Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Augustin Lazar a chemat procurorii generali pentru discutii despre modificarile la Legile Justitiei

Vineri, 25 August 2017, ora 12:43
3454 citiri
Augustin Lazar a chemat procurorii generali pentru discutii despre modificarile la Legile Justitiei
Foto: Hepta.ro

Procurorul general Augustin Lazar a convocat, pentru saptamana viitoare, Consiliul procurorilor generali pentru a discuta pe tema modificarilor legislative anuntate recent de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Potrivit surselor citate, intalnirea urmeaza sa aiba loc marti, la ora 11,00, la sediul Parchetului General. Pana atunci, la Parchetele din tara vor avea loc adunari generale ale procurorilor pe aceeasi tema.

Parchetele nu au primit de la MJ proiectul de lege initiat de Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei a anuntat, vineri, ca proiectul de modificare a legilor Justitiei va fi trimis doar la CSM, nu si la DNA, DIICOT sau Parchetul General.

Parchetul General a anuntat, miercuri, ca "a luat act cu surprindere si ingrijorare" de modificarile anuntate de ministrul Justitiei, sustinand ca procurorii nu au fost consultati in prealabil.

"Ministerul Public a luat act cu suprindere si ingrijorare de modificarile anuntate de ministrul Justitiei si asupra carora procurorii nu au fost consultati in prealabil", se arata intr-un comunicat de miercuri al Parchetului General.

In acest sens, MP trage "un semnal de alarma" in legatura cu urmatoarele modificari:

  • crearea unei directii specializate pentru cercetarea magistratilor (sugerand ca problema coruptiei se afla in corpul magistratilor si nu in exterior, fiind singura categorie profesionala din Romania pentru care ar urma sa se creeze o asemenea structura)

  • trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea ministrului Justitiei, numit politic (precizam ca, in ceea ce priveste procurorii, Inspectia Judiciara a fost cel mult in subordinea procurorului general, niciodata sub tutela ministrului Justitiei)

  • respingerea propunerii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), garantul independentei Justitiei, de numire a functiilor de conducere de la varful Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, propunere agreata si de MCV, constand intr-o procedura de selectie transparenta a candidatilor, realizata de catre CSM, care ar face propunerea, cu avizul ministrului Justitiei, numirea fiind facuta de presedintele Romaniei

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Augustin Lazar legi Justitie, #modificari Legi Justitie , #justitie