ANAF habar nu are cat a recuperat din prejudiciile dovedite in instanta

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 17:16
3797 citiri
ANAF habar nu are cat a recuperat din prejudiciile dovedite in instanta
Foto: Expert Forum

Autoritatile statului, in special ANAF, nu stiu cati bani s-au recuperat din cei circa 7,6 milioane euro supusi confiscarii de instante in dosarele penale solutionate definitiv anul trecut, in conditiile in care Guvernul se plange ca nu are destui bani la buget pentru sanatate sau educatie.

Se pare ca degeaba decid judecatorii sa confiste banii celor care au prejudiciat statul cu sume imense, pentru ca functionarii responsabili cu recuperarea banilor si aducerea lor in visteria nationala nu sunt interesati sa isi indeplineasca atributiile, informeaza TVR.

Conform sursei citate, nici o persoana din aparatul de stat nu stie la ora actuala cate decizii definitive de confiscare exista si care e suma totala, apreciindu-se ca doar 5% din suma a fost recuperata pana acum.

Un dosar despre care s-a vorbit foarte mult este dosarul ICA, in care prejudiciul a fost de circa 60 de milioane de euro. Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca pana acum s-ar fi recuperat jumatate din suma.

Kovesi: Jumatate din prejudiciul adus statului de Dan Voiculescu a fost recuperat (Video)

In schimb, in cazul fostului patron al Poli Timisoara Marian Iancu, in care judecatorii au decis confiscarea a 180 de milioane de euro, nu se stie daca s-a recuperat vreun ban pana acum.

La fel de grava este situatia si in privinta confiscarii extinse, introdusa in legislatie in urma cu 2 ani. Desi s-au dat pana acum 4 sentinte definitive, se pare ca s-a reusit doar confiscarea a 140.000 de lei, in dosarul unui medic condamnat pentru fapte de coruptie.

Subiectul confiscarilor a fost dezbatut, miercuri, in cadrul unei intalniri organizate de Expert Forum (EFOR), la care au participat fostul procuror sef al DNA Daniel Morar (foto), in prezent judecator al Curtii Constitutionale, precum si reprezentanti ai DNA, Ministerului Justitiei si ai ANAF.

De altfel, reprezentantul Fiscului a recunoscut ca institutia nu are o evaluare globala cu privire la stadiul recuperarii prejudiciilor.

In aceste conditii, Expert Forum propune crearea unei noi institutii independente de ANAF care sa gestioneze aceasta situatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ANAF recuperare prejudicii instanta, #recuperare prejudiciu proces, #prejudiciu Voiculescu ICA , #justitie