A fost lansat un portal cu date despre performanta instantelor

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 23:31
2781 citiri
A fost lansat un portal cu date despre performanta instantelor
Foto: Realitatea Tv

Un portal cuprinzand date despre performanta instantelor din tara a fost lansat miercuri de doua organizatii nonguvernamentale.

Potrivit portalului www.onoratainstanta.ro, durata medie de solutionare in prima instanta a unui dosar in 2013 a fost de 104 de zile la curtile de apel, 138 de zile la tribunale si 86 de zile la judecatorii. Cele mai performante trei curti de apel au fost anul trecut Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Timisoara si Curtea de Apel Iasi.

In cazul tribunalelor, cel mai bine au performat Tribunalul pentru minori si familie Brasov, Tribunalul Olt si Tribunalul Prahova.

In randul judecatoriilor cel mai bine s-au clasat Judecatoriile din Targu Bujor si Targu Lapus urmate de Judecatoria Odorheiul Secuiesc.

"Portalul www.onoratainstanta.ro agrega toate datele din instantele din Romania astfel incat sa oferim un instrument util cetateanului. Cand intra pe site cetateanul gaseste lista cu toate instantele, pentru fiecare dintre acestea gaseste indicatori de tipul cate zile dureaza in medie o cauza, cati judecatori sunt, cate dintre cauze au fost rezolvate din cate au intrat pe rolul instantelor, cate au fost casate", a declarat presedintele asociatiei Funky Citizens, Elena Calistru, cu prilejul unei conferinte de presa.

Ea a mentionat ca pe site se regaseste si un indice de performanta al instantelor care are in vedere siguranta, incarcatura si operativitatea acestor institutii.

"Sunt foarte putine instante care chiar performeaza la cote inalte din pacate pentru ca sunt destul de incarcate, putine dintre ele au schemele de judecatori complete", a afirmat Elena Calistru.

Potrivit site-ului, numarul cauzelor solutionate la nivel national anul trecut a fost de 2.408.240, ceea ce reprezinta o crestere de aproximativ 52.000 de dosare comparativ cu 2012. Numarul dosarelor nesolutionate ramase pe stoc la sfarsitul lui 2013 a fost de 929.186 de cauze, comparativ cu 979.886 de dosare in 2012.

Portalul lansat de Funky Citizens in parteneriat cu fundatia Konrad Adenauer cuprinde si un "ABC juridic" si un "dictionar legalez roman" pentru a veni in sprijinul cetatenilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#portal performante instante, #durata solutionare dosare, #ONG date performante instanta , #justitie