Asta e razboiul! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 17 Mai 2014, ora 11:52
18461 citiri
Asta e razboiul! (Opinii)

"Presupun ca Putin, fiind un ofiter de informatii, nu un functionar plicticos, stie ca Articolul 5 din Tratatul NATO protejeaza membrii NATO impotriva unei invazii terestre, dar nu protejeaza membrii NATO impotriva actiunilor subversive, impotriva activitatii serviciilor de informatii, impotriva imperialismului prin intermediul companiilor energetice, mai degraba decat prin intermediul Armatei Rosii.

Nu protejeaza Europa Centrala si de Est impotriva actiunilor subversive prin cumpararea mediei si a bancilor", spune analistul american Stratfor Robert Kaplan, punand degetul pe mijlocul ranii.

Desemnat in 2011 de catre Foreign Policy printre "Primii 100 de ganditori ai lumii", Kaplan si-a lansat joi, la MAE, volumul Razbunarea geografiei, anuntand ca urmatoarea sa carte va fi despre Romania.

De fapt, Occidentul si Rusia sunt in razboi. Nu unul conventional. El nici nu cred ca va incepe vreodata. Nu il vrea nici o parte nici cealalta, constiente ca, apoi, Al Patrulea Razboi Mondial va fi cu arcuri de lemn si bate.

Razboiul care se duce acum este pentru controlul economic si al deciziei politice, iar arma principala este coruptia. Aceea care slabeste statul, care dreneaza resursele de dezvoltare, mentine saracia, augmenteaza toate vulnerabilitatile, inclusiv clivajul dintre stat si cetateni.

Si pe vremea cand Occidentul dormita, Putin lucra intens. Isi crea retele de influenta prin coruptie. Impana cu oamenii lui, cumparati, santajabili, zonele de decizie din tarile care il interesau. Retele care au fost deja activate sau sunt gata de activare. Nu am nicio indoiala ca si in Romania.

Asa se explica implicarea fara precedent a SUA in lupta anticoruptie din Europa Centrala si de Est, din Balcani. "Un astfel de sistem corupt nu numai ca slabeste democratia din interior, insa face o tara vulnerabila si la influentele din afara granitelor, care ar dori sa exercite o presiune nejustificata asupra politicilor economice, politicilor de stat si luarea deciziilor", spunea dna Nuland. "Coruptia este autostrada pe care Putin marsaluieste spre Europa", adauga adjunctul dnei Nuland.

Razboiul cu Rusia este razboiul anticoruptie. Daca el va fi pierdut, nicio baza militara nu va fi eficienta, nicio arma de cea mai inalta tehnologie nu va compensa. Pentru ca nu vor fi niciodata folosite.

Daca insa SUA reusesc sa curete partea aceasta de Europa de oamenii inflitrati si cumparati de Rusia, Putin va primi cu adevarat o lovitura majora. Coruptii din pozitii cheie in stat, economie si presa sunt "bombardierele" rusesti care trebuie doborate.

Si de aceea SUA au dat semnalul ca vor sustine cu orice pret o justitie independenta in Romania. In razboiul care a inceput deja, campul de lupta este coruptia, iar arma este anticoruptia. Aceasta este esenta. Nu mai cautati pe cer avioane, nu va mai temeti de bombardiere. Nu vor veni.

In functie de votul de anul acesta la prezidentiale, razboiul poate deveni mai greu, poate presupune eforturi mai mari. Dar anticoruptia din Romania nu mai este o chestiune interna. A devenit o chestiune strategica pentru lumea occidentala. Si nu cred ca SUA concep pierderea acestui razboi. Ceea ce da garantii majore pentru independetna justitiei din Romania. Nu absolute.

Deja vedem o accelerare fara precedent a activitatii DNA. Vedem lovituri fara precedent incasate de sistem. Vedem in acelasi timp ca dincolo de declaratii halucinante antijustitie, puterea actuala nu isi permite masuri de blocare a acesteia. Anticoruptia pare sub scut american.

Si americanii sunt pragmatici. Ei stiu sa isi atinga scopul punctual folosindu-si parghiile indiferent de culoarea puterii. Mai greu, mai usor, cu efort mai mare sau mic, dar nu cred ca Washington-ul isi permite sa piarda acest razboi.

Pentru ca o Romanie corupta este o Romanie vulnerabila in fata lui Putin, iar acest lucru in tara de granita a NATO este de neconceput. E ca si cum Turcia ar fi impanzita de baze al Qaida, pe celalalt front.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania SUA anticoruptie, #Romania SUA Rusia , #justitie