Americanii securizeaza Romania (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 13:22
13536 citiri
Americanii securizeaza Romania (Opinii)

Din inima Washingtonului, adresandu-se Comisiei de politica externa din Senatul american, Victoria Nuland a transmis nu doar un mesaj de sustinere a luptei anticoruptie din Romania, dublat de premierea la Bucuresti a procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi, ci a anuntat o extindere, probabil fara precedent, a operatiunii anticoruptie in Balcani, Europa Centrala si de Est.

Ceea ce ne spune asistentul secretarului de Stat american intr-un context cat se poate de oficial, nu pe surse, nu intr-o intalnire in cerc restrans, nu pe vreo retea de socializare, este ca americanii si-au facut un obiectiv din ceea ce clasa politica de la Bucuresti nu a reusit pentru ca, ma tem, nici nu si-a propus: asanarea mlastinii.

Dna Nuland a vorbit nu numai despre politicieni corupti, ci si despre "oligarhi corupti", care "isi folosesc banii si influenta pentru a inabusi opozitia politica, pentru a cumpara politicieni si mass-media, pentru a slabi independenta Justitiei si drepturile ONG-urilor".

A pus, asadar, degetul pe o rana adanca si infectata - punerea presei in mare masura sub controlul unor interese private, fie ele politice sau economice, si transformarea institutiilor de presa, mai ales a celor din audiovizual, in instrumente de linsaj mediatic.

De ce sunt oligarhii o tinta prioritara pentru SUA in anul acesta a explicat tot asistentul secretarului de Stat american: "Un astfel de sistem corupt nu numai ca slabeste democratiile din interior, insa le face vulnerabile si la influentele de coruptie din afara granitelor care doresc sa exercite o influenta politica si economica nejustificata asupra politicilor de stat si factorilor de decizie. In multe parti ale Europei, lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie o prioritate nationala cu scopul de a proteja democratia si suveranitatea statelor".

Intelegem ca pentru SUA lupta impotriva coruptiei din Balcani, Europa Centrala si de Est a devenit o prioritate zero in contextul ofensivei Rusiei care s-ar baza pe aceasta alianta transfrontaliera a oligarhilor si politicienilor corupti.

Nu cred ca declaratiile dnei Nuland dau fiori doar in PSD. Fenomenul pe care il acuza asistentul secretarului de Stat american este transpartinic. Presa nu a fost pervertita doar de "oligarhii rosii".

Televiziunile de stiri nu sunt polarizate pe granita independentei, ci a diferitelor dependente. Oligarhii, inclusiv cei care sufoca libertatea presei, au interese in toate zonele. Oamenii cu sacose nu sunt doar ai PSD.

Dupa cum nu sunt sigura daca declaratiile dnei Nuland vin ca o reactie la ofensiva antijustitie declansata la nivel declarativ de la varful PSD sau daca aceasta ofensiva a fost o anticipare febrila a unei intensificari fara precedent si aproape imposibil de combatatut a anticoruptiei pe toate palierele ei, oriunde s-ar ascunde ea, dupa cum spune Victoria Nuland, pentru ca este sub scut american.

Scriam in urma cu putin timp ca marele razboi al acestui an electoral nu se anunta intre dreapta si stanga, nici macar impotriva sau proBasescu. Va fi un razboi pe viata si pe moarte "justitie - antijustitie".

Pentru ca invazia in serparie este de asteptat sa aiba o replica furibunda.

Nu cred ca americanii au descoperit acum coruptia din Romania. Nu au descoperit acum nici oligarhii si nici incalecarea presei. Dar acum aceste fenomene implica riscuri sporite pentru interesele lor majore.

O tara corupta pana in maduva oaselor, o tara controlata de oligarhi este o tara nesigura si impredictibila. Adica exact ce ceea ce SUA nu isi pot permite sa fie tara pe a carei frontiera a cazut noua Cortina de Fier.

De aceea, desi acum vedem cazand mai mult pesedisti, pentru ca ei sunt la putere, nu cred ca restul clasei politice este la adapost. Nu cred ca va fi scutit vreun personaj care poate reprezenta o vulnerabilitate semnificativa pe granita lumii civilizate, indiferent din care tabara politica face parte.

In contextul regional generat de ofensiva lui Vladimir Putin, SUA nu isi pot permite sa lase soarta alegerilor prezidentiale din acest an la discretia acestei oligarhii, asumandu-si riscul de a pierde Romania.

Si se pare ca acest risc a devenit major. Iar americanii par sa resecurizeze statutul euroatlantic al Romaniei prin DNA.

Importanta geostrategica a Romaniei a crescut enorm in contextul ofensivei tarului de la Kremlin, iar exigentele sunt pe masura acestui nou stat. Deci, intr-un fel, cu toata imensa ironie a insasi istoriei: Multumim, Vladimir Putin!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Victoria Nuland vizita Bucuresti, #DNA anticoruptie SUA , #justitie