Bilant DIICOT: Peste 10.000 de cauze solutionate in 2013. Vosganian, in vizorul procurorilor

Vineri, 28 Februarie 2014, ora 20:25
2228 citiri
Bilant DIICOT: Peste 10.000 de cauze solutionate in 2013. Vosganian, in vizorul procurorilor

Procurorul sef al DIICOT, Alina Bica, a prezentat, vineri, bilantul activitatii pe anul 2013, prilej cu care si-a exprimat dezamagirea fata de faptul ca Parlamentul a refuzat sa-i ridice imunitatea fostului ministru al Economiei, Varujan Vosganian, precizand ca nu este exclusa o noua solicitare in acest sens.

"Mi s-a parut dezamagitor. Nu am cerut o afectare a drepurilor persoanei, ci cerusem o ingaduinta ca sa cercetam daca aspectele pe care noi le-am suspicionat ca fiind necorespunzatoare sunt reale sau nu.

Or, din aceasta perspectiva, eu am crezut ca DIICOT va beneficia de acceptul Parlamentului in ceea ce priveste verificarea aspectelor cuprinse in referat. Aceasta este situatia. Ne conformam si ne vedem mai departe de cauza, se fac activitati investigative", a spus Bica, informeaza Mediafax.

In context, procurorul sef al DIICOT a vorbit despre posibilitatea emiterii unei noi solicitari pentru ridicarea imunitatii senatorului PNL.

"Legiuitorul spune ca, intr-o astfel de situatie (formularea unei noi sesizari - n. red.), trebuie sa vii cu aspecte noi care tin de starea de fapt. In functie de lucrurile care vor rezulta ca urmare a activitatilor investigative derulate, ramane sa analizam in viitor", a adaugat Alina Bica.

Sefa DIICOT a mai precizat ca, inca de luni, cei aproape 50 de invinuiti din dosarul in care este implicat si Varujan Vosganian au inceput sa fie informati cu privire la schimbarea incadrarii juridice a faptelor de care sunt acuzati, ca urmare a intrarii in vigoare a noilor Coduri Penale, informeaza sursa citata.

Parlamentul a respins in octombrie 2013 solicitarea procurorilor de a permite inceperea urmaririi penale pe numele lui Varujan Vosganian, acuzat alaturi de Adriean Videanu, de subminarea economiei.

Bilant pozitiv pentru DIICOT: Doar 1,53% achitari

Conducerea DIICOT a prezentat, vineri, bilantul activitatii desfasurate anul trecut. Din raport reiese ca procurorii DIICOT au intocmit anul trecut 1.053 rechizitorii, in crestere cu 9,23%, fata de anul anterior.

Procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate si Terorism (DIICOT) au solutionat in anul 2013 un numar de 10.681 cauze, in crestere cu aproape 20% fata de anul anterior.

In 2013, au fost trimisi in judecata 3.922 inculpati, dintre care 2.000 in stare de arest preventiv.

"Calitatea deosebita a activitatii de urmarire penala si judiciare este reflectata in numarul redus de cauze in care s-a dispus achitarea inculpatilor - un numar de 60 inculpati din numarul total de 3.922 inculpati trimisi in judecata, reprezentand un procent de 1,53%", se arata in raportul DIICOT.

In ceea ce priveste destructurarea gruparilor infractionale organizate, au fost solutionate 896 de cauze, in crestere cu 52,38% fata de anul 2012.

823 de cauze solutionate au vizat combaterea infractiunilor de trafic de persoane si de migranti.

O componenta importanta a activitatii DIICOT a vizat combaterea infractiunilor economice. Numarul cauzelor solutionate a crescut cu peste 40%, iar prejudiciul total cauzat prin savarsirea infractiunilor economice a fost de 815.604.150 lei si 39.332.748 euro. Pentru asigurarea recuperarii prejudiciilor cauzate au fost instituite masuri asiguratorii in valoare de aproximativ 145.914.161 lei.

Procurorii DIICOT au confiscat anul trecut droguri in valoare totala de aproximativ 15,65 milioane euro, ceea ce reprezinta o crestere de 49,04% fata de anul anterior, numarul cauzelor solutionate fiind de 4.513.

Si gradul de solutionare a cauzelor privind criminalitatea informatica a crescut cu peste 30%, iar in ceea ce priveste activitatea in sector judiciar, procurorii DIICOT au participat anul trecut la judecarea unui numar total de 31.936 de cauze, cu aproape 10% mai mult ca in anul precedent.

Pentru destructurarea grupurilor infractionale organizate transfrontaliere, procurorii DIICOT au colaborat cu autoritati din 55 de state.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#bilant DIICOT 2013, #cauze solutionate DIICOT 2013 , #justitie
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Pina la Vosganian mai bine s-ar ocupa mai rapid de Boc si Videanu.