Opinii: Cand adevarul este insuportabil

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 11:27
4931 citiri
Opinii: Cand adevarul este insuportabil

Comisia europeana, pe care politicienii romani au crezut ca au fraierit-o definitiv odata cu expirarea termenului pana la care putea fi activata clauza de salvgardare pe Justitie, ne-a rezervat o surpriza.

In raportul foarte critic dat publicitatii marti sta umbra unei noi pisici care a stranit o reactie pe cat de furibunda, pe atat de nejustificata a presedintelui Traian Basescu. Ciuntirea legii ANI si conflictele de interese de la nivel inalt ne-ar putea costa intrarea in spatiul Schengen.

"Romania nu a demonstrat un angajament politic suficient de a sprijini procesul de reforma. Modificarile legii privind Agentia Nationala de Integritate, votate la 30 iunie, reprezinta un important pas inapoi. Legea risca sa prejudicieze rezultatele pozitive obtinute de ANI si aduce Romania intr-o situatie de nerespectare evidenta a angajamentelor asumate la momentul aderarii. Comisia invita Romania sa isi onoreza angajamentele prin gasirea celor mai adecvate mijloace legislative pentru a restabili competentele ANI de a propune confiscarea efectiva a averilor nejustificate.

Romania ar trebui sa isi propuna sa asigure un sprijin politic larg pentru transparenta si protejarea eficienta impotriva coruptiei si a conflictelor de interese", se arata in raportul CE.

Traian Basescu a sarit ca ars si a acuzat termenii duri din raport, referindu-se in special la nerespectarea angajamentelor fata UE si la lipsa de vointa poltica: "Nu trebuie sa avem tentatia ca pentru un incident (legea ANI n.r.) - eu il consider inca un incident - sa avem in raport formulari de genul << Romania incalca angajamentele asumate la aderare >>. Nu putem accepta formulari de genul acesta."

Nu Romania in ansamblu, ci Senatul a gresit in privinta legii ANI, spune Traian Basescu. Celelalte evolutii luate in calcul de raport sunt pozitive si doar incidentul ANI, dupa cum il numeste presedintele, nu ar trebui sa fie hotarator.

E de inteles disperarea domniei sale avand in vedere ca domnia sa a explicat clar si temerea cea mare: consideratiile politice din raport ar putea afecta grav si includerea Romaniei in spatiul Schengen, un obiectiv esential care ar trebui sa devina fapt implinit in primavara anului viitor. In plus, e cumplit pentru presedintele care promitea tepe in Piata Victoriei sa admita ca raportul cel mai aspru pe Justitie, din ultimii ani, vizeaza tocmai guvernarea PD-L. Este poate cea mai dureroasa infrangere a domniei sale.

Dar dincolo de toate acestea, chestiunea ANI nu este nicidecum un incident, ci simptomul unui cancer generalizat, iar CE are tot dreptul ca dupa ce s-a fript ingrozitor cu incorectitudinea de la Bucuresti sa-si ia masuri de siguranta suplimentare. Intreaga clasa politica din Romania si-a dat mana intr-o sinistra hora antiANI, iar legea ciuntita a trecut prin Senat fara vreun vot impotriva.

Degeaba incearca Traian Basescu sa scoata PD-L din aceasta unanimitate a rusinii, printr-o explicatie ingrozitor de trasa de par. Camera Deputatilor, e drept, a votat o forma buna la legii ANI, dar nu era camera decizionala. Ma intreb cum ar fi votat deputatii daca decizia finala ar fi fost la ei. Ceva imi spune ca la fel ca senatorii, cat timp interesele si necinstea sunt egal raspandite, dupa cum ne arata chiar investigatiile blocate ale ANI.

Intreaga clasa politica de la Bucuresti a dat practic semnalul cel mai clar cu putinta ca respinge anticoruptia si transparenta, dupa cum remarca insasi Monica Macovei, in timp ce Romania s-a angajat la aderare sa aiba o justitie functionala si mecanisme eficiente de combatere a coruptiei la nivel inalt. Este angajamentul indeplinit? Sa fim seriosi! Si atunci cum putem pretinde ca exista vointa politica pentru anticoruptie?

Spune presedintele ca raportul este nedrept cat timp in privinta celorlalte aspecte monitorizate Romania a facut progrese mai mult sau mai putin notabile. Dar ele nu pot contrabalansa cel mai important aspect. Degeaba asezi frumos masa, pui tacamuri curate si servetele asortate, daca arzi mancarea. Daca ai o clasa politica corupta, daca nu asiguri transparenta averilor, daca nu separi afacerile de politica, daca utilizarea fondurilor publice este subminata de conflicte de interese, nu poti spune ca ti-ai indeplinit angajamentul politic asumat la intrarea in UE.

"Imi apar tara", isi explica Traian Basescu reactia furioasa. Cam la fel o apara si Adrian Nastase cand se facea foc si para pe raportul CE care arata ca Romnaia nu are o economie de piata functionala. Iar Monica Macovei a fost mereu acuzata ca nu-si apara tara atunci cand spunea ca rapoartele dure si chiar sanctiunile sunt preferabile cocolosirii unor disfunctionalitati grave.

A nega un diagnostic corect, oricat ar fi el de aspru, nu face niciun serviciu tarii. Dimpotriva. Ceea ce apara, de fapt, presedintele este un proiect foarte important: includerea in saptiul Schengen. Dar la ce ne-ar folosi cat timp tot sufocati de coruptie la nivel inalt am ramane?

Sigur ca prin extrapolarea concluziilor raportului pe Justitie asupra aspectului Schengen, Comisia Europeana ar incalca, intr-o oarecare masura, conditiile initiale ale monitorizarii, ceea ce ar fi nepermis, in mod normal. Dar nu suntem intr-un cadru normal. De cand am intrat in UE, clasa politica de la Bucuresti nu a incercat decat sa smechereasca Bruxelles-ul in toate formele cu putinta. Adusa la exasperare, CE a descoperit cata valoare mai are in Romania cuvantul onoare si ajuns sa reactioneze asa cum mai poate, dupa ce a pierdut privilegiul clauzei de salvgardare.

"Ma tem ca presedintele Traian Basescu striga acum, hotul!" catre Bruxelles, facandu-se ca nu mai vede imensa coalitie de hoti care sta in spatele sau si din care face parte inclusiv partidul pe care l-a girat. Cred ca strigatul lui Traian Basescu intr-acolo ar trebui adresat, asa cum se si intampla pana acum dar, dintr-un motiv greu de inteles, aceasta coalitie a rusinii, cu exceptia lui Gyorgy Frunda, are parte de tot mai multa indulgenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#raportul CE Justitie, #raport Romania Justitie, #raport justitie ANI, #Basescu raport Justitie , #justitie