Aberatia zilei: Patriarhul Daniel a incercat sa-i puna pile unui arestat preventiv

Luni, 23 Februarie 2015, ora 17:40
15936 citiri
Aberatia zilei: Patriarhul Daniel a incercat sa-i puna pile unui arestat preventiv
Foto: Sursa de Vest

Patriarhul Daniel a intervenit in instanta in favoarea unui arestat preventiv, o premiera chiar si pentru justitia din Romania, in care s-au intamplat pana acum tot felul de nazdravanii nemaivazute si nemaiauzite pe alte meleaguri.

Este vorba despre dosarul in care au fost arestati preventiv mai multi sefi de politie din Timis, printre care si inspectorul sef adjunct al Politiei Timis, comisarul sef Florin Bolbos, acuzat de abuz in serviciu cu miza electorala.

Aberatia zilei: Ce l-a dus mintea pe un primar traseist ca sa-l scoata presedinte pe Ponta

La recurs, in timpul pledoariei pentru eliberarea clientului sau, avocatul Catalin Dancu a incercat un mic "santaj ecumenic", scrie Impact Press.

Avocatul a prezentat o scrisoare deschisa semnata de insusi patriarhul Daniel, in care i se cerea judecatoarei Adriana Stoicescu, presedinte al Tribunalului Timis, punerea in libertate a bine-credinciosului Florin Bolbos, pe motiv ca politistul a ajutat Biserica ori de cate ori i s-a cerut acest lucru.

De altfel, surse apropiate anchetei au declarat ca Bolbos se lauda ca detine puterea deplina, controlul absolut si ii are pe toti la degetul mic. "La mine vin astia sa ia LUMINA!", spunea Bolbos, conform jurnalistilor de la Opinia Timisoarei.

Contactat de Ziare.com, Catalin Dancu nu a dorit sa ofere mai multe detalii in legatura cu continutul scrisorii, dar a declarat ca el a fost cel care a solicitat Patriarhiei Romane un punct de vedere.

Din fericire, judecatoarea Adriana Stoicescu nu s-a lasat impresionata (va dati seama ce precedent s-ar fi creat?), ba chiar l-a pus la punct pe avocat: "Domnule Dancu, trebuie sa va amintesc ca Romania este o tara laica, nu ecleziastica, iar justitia este infaptuita de magistrati, nu de preoti!".

Este prima interventie in justitie de la cel mai inalt nivel al BOR semnalata public, dar ea se adauga la numeroasele interventii brutale ale unor inalti prelati in viata politica, inregistrate mai ales in timpul campaniei prezidentiale de anul trecut.

Nici macar in timpul procesului lui Gigi Becali nu s-a intamplat asa ceva, chiar daca televiziunile de stiri au dus atunci indelungate campanii in favoarea lui, bazate tot pe milostenii - "Saracu'... O fi furat, dar cati bani a dat bisericii si saracilor!". Ce-i drept, dupa incarcerare, Becali s-a bucurat de sprijin bisericesc pentru gratierea lui, venit inclusiv de peste mari si tari, tocmai de la Muntele Athos.

Demn de remarcat este faptul ca legaturile patriarhului Daniel cu judetul Timis sunt foarte stranse. La finalul anului trecut, a primit titlul de cetatean de onoare al judetului Timis impreuna cu un colan de argint aurit, din mana presedintelui Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, cercetat sub control judiciar intr-un dosar de coruptie.

Ce a primit in dar patriarhul Daniel de la seful CJ Timis, anchetat pentru coruptie

Asocierea BOR cu diversi inculpati nu este deloc de bun augur, intr-o tara macinata de coruptie.

"Culmea ironiei: majoritatea crestinilor, cu precadere cei foarte conservatori (nu zic fundamentalisti), se considera totodata buni romani, ba chiar nationalisti. Cu toate acestea, 'uita' ca una din formele de subminare a securitatii nationale - recent si aspru dovedita in Ucraina - este tocmai coruptia!

Biserica se manifesta in multiple planuri: spiritual (duhovnicesc), teologic, dogmatic, eclesiologic, catehetic, liturgic etc. Se uita insa - prea adesea - ca Biserica reprezinta de-a lungul istoriei nu numai un izvor de modele morale si spirituale, nu numai o uriasa contributie la dezvoltarea artelor s.a.m.d., ci si un vector de securitate, si un vector de aparare. Asadar, este o fractura aici: sa pretinzi ca esti credincios si ca iti iubesti tara, dar sa accepti coruptia, care este calea cea mai sigura de diminuare a securitatii nationale", atentiona Marius Vasileanu, profesor de istoria religiilor, intr-un interviu acordat anul trecut Ziare.com.

Coruptia la romani, mana in mana cu credinta Interviu cu Marius Vasileanu

De altfel, o lectie despre nevoia de a condamna unanim faptele de coruptie a dat chiar judecatoarea Adriana Stoicescu atunci cand a motivat o alta sentinta de arestare preventiva, data intr-un dosar de evaziune fiscala cu produse petroliere.

"Amploarea fenomenului coruptiei, in aceste moment, afecteaza in totalitate societatea, cu consecinte greu de estimat, pe termen lung. Studiile efectuate in ultimii douazeci de ani au evidentiat o legatura stransa intre democratiile slab consolidate si coruptie. (...) Coruptia diminueaza si increderea populatiei in institutiile publice, fapt ce constituie un factor crucial in procesul de tranzitie catre democratie", a explicat Adriana Stoicescu, conform jurnalistilor de la Redesteptarea.

O lectie pe care, din pacate, nu o auzim rostita si din amvon sau din fata altarului.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Patriarh Daniel scrisoare politisti Timis, #Patriarhul Daniel interventie instanta , #justitie