Palma jandarmului roman pe obrazul Unirii

Autor: Constantin Codreanu - analist din Republica Moldova
Miercuri, 26 Octombrie 2016, ora 08:19
8309 citiri

Marsul unionist de sambata a starnit o adevarata valtoare mediatica. In special, pe plan national.

Nu a lipsit, insa, si cea de pe plan international - Washington Post a inclus in paginile sale virtuale cateva fraze despre evenimentul de la Bucuresti.

Dezbateri sinuoase, Breaking News-uri suculente, scenarii intortocheate, toate insirate, apoi, pe retelele de socializare pentru a prelungi trena impactului si a cataliza speculatiile. ReUnirea a acaparat pentru cateva zile prim-planul in sfera social-politica fara drept de apel.

Aici se opreste consecinta fasta a participarii catorva mii de unionisti de pe ambele maluri ale Prutului la o actiune in timpul careia s-a cerut un lucru firesc - ReUnirea.

S-a reusit asigurarea boom-ului media necesar pentru a da lovitura cu o tema care se stinge prea repede in mentalul colectiv fara actiuni de strada sau declaratii facute de conducatorii celor doua state romanesti.

Din pacate, altercatia dintre unionisti si fortele de ordine cu care s-a incheiat marsul unionist a dat apa la moara antiunionistilor. Nimic nu le putea servi mai bine teza privind nedorinta Romaniei de a aduce acasa Basarabia decat o imagine in care jandarmul roman da de pamant cu niste unionisti.

In Republica Moldova, "palma jandarmului roman" a devenit, in ultimii ani, un fel de incantatie a promotorilor intereselor rusesti in zona. Face parte din pleiada argumentelor vehiculate impotriva ideii de reintregire a Romaniei si este prezentata ca fiind exponentiala pentru atitudinea statului roman fata de locuitorii Basarabiei dupa realizarea Marii Uniri din 1918.

Mai mult decat atat, favoritul cursei prezidentiale de la Chisinau, al carei prim tur are loc pe 30 octombrie, liderul Partidului Socialistilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a elaborat, acum cateva saptamani, un set de materiale electorale cu titlul "Jandarmul roman nu va fi la noi stapan". Deci nici ca se putea sa existe o munitie mai potrivita pentru romanofobii salariati de Kremlin cu sanse reale de a prelua presedintia Republicii Moldova.

O tribuna extrem de importanta pentru a impiedica realizarea proiectului unionist. Totusi, de aici si pana la a-i acuza pe organizatorii Marsului Unirii de actiuni premeditate pentru a influenta in vreun fel rezultatul alegerilor prezidentiale din Republica Moldova sau a celor parlamentare din Romania e cale lunga si presarata cu rea-vointa.

Importanta politicului pentru reintregirea Romaniei este indiscutabila si definitorie. Modelul german este calea care trebuie urmata si invocata cu fiecare ocazie - ReUnirea trebuie sa fie votata in Parlamentul de la Chisinau si in cel de la Bucuresti.

Contributia societatii civile este necesara si asteptata de politicieni, pentru ca acestia sa poata motiva deciziile in fata electoratului daca nu sunt deja patrunsi de idealul sfant al romanilor de pretutindeni si din toate timpurile.

Faptul ca exista politicieni care au inteles sa fie responsabili si sa vorbeasca despre ReUnire ca despre un scop asumat merita aplaudat si incurajat.

Revenind la Marsul de sambata, trebuie spus ca, indubitabil, calitatea de unionist nu garanteaza nimanui privilegii de vreun fel in raport cu institutiile statului. Unionistii, la fel ca neunionistii, trebuie sa respecte cadrul legal si sa ramana in paradigma pasnica a luptei pentru reunificare.

Indiferent de cat de mari si consistente sunt provocarile. Iar diabolizarea jandarmilor nu ajuta pe nimeni. Ca au actionat disproportionat e clar. Nu e clar, totusi, cine a dat ordinul ca dimenisiunea reactiei sa fie de o asemenea amploare.

Au fost suficiente cazuri din istoria recenta cand manfiestatii care nu aveau acordul autoritatilor pentru anumite trasee s-au desfasurat fara sa fie impiedicate in mod violent de fortele de ordine.

Incidente de genul celui care a avut loc sambata trebuie evitate cu orice pret. Altfel, Miscarea Unionista va avea multe de pierdut ca imagine si ca oameni care sa sprijine proiectul ReUnirii, iar opozantii celui de-al treilea Proiect de Tara al Romaniei, dupa integrarea in Uniunea Europeana si NATO, vor aplauda de pe marginea istoriei esecul unionistilor.

Constantin Codreanu este analist politic, jurnalist, activist civic, Presedinte executiv al Consiliului National al Reintregirii (Romania), reprezentant al Blocului Unitatii Nationale (Republica Moldova) si militant pentru reunirea celor doua state romanesti.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#incidente mars unire Basarabia , #jandarmi