Batalia pentru procurori: Urmeaza mutarea decisiva (Opinii)

Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 23:01
10780 citiri
Batalia pentru procurori: Urmeaza mutarea decisiva (Opinii)

Sceneta s-a incheiat. Ceea ce era previzibil pentru toata lumea s-a intamplat. Tiberiu Nitu si Ioan Irimie, procurorii propusi pentru sefia Parchetului General, respectiv a DNA, au primit aviz negativ de la CSM. Asta inseamna ca sunt scosi din joc.

Teoretic, presedintele Traian Basescu ar mai putea sa-i numeasca, avizul fiind consultativ, insa nu o va face. Jocul se reia. Cu ceea ce ar trebui sa fie ultima mana de la masa asta de pocher.

Revenind la fapte, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, stia si ea ca vor fi respinsi, cum stia toata lumea. Sa nu fim naivi si sa credem altfel. Stia cine e in sectia de procurori a CSM, stia care e contextul si stia si ce candidati sunt Nitu si Irimie. Ea insasi i-a trimis acolo, dupa ce i-a "puricat" bine. Stia perfect. Cred ca stia dinainte si scorul. Presa anticipa, ca si politicienii.

Ce trebuia sa se intample s-a intamplat. A fost doar o piesa de teatru care trebuia jucata, iar Nitu si Irimie au fost doar doi figuranti. Nici nu se putea altfel. Mona Pivniceru stia ca ar fi sinucidere sa fi organizat un concurs mult mai transparent, cu alte reguli, din simplul motiv ca USL-ul care o sustine nu ar fi acceptat, inaintea alegerilor, sa fie un asemenea concurs. Pentru ca l-ar fi castigat Daniel Morar si Laura Codruta Kovesi, cel mai probabil, care ar fi avut o superioritate zdrobitoare in fata contracandidatilor, din simplul motiv ca aveau lucruri foarte consistente cu care se puteau lauda. Mai consistente decat oricine altcineva.

Care sunt pasii posibili?

Dupa avizul negativ dat de CSM, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, spunea ca se gandeste, daca Basescu ii respinge pe Nitu si Irimie, sa ii propuna pe urmatorii clasati in evaluarea ei, adica Elena Hach si Claudiu Dumitrescu. Fie asta a fost planul ei de la inceput, stiind ca primii doi oricum sunt "prima linie", menita sa fie mitraliata, fie vrea sa forteze o noua respingere pentru a da un mesaj politic. Doar ca, daca oamenii pe care ea i-a considerat cei mai buni, Nitu si Irimie, au fost respinsi, de ce Hach si Dumitrescu, cei care au fost mai slabi, in evaluarea Monei Pivniceru, decat sus-numitii, cum poti sa vii cu ei? Si daca vii, ce sanse au sa treaca de CSM?

Asa ca se va relua procedura, pentru a alege alti procurori. La urma urmei, e nevoie sa avem procurori noi. Atat USL, cat si Traian Basescu vor dori sa se intample. Dar mai ales USL, intrucat daca nu vin unii noi, raman interimari din aceeasi echipa pe care au facut-o cu ou si cu otet. Procedura se va termina dupa campanie, probabil mult dupa campanie, iar avizul CSM va mai intarzia momentul.

In conditii normale, viitorul Guvern va fi gata instalat si batalia politica terminata pana cand vom avea alti procurori. Ce inseamna asta? Inseamna ca mutarea decisiva in privinta procurorilor se va face dupa alegeri.

Lucrurile vor sta cu totul altfel in acel moment. Iar mutarea decisiva e in mana USL. Mai precis, a viitorului ministru al Justitiei din cabinetul USL. N-as vrea sa am slujba omului acela, pe care inca nu il stim. Poate fi tot Mona Pivniceru, daca o convinge cineva sa-si prelungeasca perioada de sedere, prima data stabilita la cateva luni.

Ce va vrea USL depinde de mai multi factori. Se pregateste de o batalie crunta cu Traian Basescu pentru ca acesta nu vrea sa-l numeasca premier pe Victor Ponta? Se pregateste de o batalie dura cu ANI si DNA pentru ca multi din liderii sai sa scape de problemele cu legea? Sau USL, prin ministrul sau de Justitie, va considera ca nu exista alta cale decat sa numeasca procurorii pe care ii doreste Basescu? Depinde, probabil, de cat de puternica se va simti USL. Mai ales in fata Europei.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#batalie numire procurori, #numire procurori Parchet DNA, #propuneri procurori Mona Pivniceru , #justitie