AFP: Justitia romana, pacient convalescent ce trebuie inca supravegheat

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 10:55
2580 citiri
AFP: Justitia romana, pacient convalescent ce trebuie inca supravegheat
Foto: Arhiva

Cangrenata de o indelungata istorie de coruptie si imixtiune politica, justitia romana se simte mai bine acum, dar continua sa aiba nevoie de supravegherea Uniunii Europene pentru a se debarasa de anumite rele, noteaza marti AFP, intr-un comentariu in care citeaza opiniile mai multor experti.

"Din 2004, cand presiunile Europei s-au intensificat in perspectiva aderarii, progresele sunt importante", considera judecatorul Cristi Danilet, unul din primii care a denuntat derivele unui sistem inca minat de anii de dictatura.

Dupa aproape 4 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, puterea judiciara este independenta de Executiv - uneori chiar mai mult decat in alte tari europene -, iar Directia Nationala Anticoruptie (DNA) functioneaza "convingator", potrivit unui raport al UE.

"Probleme persista insa", mai ales in ce priveste asanarea sistemului judiciar, a declarat pentru AFP fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, initiatoarea unor reforme-cheie intre 2004 si 2007.

Un scandal dezvaluit saptamana trecuta ilustreaza progresele inregistrate, dar si cele care mai raman de facut, scrie AFP, referindu-se la cazul judecatoarei Georgeta Buliga, de la Curtea de Apel din Iasi, arestata preventiv de DNA dupa ce a primit mita. Una din persoanele implicate in procesul de partaj judecat de Georgeta Buliga afirma insa ca sesizase anterior Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care nu a acordat nicio atentie cazului.

CSM a fost criticat in luna martie de peste 350 de judecatori si procurori pentru ca a ezitat sa ia masuri impotriva a doi judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie intr-un dosar rasunator de trafic de influenta.

"Reticenta de a sanctiona da un rau semnal. Aceasta acrediteaza ideea ca oamenii responsabili cu aplicarea legii sunt mai putin stricti cu ei insisi", comenteaza Corina Rebegea de la Fundatia Konrad Adenauer.

Lentoarea cu care se deruleaza procesele de coruptie la nivel inalt ingrijoreaza si ea. Nu a fost pronuntat deocamdata niciun verdict impotriva fostilor ministri trimisi in judecata de DNA, iar unele dosare asteapta de patru ani judecata pe fond.

"Aceasta diminueaza increderea in echitatea sistemului, pentru ca, in alte cazuri, judecatile sunt mai rapide", observa Monica Macovei.

In opinia expertilor, mentinerea supravegherii inedite aplicate Romaniei (si Bulgariei, prin Mecanismul de Cooperare si Verificare - n.red.) ramane esentiala, chiar daca legi recent adoptate sunt menite sa limiteze practicile dilatorii criticate de UE.

State precum Franta si Olanda evoca posibilitatea de amanare a intrarii Romaniei in Spatiul Schengen, dorita de Bucuresti pentru martie 2011, legand-o de progrese in domeniul reformelor in justitie.

"Nu cred ca trebuie amanata intrarea Romaniei in Schengen daca indeplinim criteriile tehnice. Ceea ce este intr-adevar crucial este mentinerea mecanismului de supraveghere", insista Laura Stefan, de la Societatea Academica Romana (SAR).

Un mecanism care a contribuit la salvarea DNA, insarcinata sa verifice averile alesilor si functionarilor publici, si amenintata sa fie slabita de Parlament.

"Suntem inca departe de a ne indeplini toate obiectivele", recunoaste ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si adauga: "Monitorizarea va fi ridicata cand dosarele de mare coruptie vor fi judecate si cand CSM va elimina problemele de integritate ale sistemului".

"Romania are inca nevoie de presiune externa pentru a indeplini reformele", subliniaza si judecatorul Danilet, citat in comentariul AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#justitie Romania AFP , #justitie
Comentarii