APADOR-CH: Ordonanta privind gratierea nu rezolva supraaglomerarea. Intr-un an se reface numarul de detinuti

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 16:07
2684 citiri
APADOR-CH: Ordonanta privind gratierea nu rezolva supraaglomerarea. Intr-un an se reface numarul de detinuti
Foto: Ziare.com

Decizia Guvernului Romaniei privind gratierea nu rezolva supraaglomerarea din penitenciare, sustine Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), adaugand ca proiectul de ordonanta este redactat in graba si neglijent.

"APADOR-CH (...) considera ca decizia Guvernului Romaniei de a gratia colectiv mai multe categorii de condamnati nu rezolva supraaglomerarea din penitenciare. In plus, proiectul de ordonanta este redactat in graba si neglijent, lipsindu-i evident corelarea unor texte legale", spun reprezentantii asociatiei.

Ei cer Guvernului sa renunte la promovarea gratierii prin ordonanta de urgenta.

APADOR-CH este de parere ca gratierea produce efecte pe termen scurt, intrucat gratierile care au mai fost facute nu au dus la reducerea numarului detinutilor, in termen de maxim un an, numarul lor redevenind egal cu cel de dinaintea acestor masuri.

"Calea normala de a reglementa in aceasta materie este cea a adoptarii unei legi, eventual in procedura de urgenta, daca exista o nerabdare atat de crescuta la nivelul majoritatii parlamentare", spun reprezentantii asociatiei.

Apel pentru Victor Ciorbea: Sesizare din oficiu daca urgenta nu se justifica

APADOR-CH mai solicita Avocatului Poporului sa se sesizeze din oficiu in cazul in care va fi adoptata o ordonanta de urgenta pentru gratiere care nu justifica urgenta ceruta de Constitutie.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justitiei prevede gratierea integrala a pedepselor de pana la cinci ani precum si jumatate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii sub cinci ani, a celor cu varste de peste 60 de ani, precum si a celor cu boli incurabile in faze terminale.

Proiectul de OUG care modifica prevederi din Codul Penal si din Codul de Procedura Penala ia in calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei in cazul abuzului in serviciu, reducand de la sapte la trei ani de detentie nivelul maxim al pedepsei si eliminand sanctiunea cu interdictia privind ocuparea unei functii publice.

Astfel, daca Guvernul va adopta ordonanta de urgenta propusa si sustinuta miercuri de ministrul Florin Iordache, pedofilii, talharii, violatorii, criminalii sau tradatorii vor avea pedeapse reduse la jumatate si vor putea fi eliberati mult mai devreme in cazul in care indeplinesc macar una dintre conditiile speciale enumerate mai sus.

Citeste si un interviu acordat de Florin Iordache Ziare.com

Daca se aproba cele doua ordonante de urgenta privind gratierea si modificarile aduse Codurilor penale, in forma lor actuala, mai multi condamnati sau inculpati ar putea iesi din inchisoare, respectiv ar putea cere inchiderea dosarelor, printre ei numarandu-se Dan Voiculescu, Nicusor Constantinescu, Elena Udrea, Alina Bica si Liviu Dragnea.

Ministrul Justitiei a anuntat miercuri ca a elaborat o OUG care scoate 2.500 de detinuti din puscarie si o ordonanta care modifica si completeaza codurile penale.

Cele doua ordonante au fost promovate fara consultare publica si fara acordul institutiilor judiciare, insa ele se amana cel putin o saptamana, pentru ca Guvernul nu va avea in urmatoarea sedinta avizul de la CSM.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#APADOR OUG gratiere, #OUG gratiere supraaglomerare, #APADOR supraaglomerare inchisori , #justitie