AFP: Doamnele de fier din justitia romaneasca lupta impotriva coruptiei

Autor: Ana Ilie
Marti, 23 Iunie 2015, ora 08:45
6933 citiri
AFP: Doamnele de fier din justitia romaneasca lupta impotriva coruptiei
Foto: Ziare.com

Laura Kovesi si Livia Stanciu fac subiectul unui amplu articol care le lauda pentru rezultatele in lupta impotriva coruptiei.

Una conduce parchetul anticorputie (DNA), cealalta Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si fac sa tremure clasa politica romaneasca, vizata de o ofensiva ce atinge varful puterii, scrie AFP, citata de Le Populaire.

In ultimii ani, zeci de fosti ministri, deputati, senatori si magistrati au fost urmariti si condamnati pentru coruptie. La inceputul lunii iunie, insa, un anunt a avut efect de bomba si a aruncat Romania in criza politica, scrie sursa citata.

Avocatul Ponta, acuzat de DNA inclusiv de fals in acte prin metoda copy-paste

DNA a dezvaluit ca a inceput urmarirea penala impotriva premierului social-democrat Victor Ponta pentru fals, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani, precum si conflict de interese.

Ponta nu-si da demisia: Doar Parlamentul ma poate demite. Un procuror DNA nu e deasupra tuturor

Seful Guvernului isi sustine nevinovatia si nu vrea sa demisioneze.

Varf de lance in cruciada contra coruptiei este Laura Kovesi, 42 de ani, fosta campioana de baschet, cu o enorma determinare.

"Procurorii nu vor da inapoi, daca trebuie sa aresteze o mie de persoane care incalca legea, vor aresta o mie de persoane", a declarat aceasta recent, adaugand ca nu se va lasa intimidata, in pofida presiunilor la care e supusa.

Kovesi: De foarte multe ori simtim ca ne luptam cu morile de vant

In 2014, a primit un premiu acordat de Departamentul american de Stat pentru "femeile curajoase din intreaga lume" pentru "rolul sau crucial in reforma Justitiei".

Dupa mai multe derapaje in ultimii ani, ambasada SUA la Bucuresti si alte reprezentante diplomatice occidentale vegheaza asupra respectarii independentei Justitiei si statului de drept in Romania.

"Am o misiune de indeplinit si pentru mine asta este cel mai important", a subliniat Kovesi.

Bilantul sau a propulsat DNA printre institutiile cu cea mai mare incredere in ochii romanilor. Insa politicienii nu impartasesc acelasi entuziasm: in ultimele saptamani s-au multiplicat apelurile la demisia celor doua "doamne de fier".

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, l-a indemnat pe seful statului, Klaus Iohannis, sa utilizeze "instrumentele constitutionale si legale pentru a le indeparta pe Stanciu si Kovesi din functiile pe care le ocupa".

El si-a justificat cererea printr-un caz izolat, desi regretabil: mentinerea in detentie provizorie, timp de sase luni, a unei femei acuzate de Stanciu de santaj, care a fost in cele din urma achitata.

"N-am niciun motiv sa demisionez", a replicat sefa ICCJ.

La 58 de ani, aceasta femeie franca este unul dintre magistratii cei mai respectati din Romania, scrie sursa citata. Fost procuror in Galati, ea se declara mandra ca a trecut prin toate esaloanele sistemului judiciar.

De cand a fost aleasa in fruntea celei mai inalte instante a tarii, in 2010, numarul de condamnari pentru coruptie la nivel inalt a progresat puternic, inclusiv in cazurile care au trenat ani de zile.

In 2012, Stanciu a devenit oaia neagra a social-democratilor dupa ce l-a condamnat la doi ani de inchisoare cu executare pe fostul premier Adrian Nastase. Acest verdict impotriva unui barbat care se considera de neatins a marcat un punct de cotitura in istoria post-comunista a Romaniei.

Ca si Laura Kovesi, se declara neobosita: "Tot ce fac, fac cu devotament si pasiune (...) si fara sa renunt la bunacredinta", declara ea intr-un interviu acordat AFP in 2014.

Inainte de prezidentialele din noiembrie, castigate de Iohannis multumita unei campanii axate pe lupta impotriva coruptiei, Stanciu a avertizat cu privire la amenintarile la adresa Justitiei.

"Aceasta asa-zisa ireversibilitate a reformelor poate fi revizuita in doua zile", a declarat Stanciu.

Presedintii CSM si ICCJ, de urgenta la Comisia Juridica: S-a reluat modificarea codurilor penale (Video)

Mai multe tentative in aceste ultime luni ale alesilor majoritatii de stanga de a restrange puterile DNA si de a pune la adapost politicienii par a-i confirma temerile, incheie sursa citata.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Romania Kovesi Stanciu justitie, #sistem justitie DNA ICCJ , #justitie
Comentarii