mircea Molot (CJ) si Lucian Heius (DGFP).

Dar, pe langa prejudiciu adus bugetului statului in ecuatia divizarii prin "spalarea" SC Apa Serv de datorii, mai apare un lucru extrem de grav omis de cei care au gandit aceasta strategie: pacalirea cu un "mizilic" de 40 de milioane de euro a oficialilor de la Uniunea Europeana.

Si aici ar putea fi o mare problema pentru ca fondurile europene sunt atent monitorizate de institutiile abilitate de control si in special de Oficiul European de Lupta Atifrauda (OLAF).

De mentionat ca si Compania Nationala a Huilei a incercat sa scape de datoriile istorice prin procedura la care au recurs cei de la Consiliul Judetean in cazul Regiei de Apa Valea Jiului, dar specialistii din cadrul Ministerul Economiei si-au dat seama ca o astfel de abordare a divizarii societatii este nelegala.

Datorita acestui lucru, acum se pune problema cumpararii unor unitati miniere pentru includerea intr-un viitor complex energetic.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Apa Serv Valea Jiului , #investigatii