Ziare.com

Asociatia Magistratilor, despre motivarea CCR: E necesara o analiza detaliata la nivelul CSM

Sambata, 11 Martie 2017, ora 15:30

   

Asociatia Magistratilor, despre motivarea CCR: E necesara o analiza detaliata la nivelul CSM
Asociatia Magistratilor din Romania considera ca, dupa ce Curtea Constitutionala a motivat decizia prin care a constatat existenta unui conflict juridic intre DNA si Guvern, este nevoie de o analiza aprofundata la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, cu stabilirea unor concluzii care sa poata fi transpuse si in Legile Justitiei, astfel incat "independenta sa fie independenta, dar nu mai mult de atat, indiferent despre care putere in stat vorbim".

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) arata ca, potrivit Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), din datele dosarului penal in care erau anchetate legalitatea si oportunitatea OUG 13 rezulta ca, la momentul sesizarii DNA, in denunt nu exista nicio fapta de competenta acesteia, "ci a fost adaugata numai in completarea denuntului - a doua zi -, fiind cuprinsa in ordonanta de incepere a urmaririi penale, precum si ca, ulterior, in ziua in care a dat o ordonanta de extindere a urmaririi penale, pentru alte trei infractiuni din care niciuna nu era de competenta DNA, procurorul a dispus si declinarea competentei la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, << tocmai pentru ca nu era indrituit sa efectueze urmarirea penala >> (nici pentru infractiunile cu privire la care de-abia dispusese extinderea urmaririi penale) ".

Reprezentantii AMR sustin ca, in urma motivarii deciziei CCR, este nevoie de o analiza detaliata la nivelul CSM.

"Ar trebui acest conflict juridic de natura constitutionala sa ne puna intrebari serioase despre problemele din interiorul sistemului? In primul rand, sa recunoastem ca nu-i deajuns sa ramanem la nivel de intrebari, ci trebuie sa dam raspunsuri, dupa cum nu-i de ajuns sa gasim raspunsuri daca nu le punem in aplicare.

Iar pentru asta este nevoie, cu prioritate, de o analiza aprofundata, detaliata, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, cu stabilirea unor concluzii concrete care sa poata fi transpuse si in Legile Justitiei (tocmai aflate in lucru), asa incat independenta sa fie independenta, dar nu mai mult de atat, indiferent despre care putere in stat vorbim", precizeaza AMR.

CCR a aratat, vineri, in motivarea deciziei prin care a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - DNA si Guvern, ca ancheta procurorilor DNA legata de adoptarea OUG 13/2017 nu intra in competentele procurorilor, deoarece acestia nu pot face cercetari privind oportunitatea si legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.

"In ceea ce priveste Ministerul Public, conduita conformă Constitutiei transpare din (...) abtinerea de la orice actiune care ar avea ca efect subrogarea in atributiile altei autorităti publice. Prin urmare, Ministerul Public nu are competența de a desfășura activități de cercetare penală cu privire la legalitatea și oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor", se arata in motivarea deciziei prin care CCR a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parchetul General - DNA si Guvern.

Judecatorii CCR spun ca anchetarea emiterii OUG 13 de catre procurori "echivalează cu o incălcare gravă a principiului separației puterilor in stat, garantat de art.1 alin. (4) din Constituție, deoarece Ministerul Public nu doar că iși depășește atribuțiile prevăzute de Constituție și de lege, dar ișI arogă atribuții ce aparțin puterii legislative sau Curții Constituționale".

Mai mult, arata CCR in motivarea deciziei, acțiunea Ministerului Public "creează o presiune asupra membrilor Guvernului" care afectează buna funcționare a acestei autorități, consecinta fiind descurajarea sau intimidarea legiuitorului delegat (Guvernului - n.red.) de a-și exercita atribuțiile constituționale.

"Declanșarea unei ample anchete penale care s-a concretizat prin descinderi la Ministerul Justiției, ridicarea de acte, audierea unui număr mare de funcționari publici, secretari de stat și miniștri a determinat o stare de tensiune, de presiune psihică, chiar pe durata derulării unor proceduri de legiferare, creandu-se premisele unui blocaj in activitatea de legiferare. Astfel, sub imperiul unei temeri declanșate de activitatea de cercetare penală și de formularea unor viitoare acuzații care pot determina incidența răspunderii penale, Guvernul este blocat in activitatea sa de legiuitor", mai explica judecatorii CCR in cadrul deciziei.

Curtea demonteaza punctual toate acuzatiile pentru care procurorii DNA au declansat ancheta in privinta adoptarii OUG 13/2017. Astfel, arata judecatorii, infractiunea de favorizarea a infractorului nu poate fi comisa prin adoptarea unui act normativ.

"În virtutea imunității care însoțește actul decizional de legiferare, care este aplicabilă mutatis mutandis și membrilor Guvernului, niciun parlamentar sau ministru nu poate fi tras la răspundere pentru opiniile politice sau acțiunile exercitate în vederea elaborării ori adoptării unui act normativ cu putere de lege. A admite contrariul înseamnă a lasa, indirect, posibilitatea intruziunii în procesul legislativ a unei alte puteri, cu consecința directă a încălcării separației puterilor în stat", se arata in motivarea judecatorilor.

De asemenea, a mai decis CCR, nici infractiunile de conflict de interese, de prezentare cu rea credinta de date inexacte Parlamentului sau Presedintelui si fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid de a-și folosi influență sau autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative.

"Nicio normă legală sau constituțională nu obligă Guvernul să-l informeze pe Președintele României cu privire la << intențiile >> sale în sensul includerii pe ordinea de zi a unei ședințe de Guvern a actelor normative supuse adoptării și nici să informeze Parlamentul cu privire la << intenția >> sa de a adopta ordonanțe de urgență", arata CCR in motivarea deciziei.

Judecatorii mai spun ca nici oportunitatea si nici legalitatea adoptarii unui act normativ nu cad sub incidenta controlului organelor de cercetare penala.

Totodata, CCR arata ca extinderea urmaririi penale de catre procurori pentru alte trei infractiuni, in aceeasi speta a OUG 13, in ziua in care DNA si-a declinat competenta in respectiva ancheta "nu este in logica fireasca a cursului cauzei".

"In condițiile în care începerea urmăririi penale presupune activități de cercetare și anchetă penală cu privire la modul în care Guvernul și- a îndeplinit atribuțiile de legiuitor delegat, acțiunea Ministerului Public încetează să mai fie una legitimă, devenind abuzivă, întrucât depășește competența stabilită de cadrul legal în vigoare. Mai mult, acțiunea Ministerului Public creează o presiune asupra membrilor Guvernului care afectează buna funcționare a acestei autorități sub aspectul actului legiferării, având drept consecință descurajarea/intimidarea legiuitorului delegat de a-și exercita atribuțiile constituționale", au decis judecatorii constitutionali.

Curtea Constitutionala a decis, pe 27 februarie, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public si Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea in acest sens a fost facuta de catre presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Singurul judecator care a facut opinie separata la aceasta decizie a fost Livia Stanciu.

Motivarea Curtii Constitutionale in cazul conflictului constatat intre Guvern si DNA, referitor la dosarul adoptarii Ordonantei 13, va fi determinanta pentru cursul anchetei, a aratat imediat dupa decizia CCR, Ministerul Public.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3482 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Legea si logica

@Traiannn: Corecta observatie: in spatele pretinsei independente a puterilor, ni se poate pregati o dictatura.
Se vede cu ochiul liber ca la noi, in independenta lor, puterilor in stat isi permit unele intelegeri pe sub masa, se acopere reciproc, cum pare ca s-a intamplat.
Daca toate puterile statului sunt prea strans unite si pun aceasta independenta deasupra interesului national rezulta, asa cum spuneai, la dictatura.
Se spune adesea ca legea bate logica. Dar nu se refera nu la LOGICA adevarata, doar la cea subiectiva, pe care si-o adapteaza fiecare la intereselor lui. Politicienii nostri au inteles ca trebuie sa bata logica, de aici loviturile pe care logica le primeste de la legile facute de ei, in interesul lor.
In realitate, LOGICA trebuie sa stea la baza legilor. Dar mai intai, trebuie sa o cunoastem, sa o definim, fiindca la noi s-a uitat de ea

 

sa vezi comentarii la babuini ..

nici nu citesc ei intreg articolul, unul pertinent, la subiect si incep...daca ar aparea legionarii si i-ar violenta , acesti parati sustinatori ai anticoruptiei vor urla ca sunt beliti de vii in anarhism...trebuie sa discernem si sa opinam logic chiar daca nu ne plac socialistii, coruptii, ticalosii...iata ca o structura a magistratilor prezinta infractiunile DNA si Parchet General...Daca politicul, parlamentul ar impune anumite restrictii procurorilor, ar exploda tara, internetul...lasa-i sa faca legi, ordonante pt ca au fost alesi democratic si numai societatea civila, poporul ar putea prin mijloace pasnice di democratice sa ceara anularea etc ori tu Kovesi si Lazar si inca unul ardelean vreti dominatie totala asupra tarii, adica neconstitutional, ilegal, totalitar...bravo voua judecatori...

 

Dar, oare guvernul poate legifera ORICE si, Orice conditii ?

Atunci ce FRANA avem in calea dictaturii ?

Dupa cum s-a vazut intr-o ora a aparut OUG 13, de acum

incolo ne putem astepta si mai rau .

Chiar nu va explica nimeni cum functioneaza ?

Legile pe care le face un guvern sunt aprobate de judecatorii de contencios administrativ, alte avize(acolo unde e cazul), deci nici un guvern nu poate veni cu o lege "ilegala". Chiar daca e tehnocrat!

OUG13 a fost perfect legala, chiar daca a fost retrasa ca au iesit Rezistentii in strada! A aflat toata lumea, dovada, CCR a dat dreptate guvernului, Kovesi si Macovei-mucles, Werner e iar cu avionul!!

Si Dana Garbovan, presedintele UNJR, nu numai AMR, a spus ca CSM

..trebuie sa stabileasca pedepsirea Lulutei si a lui Lazarica! Romania nu e stat fara caini unde fiecare darama guvernul! Ati facut-o o data, ajunge!

Masonul Werner n-a zis nimic, e in concediu!(membru IMPORTANT al CLUBULUI MASONIC LION, din SIBIU)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor