Ziare.com

Amenzi de 2,44 milioane de euro pentru ANAT si 13 agentii de turism: S-au inteles sa nu scada preturile vacantelor

Luni, 14 Ianuarie 2019, ora 15:34

   

Amenzi de 2,44 milioane de euro pentru ANAT si 13 agentii de turism: S-au inteles sa nu scada preturile vacantelor
Consiliul Concurentei a anuntat, luni, ca a amendat 13 agentii de turim si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) cu amenzi totale de 11,42 milioane de lei (2,44 milioane euro) pentru coordonarea comportamentului pe piata. Investigatia va continua analiza privind posibilul comportament anticoncurential al Tarom, potrivit autoritatii.

"Autoritatea de concurenta a constatat ca, in perioada iunie 2013-septembrie 2016, 13 agentii de turism si-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informatii sensibile din punct de vedere concurential, cu scopul de a nu permite scaderea preturilor produselor/pachetelor turistice comercializate", se arata in comunicat.

Astfel, potrivit autoritatii, agentiile de turism nu au redus, sub un anumit nivel, pretul de vanzare catre clienti pentru produsele turistice si/sau pachetele de servicii turistice comercializate.

"De asemenea, acestea au limitat sau au eliminat campaniile promotionale ale companiilor concurente care ofereau reduceri sau gratuitati clientilor si si-au impartit numarul de locuri in avioanele contractate pentru zborurile de tip charter pentru a limita astfel in mod artificial oferta in vederea cresterii pretului de vanzare", se arata in comunicat.

Amenzile au fost aplicate astfel:
Aerotravel (amenda de 400.754,46 lei),
Air Fla (amenda 9.618,91 lei),
Corali Holidays (amenda 6.644,12 lei),
Eximtur (amenda 685.116,14 lei),
Fibula Air Travel (amenda 88.310,64 lei),
Happy Tour (amenda 519.597,56 lei),
Nova Travel (amenda 124.616 lei),
Paralela 45 Turism (amenda 1.723.737 lei),
Prestige Tours International (amenda 2.139.282,82 lei),
Prompt Service Travel Company (amenda 186.084,73 lei),

Rezeda World Travel (amenda 28.780,08 lei), Tez Tour (amenda 55.930 lei),
Touring Europabus Romania (amenda 5.397.762,87 lei).

Christian'76 Tour a aplicat la programul de clementa, oferind dovezi privind existenta faptelor anticoncurentiale, si a primit imunitate la amenda, potrivit autoritatii.

Totodata, companiile Aerotravel, Eximtur, Fibula Air Travel, Nova Travel, Paralela 45 Turism, Prompt Service Travel Company, Rezeda World Travel, Tez Tour, Touring Europabus Romania au recunoscut participarea la practica anticoncurentiala si au beneficiat de reducerea cu 20% din nivelul de baza al amenzii.

"Investigatia va continua analiza privind posibilul comportament anticoncurential al Companiei Nationale de Transporturi Aeriene Romane Tarom S.A., respectiv facilitarea savarsirii faptei anticoncurentiale", se arata in comunicat.

In cadrul aceleiasi investigatii, Consiliul Concurentei a sanctionat ANAT cu 53.304,02 lei deoarece, in perioada septembrie 2012 - aprilie 2016, ar fi interzis membrilor sai care operau ca revanzatori pentru produse turistice si/sau pachete de servicii turistice, sa acorde clientilor reduceri sub forma cedarilor unei parti din comisioanele ce le reveneau de la companiile (tur-operatorii) care ofereau acele produse/pachete turistice.

"ANAT si-a recunoscut fapta anticoncurentiala si a beneficiat de o reducere a amenzii de 20%. Totodata, Consiliul Concurentei a impus ANAT obligatia de a organiza si derula actiuni de instruire pentru agentiile membre si angajatii acestora, pentru a cunoaste reglementarile din domeniul concurentei si, astfel, sa poata identifica posibile practici anticoncurentiale", se arata in comunicat.

Aceasta este prima investigatie declansata de Consiliul Concurentei in urma unor informatii primite printr-o sesizare anonima inregistrata pe platforma avertizorilor de concurenta.

In acelasi timp, Autoritatea de Concurenta a solicitat imbunatatirea cadrului de reglementare prin corecta si completa transpunere a Directivei europene privind pachetele de servicii de calatorie si serviciile de calatorie asociate (Directiva UE 2302/2015), astfel incat sa fie protejati atat turistii, cat si operatorii din domeniu.

"Consiliul Concurentei considera ca este foarte important sa fie acoperit complet riscul turistului, iar, la acest mecanism de despagubire/de garantii, agentiile de turism trebuie sa participe proportional cu riscul asigurat, respectiv cu avansul primit de la client.

Garantiile agentiilor de turism nu trebuie limitate la participarea la un fond de garantare a pachetelor de calatorie, ci pot functiona distinct sau asociat cu scrisori de garantie bancara, polite de asigurare sau alte instrumente de garantare legal constituite", se arata in comunicat.

Happy Tour vrea sa conteste amenda

Ca urmare a deciziei Consiliului Concurentei de a sanctiona Happy Tour pentru intelegeri anticoncurentiale pe piata charterelor, agentia a recunoscut, luni, ca a fost investigata, alaturi de o serie de companii de turism, pentru acest aspect si, in acelasi timp, si-a sustinut nevinovatia.

"Happy Tour nici macar nu a fost prezenta pe piata relevanta investigata, iar insesi elementele de proba din dosarul de investigatie arata un comportament corect al companiei, prin practicarea de preturi reduse la produsele turistice, pe parcursul perioadei investigate.

Prin urmare, anchetarea si, mai ales, sanctionarea agentiei pentru practici neconcurentiale pe acest segment este total nejustificata. Ca entitate care isi desfasoara activitatea in Romania de 25 de ani, care contribuie anual cu sute de mii de euro in taxe si impozite la bugetul de stat si care a creat si creeaza permanent locuri de munca suntem ingrijorati ca, in absenta unor probe care sa incrimineze in mod direct Happy Tour, autoritatile romane, prin Consiliul Concurentei, ne-au sanctionat in urma investigatiei. In acest moment, se analizeaza toate posibilitatiile legale pentru contestarea amenzii", au mentionat reprezentantii Happy Tour, intr-un comunicat de presa transmis luni.

Happy Tour este printre putinele agentii de turism investigate care, in urma primirii raportului Consiliului Concurentei care includea propunerea de sanctionare, nu a recunoscut fapta atribuita, in vederea diminuarii amenzii, conform firmei citate.

In 25 de ani de activitate, Happy Tour sustine ca nu a fost niciodata in atentia Consiliului Concurentei, nu a fost anchetata sau sanctionata pentru incalcarea vreunei legi, scrie Mediafax.

"Compania are un program de conformare cu regulile de concurenta, recunoscut chiar de Consiliul Concurentei prin diminuarea nivelului amenzii propuse, si dorim sa ii reasiguram pe toti partenerii si clientii nostri ca ne desfasuram activitatea in deplina concordanta cu regulile aplicabile", au afirmat reprezentantii agentiei citate.

In plus, pe intreaga durata a investigatiei, Happy Tour sustine ca a fost total transparenta, a pus la dispozitia Consiliului Concurentei toate documentele necesare anchetei, a cooperat prompt de fiecare data si a oferit toate informatiile necesare pentru o evaluare cat mai corecta.

"Din pacate, prin hotararea finala luata in ceea ce priveste Happy Tour, ni s-a demonstrat faptul ca aceste informatii si documente furnizate cu buna-credinta si care demonstrau nevinovatia Happy Tour nu au fost luate in considerare. Pentru considerentele de mai sus, Happy Tour va analiza toate caile legale pe care le are la indemana in continuare pentru a demonstra nevinovatia companiei.

Dorim sa ne asiguram toti clientii si partenerii ca situatia creata de decizia Consiliului Concurentei va fi depasita fara perturbarea activitatii noastre. Happy Tour este si va fi in continuare o companie solida, transparenta, cu etica in afaceri si un partener de incredere pentru furnizori, clienti ori turistii care calatoresc cu noi", au mai afirmat reprezentantii agentiei citate.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 4172 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

amendati-i pe toti ! sa nu scape nimeni , in afara de Dragnea !

------------------------------------

 

iaca de asta...

...de cativa ani incoace urinez pe serviciile acestor mafioti si-mi fac concediile cu booking.com. invit toti nemultumutii tepuiti de indivizi de genul asta sa procedeze la fel

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor