Camatarii din Jandarmerie: Cum a functionat 6 ani "Banca Romana de Comert Corcodel" si la ce erau supusi cei care se imprumutau

Joi, 10 August 2017, ora 16:01
9911 citiri
Camatarii din Jandarmerie: Cum a functionat 6 ani "Banca Romana de Comert Corcodel" si la ce erau supusi cei care se imprumutau
Foto: Arhiva/Ziare.com

Noi detalii despre modul in care functiona retaua infractionala de la varful Jandarmeriei au fost facute publice joi de DIICOT, dupa ce un al doilea sef din institutie a fost arestat in dosarul de camatarie si delapidare.

Procurorii DIICOT arata ca prim-adjunctul comandantului Bazei de Administrare a Jandarmeriei, Daniel Preoteasa, si seful bazei, Marian Corcodel, imparteau dobanzile percepute de la cei pe care ii imprumutau.

"Investigatia penala a evidentiat faptul ca, de multe ori, dobanzile achitate de debitori erau remise inculpatului Preoteasa Iancu Daniel, suspectului B.G.A. ori altor membri ai grupului infractional, care predau ulterior sumele de bani inculpatului Corcodel Marian. De altfel, la nivel B.A.D. era raspandita expresia 'are cardul la Corcodel' (la propriu) pentru a ilustra o persoana indatorata financiar, sau 'Banca Romana de Comert Corcodel'", arata procurorii DIICOT intr-un comunicat de presa transmis joi.

Seful Bazei de Administrare si Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, Marian Corcodel, a fost arestat, saptamana trecuta, printr-o decizie a judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti. El este acuzat de catre procurorii DIICOT ca, incepand cu anul 2011, folosindu-se de influenta pe care o exercita asupra unor subordonati si uzand in mod nelegal de prerogativele functiei sale, a constituit un grup infractional organizat la care au aderat persoane aflate in subordinea sa directa, scopul constituirii acestui grup fiind savarsirea in mod repetat, printre altele, a unor infractiuni de camata, dar si delapidare.

Procurorii spun ca cei care luau imprumuturi cu dobanda erau, in general, subordonatii lui Marian Corcodel si ai lui Daniel Preoteasa, iar sumele imprumutate erau cuprinse intre cateva sute de euro si cateva zeci de mii de euro, la care erau percepute dobanzi cuprinse intre 10 si 20 la suta din valoare. In cazul in care nu mai puteau plati suma imprumutat, acestia erau ulterior executati silit.

In cazul in care sumele imprumutate erau mai mici de 1.000 euro, cardul de salariu al debitorului sau al intermediarului care garanta pentru imprumut, era retinut de catre seful Bazei de Administrare a Jandarmeriei, Marian Corcodel, care scotea, personal sau prin interpusi, sumele de bani in numerar. Daca imprumuturile depaseau 1.000 euro, seful bazei cerea garantii mobiliare sau imobiliare, precum masini, case, apartamente si suprafete de teren, cu o valoare de cel putin doua sau trei ori mai mare decat a imprumutului si/sau incheierea unor contracte de imprumut, in care era trecuta suma totala datorata, cu dobanda.

De asemenea, Corcodel, in calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare si Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, in mod repetat a cerut unor subordonati care au aderat la grupul infractional organizat pe care l-a initiat, persoane ce aveau ca atributii gestionarea si administrarea unor bunuri, sa fure importante cantitati de motorina de la statia de carburant a parcului auto al unitatii, combustibil scos ilegal din unitate si transportat in alte locuri, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infractional, din care facea parte si Daniel Preoteasa.

Totodata, procurorii arata ca existenta acestui grup infractional organizat, cat si faptele savarsite de membrii acestuia au fost aduse de mai multi lucratori ai Jandarmeriei si la cunostinta lui Octavian Cristescu, comisar-sef, angajat al fostului Departament de Informatii si Protectie Interna - in prezent Directia Generala de Protectie Interna a M.A.I. Acesta, desi avea ca obligatii profesionale sa raporteze conducerii acestei structuri si, totodata, sa sesizeze organele de urmarire penala, nu a facut acest lucru. Mai mult, el a sprijinit in mod constant si constient activitatile infractionale derulate de catre Corcodel, acordandu-i protectia necesara, cat si consilierea in unele situatii, mai spun procurorii DIICOT.

In urma perchezitiilor facute in acest dosar, au fost identificate si ridicate, atat din biroul lui Corcodel, cat si din alte spatii, foarte multe contracte de imprumut, atat in forma autentica, cat si inscrisuri sub semnatura privata, dar si agende si notite detinute de membrii grupului infractional, pentru a avea o evidenta stricta atat a debitorilor, cat si a sumelor de bani care au fost sau urmau sa fie date cu titlu de dobanda (camata).

De asemenea, in acelasi birou de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane - Baza de Administrare si Deservire a fost identificata si suma de 50.000 lei si 55.000 euro.

Daniel Preoteasa a fost arestat miercuri seara pentru 30 de zile, sub acuzatiile de constituire a unui grup infractional organizat si camata.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Corcodel sefi jandarmerie camata, #arestari sefi jandarmerie camatarie , #jandarmi