Ambasadorul SUA i-a suparat pe judecatori: Afirmatiile dvs sunt primejdioase pentru democratia romaneasca

Luni, 31 Octombrie 2016, ora 15:25
18132 citiri
Ambasadorul SUA i-a suparat pe judecatori: Afirmatiile dvs sunt primejdioase pentru democratia romaneasca
Foto: Facebook/US Embassy Bucharest

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) ii transmit ambasadorului american la Bucuresti, Hans Klemm, ca declaratiile sale despre lupta anticoruptie aduc grava atingere imaginii Justitiei.

Magistratii i-au trimis o scrisoare deschisa ambasadorului.

"In contextul in care vedem in jurul Romaniei tari, chiar partenere ale Statelor Unite, care se indeparteaza de la valorile democratiei, suntem determinati sa nu acceptam in Romania niciun rabat de la statul de drept si nici o indepartare de la valorile fundamentale ale acestuia", arata reprezentantii UNJR si AMR.

"Astfel, la intrebarea - legitima in contextul actual - privind riscul manifestat de excesele procurorilor anticoruptie, ati afirmat ca acest lucru trebuie sa il decida poporul roman, cum ar trebui sa se comporte procurorii si judecatorii pentru a-si face treaba. Eu vreau sa subliniez doar succesul extraordinar al Romaniei in acest domeniu.

Este de neinteles motivul pentru care reprezentantul Statelor Unite, tara care este luata ca reper pentru respectarea drepturilor si libertatilor individuale, face apel la justitia populara, o forma de justitie straina de statul de drept si specifica regimurilor totalitare, cu radacini in gandirea de drept sovietica.

Ati afirmat in interviu ca aplaudati puternic ceea ce considerati ca fiind un record de succes actual al luptei anticoruptie, aratand insa ca va sunt indiferente mijloacele folosite in aceasta lupta. Afirmatiile dumneavoastra, cum a fost cea cu "aplauzele", sunt primejdioase pentru democratia romaneasca, deoarece intaresc mentalitatea extrem de periculoasa ca scopul scuza mijloacele. In justitie mijloacele pot perverti scopul", arata reprezentantii UNJR si AMR.

Acestia ii mai transmit ambasadorului ca, daca doar "aplauda", dar nu scoate in evidenta excesele ori erorile acolo unde acestea exista si sunt vizibile, nu numai ca nu ajuta Justitia si lupta anticoruptie, dar le vulnerabilizeaza atat pe ele, cat si credibilitatea Statelor Unite in fata romanilor.

"Cultul personalitatii si aplauzele insotite de lipsa criticii si a unei evaluari profesioniste care sa scoata in evidenta succesele si sa puncteze problemele, pentru a fi corectate la timp, sunt cel mai mare inamic pentru orice stat si orice institutie a acestuia.

Aceste lucruri pot foarte usor discredita o actiune vitala pentru sanatatea societatii romanesti, cum e lupta impotriva coruptiei, pe palierul purtat de justitie", spun reprezentantii UNJR si AMR, care ii mai transmit lui Klemm ca Justitia nu este nici campanie de publicitate si nici subiect de propaganda electorala.

"Va solicitam, in consecinta, ca atunci cand vorbiti despre chestiuni ce tin de justitie sa aveti in vedere situatia de ansamblu, atat cu partile pozitive, cat si cu cele unde mai e loc de imbunatatiri sau sunt necesare corectii.

(...) Lupta impotriva coruptiei trebuie sustinuta, dar tocmai din acest motiv nu se pot ignora excesele, abuzurile ori incalcarile drepturilor procesuale care pot duce in timp la discreditarea acestei lupte", se mai arata in documentul transmis ambasadorului SUA.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#judecatori scrisoare ambasador SUA , #justitie