Augustin Zegrean critica ambele proiecte pentru revizuirea Constitutiei si arata cum ar putea fi desfiintata Sectia Speciala, asa cum cere GRECO

Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 10:11
13256 citiri
Augustin Zegrean critica ambele proiecte pentru revizuirea Constitutiei si arata cum ar putea fi desfiintata Sectia Speciala, asa cum cere GRECO
Foto: Arhiva Pixabay

Ambele proiecte pentru revizuirea Constitutiei, depuse de Putere si de Opozitie, nu rezolva problema ordonantelor de urgenta, in forma in care au fost elaborate, spune fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean, care atentioneaza ca Romania va fi sanctionata daca nu respecta recomandarile GRECO.

Curtea Constitutionala va discuta in sedinta din 18 iulie cele doua proiecte depuse dupa referendumul pe justitie din 26 mai, unul dintre ele fiind asumat de parlamentari de la PNL, USR, PMP si Pro Romania, iar cel de-al doilea de senatori si deputati de la PSD si ALDE.

"In forma propusa de PSD, care e putin diferita de cea a PNL, se spune ca mai multe institutii pot ataca ordonantele la CCR in termen de 5 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. Dar asta nu rezolva cu nimic lucrurile, pentru ca ordonantele isi produc efectele chiar din momentul publicarii in Monitorul Oficial.

Daca o ataca peste 5 zile, tot degeaba, ea si-a produs efectele si trebuie aplicata! Deci prin atacarea la CCR legea nu se sterge, nu e ca si cum ea nu a existat niciodata. Doar din momentul declararii ei ca neconstitutionale, legea nu se mai aplica.

Cei care fac proiectele nu stiu asta?! Si cei de la PNL au scris la fel, doar ca ei nu stabilesc termenul de 5 zile. E o diferenta fata de cazul legilor atacate la CCR inainte de promulgare. In cazul acela, daca CCR spune ca legea nu e constitutionala, ea nu intra deloc in vigoare", a declarat Augustin Zegrean pentru Ziare.com.

Un alt subiect care il nemultumeste pe fostul parlamentar si presedinte al CCR este interdictia de a se da gratiere si amnistie pentru fapte de coruptie, in conditiile in care Constitutia unei tari este facuta sa reziste mult timp dupa adoptarea ei.

"Este foarte rau sa iti prinzi mana in Constitutie pe chestiunea asta. Pentru ca astazi avem o problema cu coruptia si sunt multe astfel de fapte. Astazi coruptia trebuie descurajata, dar poate ca maine nu mai este problema asta si chiar vrei sa gratiezi pe cineva si nu mai poti s-o faci.

Pana la urma, gratierea tine de drepturile si de libertatile fundamentale. Omul are dreptul sa fie gratiat in anumite conditii, gratierea este o institutie juridica de mii de ani.

Mai mult, se propune ca nici presedintele sa nu mai poata sa dea gratiere individuala, ceea ce este foarte rau. Cunosc o situatie cu un om bolnav de Parkinson care statea in inchisoare si nu isi putea duce lingura la gura, dar nu putea fi pus in libertate decat prin gratiere. Nu s-a dat.

La presedinte trebuie sa ramana posibilitatea asta, de a gratia, pentru ca poporul nu a spus asa ceva la referendum, ca presedintele nu mai are dreptul asta. Nu ar trebui sa i se interzica si presedintelui acest drept, pentru ca apar situatii cand este necesara gratierea, apare ca un remediu", a declarat Augustin Zegrean, in prezent avocat.

Cum poate fi desfiintata SS?

Abuzul de ordonante de urgenta a fost aspru criticat si in ultimul raport GRECO, dat publicitatii marti, de Guvern. In acelasi document este subliniat faptul ca este imperios necesar ca sectia speciala de investigare a magistratilor sa fie desfiintata.

Intrebat ce risca Romania daca nu respecta recomandarile din raport, Austin Zegrean a spus ca suntem obligati de tratatele internationale sa facem acest lucru.

"Romania trebuie sa rezolve toate problemele aratate acolo si, daca nu o face, ei se vor adresa Comisiei Europene, se vor adresa Parlamentului European si se vor aplica sanctiunile prevazute in tratatele UE.

Romania trebuie sa rezolve problemele intr-un termen 'rezonabil', asa le place europenilor sa spuna. Este termenul necesar pentru a pune in aplicare ce ni se cere: pentru a fi facute legi, daca este nevoie de legi, pentru a fi abrogate legi, daca e nevoie de asta, pentru a reorganiza Justitia daca e nevoie de reorganizare. Ei te lasa sa iti faci treaba, dar trebuie sa o faci. Sau macar sa dai semnale ca vrei sa faci si sa pui in aplicare ce ti s-a spus", ne-a spus Augustin Zegrean.

Adevarul este insa ca eventualele sanctiuni nu vor fi aplicate prea curand si nu actualului guvern, ci tarii, dupa cum ne-a explicat fostul presedinte al CCR.

"Ne asteptam ca pe viitor Romania sa fie sanctionata si tratata ca atare in relatiile internationale - ca o tara care nu respecta indrumarile date, desi in Constitutie scrie ca ne obligam sa respectam intocmai prevederile din tratatele la care suntem parte", a explicat acesta.

Intrebat direct cum poate fi desfiintata Sectia Speciala, cata vreme premierul Dancila a declarat ca Guvernul nu va da ordonanta de urgenta in acest scop, Augustin Zegrean a spus ca problema poate fi rezolvata in Parlament, pana in luna octombrie, cu conditia sa existe vointa politica.

"Sectia a fost infiintata prin lege, trebuie doar sa se abroge dispozitia din lege prin care a fost infiintata. Cat ar dura? Foarte putin, dar fiind vorba despre vacanta judecatoreasca, sa spunem ca in septembrie cineva face un proiect de lege de modificare a legii prin care s-a infiintat, in septembrie se intruneste Parlamentul, iar pana in octombrie poate fi rezolvata problema. Daca se doreste. Iar sectia asta nu trebuia infiintata", a subliniat inca o data fostul presedinte al CCR Augustin Zegrean.

De altfel, presedintele USR, Dan Barna, a anuntat ca partidul sau a depus deja in Parlament un proiect de desfiintare a Sectiei Speciale atat de contestate de judecatori si procurori.

Propunerea legislativa a fost inregistrata de USR la mijlocul lunii iunie, prevede desfiintarea SS si abrogarea tuturor articolelor din legi care se refera la ea.

Proiectul este pe traseul legislativ normal, fiind trimis pentru avizare la Guvern si la CSM. Daca ar fi adoptata, legea ar intra in vigoare la 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, conform textului asumat de USR.

Citeste mai multe despre:

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Zegrean proiect revizuire Constitutie ordonante, #Zegrean raport GRECO, #Zegrean desfiintare sectie speciala magistrati , #justitie