Augustin Lazar reactioneaza dupa ce un judecator militar a spus ca protocoalele cu SRI sunt "crima organizata"

Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 17:04
11026 citiri
Augustin Lazar reactioneaza dupa ce un judecator militar a spus ca protocoalele cu SRI sunt "crima organizata"
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul general Augustin Lazar a reactionat dupa ce judecatorul Constantin Udrea de la Curtea Militara de Apel a sustinut, intr-un interviu pentru Mediafax, ca aplicarea protocoalelor secrete, incheiate intre Ministerul Public si SRI, reprezinta in opinia sa un exemplu de "crima organizata".

"Impotriva cui se indreapta aceste protocoale? Avand in vedere ca in centrul lor se afla SRI, vedeti ca radiaza ca o roata cu spite, catre toate structurile judiciare, este de fapt o crima organizata. Aceasta activitate de creare si de punere in aplicare a protocoalelor secrete constituie crima organizata, deoarece oamenii sunt calificati, stiu ce au facut, stiu impotriva cui sunt indreptate protocoalele, stiu ca se adauga la lege", a declarat judecatorul Constantin Udrea, intr-un interviu Mediafax.

Judecatorul sustine ca este nevoie de o cale extraordinara de atac pentru cei care ar fi avut astfel cumva de suferit.

"O cale extraodinara de atac, astfel incat toate cauzele care au avut la baza inregistrari si aceste protocoale sa fie reexaminate intr-o procedura, sa spunem, contestatie in anulare, sau revizuire si asa mai departe, astfel incat, aceasta cale de atac sa fie prevazuta prin lege, deci sa fie adaugata ca si motiv suplimentar", a mai spus colonelul.

Multe dintre declaratiile facute de Udrea in interviul pentru Mediafax sunt concluzii ale sale in urma unor presupuse discutii cu magistrati pe care nu-i numeste, dar despre care sustine ca se tem de SRI. In alte randuri chiar el precizeaza "nu am probe, spun ca ipoteza", continuand apoi cu scenarii in care magistrati care instrumenteaza "cazuri delicate" se trezesc cu dosare la DNA.

In replica, Ministerul Public a transmis ca declaratiile lui Udrea impotriva institutiei trebuie privite prin prisma faptului ca procurorul general Augustin Lazar a facut in mai multe randuri sesizari la Inspectia Judiciara pe numele colonelului, in urma altor astfel de iesiri publice ale sale.

"Conducerea PICCJ considera ca afirmatiile domnului judecator reprezinta opinii personale, partinitoare si, totodata, atrage atentia asupra unei posibile incalcari a obligatiei de rezerva impusa magistratului, in conditiile in care are spre solutionare cauze in care pot fi incidente aspecte pe care le critica, iar abordarile acestuia nu s-au situat la nivel de principiu, ci au constat in afirmatii punctuale, pentru care nu a prezentat dovezi", se arata intr-un comunicat al Parchetului General remis Ziare.com.

Citeste aici, integral, comunicatul Parchetului

Judecatorul Udrea este cel care a dat controversata sentinta de achitare a unui jandarm acuzat de mita. Decizia de achitare a venit pe motiv de protocoale si secretizarea fisei postului. Mai mult, Udrea se antepronuntase in acest caz public, intr-un interviu pentru TVR.

Constantin Udrea trebuia sa ocupe in primavara anului 2017 functia de secretar de stat in Ministerul Justitiei, condus de Tudorel Toader. Atunci, ministrul a cerut detasarea acestuia la minister, dar CSM a respins solicitarea.

Discutia privind protocolul de cooperare semnat de SRI cu PICCJ este in prezent mutata in Parlament si este readusa constant in atentie de liderul PSD, Liviu Dragnea, si de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Afirmatiile publice nu vizeaza doar anularea protocolului, cat si efectele sale, anularea probelor din dosarele penale si revizuirea sentintelor judecatoresti definitive.

A.S.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Augustin Lazar colonel judecator Udrea, #Colonel Udrea protocol crima organizata , #justitie