Proteste cu incidente la Universitate: Seful Jandarmeriei da raportul (Video)

Luni, 16 Decembrie 2013, ora 12:52
4513 citiri
Proteste cu incidente la Universitate: Seful Jandarmeriei da raportul (Video)
Foto: Digi 24

Seful Jandarmeriei Romane, generalul de brigada Mircea Olaru, a explicat luni, in fata presei, modul in care au actionat jandarmii la protestele de duminica seara din Bucuresti.

Duminica seara, echipa B1 TV care transmitea din Piata Victoriei de la protestele anti-guvernamentale a fost bruscata de jandarmi. Jurnalista B1 TV prezenta in Piata Victoriei a dorit sa ii puna cateva intrebari sefului Jandarmeriei, dar a fost jignita de purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Georgian Enache, in urma unui alt incident petrecut in timpul evenimentelor.

Legat de acest incident, Olaru a precizat ca nu a putut vorbi cu jurnalista pentru ca era "in dispozitiv", trimitandu-o la purtatorul de cuvant care "este unul singur, cu un singur telefon".

Seful Jandarmeriei le-a multumit jurnalistilor pentru modul in care au relatat desfasurarea evenimentelor si nu a uitat sa precizeze ca rolul jandarmilor este si cel de a-i apara pe jurnalisti.

"Stiti ca prezenta jurnalistilor poate duce la violenta asupra reprezentantilor presei. Chiar aseara, reprezentantii unei televiziuni (Antena 3 - n.red.) au fost agresati de protestatari. Va reamintesc ca exista, printre manifestanti, membri ai galeriilor de fotbal, care nu-i accepta pe jurnalisti", a spus Mircea Olaru.

Pe de alta parte, Dorin Taban, liderul galeriei Steaua, a precizat, intr-o interventie telefonica la Digi 24, ca "reprezentantii galeriei de fotbal a Clubului Steaua nu au participat, in mod organizat, la protestele de duminica".

Seful Jandarmeriei a mai cerut jurnalistilor sa coopereze cu fortele de ordine.

"Va rog sa cooperati cu noi, sa respectati indicatiile jandarmilor, ne intereseaza protectia dvs. Miscarea dvs prin dispozitivul de ordine publica este de natura sa creeze brese care pot fi speculate de cei din zona, iar personalul din dispozitiv nu poate mentine cordonul. Jandarmeria romana nu obtructioneaza gestul la libera exprimare dar ii invit pe cei care vor sa protesteze sa respecte caile legale, obtinand autorizatii", a afirmat Mircea Olaru.

Olaru: Jandarmii au actionat in spiritul legii

In legatura cu violentele dintre jandarmi si protestatari, seful Jandarmeriei a subliniat ca nu are "ce sa-si reproseze", fortele sale actionand in spiritul legii. Olaru a afirmat, in repetate randuri, in timpul coferintei de presa, ca protestele de duminica nu au fost autorizate, iar rolul jandarmilor a fost sa protejeze.

Proteste cu incidente: Seful Jandarmeriei da explicatii la Interne, manifestatiile continua si luni

"In ultimele zile au fost mai multe manifestatii neautorizate, la care au participat diversi cetateni din diferite motive. Pe timpul protestelor au avut loc ciocniri intre protestatari si jandarmi. Duminica, in jurul orei 15.00, au aparut patru persoane care au amenintat ca se vor incendia si au incercat sa rupa cordonul jandarmilor. Colegii au intervenit, au stins incendiul si au condus o persoana la sectia de politie, in urma savarsirii actiunii de ultraj. Cercetarile continua, in acest caz", a afirmat seful Jandarmeriei.

Cum se desprind manifestantii de caldaram?

Olaru a povestit, din punctul sau de vedere, si episoadele violente din fata Palatului Victoria.

"Manifestatii ajunsi in Piata Victoriei, de la Universitate, au incercat sa blocheze traficul care era aglomerat de bucurestenii care se intorceau acasa din weekend. Jandarmii au vizat securizarea zonei si a participantilor la manifestatie. Am mentinut protestatarii intr-o anumita zona din piata Victoriei.

In jurul orei 19.30, protestatarii au incercat sa forteze cordoanele de jandarmi si au incercat sa intre in sediul Guvernului. Jandarmii au folosit materialele din dotare. Cativa manifestanti s-au culcat pe carosabil si au refuzat sa se ridice, la incercarea jandarmilor de a-i desprinde de carosabil.

O persoana a fost ranita in timpul acestei incercari de a-i desprinde pe manifestanti. Celelalte persoane, cinci la numar, au fost duse la politie si amendate", a mai spus seful Jandarmeriei romane.

Aproximativ 2.000 de persoane au protestat, duminica seara, in Bucuresti fata de deciziile din ultima vreme din Parlamentul Romaniei. Superimunitatea si Legea amnistiei au fost doar doua dintre motivele pentru care oamenii s-au adunat in Piata Universitatii.

Noi proteste fata de modificarile aduse Codului Penal se anunta luni, la ora 16:30, la Universitate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#jandarmi ciocniri proteste, #proteste Guvern jandarmi, #proteste Universitate , #jandarmi