Cateva zile pana la intrarea in vigoare a noilor Coduri: Deja se asteapta o Ordonanta de Urgenta - Interviu

Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 07:52
9739 citiri
Cateva zile pana la intrarea in vigoare a noilor Coduri: Deja se asteapta o Ordonanta de Urgenta - Interviu
Foto: site INM

Sambata, 1 februarie, intra in vigoare noile Coduri, Penal si de Procedura penala, iar dincolo de unele necorelari evidente intre diferite articole, anumite modificari aduse de Parlament la Legea de punere in aplicare sunt criticate de unii specialisti in domeniu.

Intrarea in vigoare a noilor coduri (Penal si de Procedura Penala) a reprezentat si tema principala de discutii in cadrul conferintei "Intrarea in vigoare a noilor coduri - discutii practice", care a avut loc pe 5 noiembrie 2013, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie. De asemenea, judecatorul Cristi Danilet publica pe blog o serie de articole in care sunt prezentate elementele de noutate din cele doua coduri.

In schimb, Expert Forum publica un material de analiza intitulat "O saptamana pana la dezastru. Avertisment: dupa 1 februarie noile Coduri vor da justitia peste cap", in care se arata: "Desi semnalul a fost transmis pe toate canalele, inclusiv de profesionistii din bransa, fiind preluat si in raportul MCV, guvernul refuza sa aplice remediile simple necesare noilor Coduri, Penal si de Procedura Penala. Situatia e mai grava decat va imaginati".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, judecator dr. Mihail Udroiu (foto), consilier al procurorului sef DIICOT, afirma ca sistemul este pregatit pentru intrarea in vigoare a noilor coduri, dar precizeaza ca se asteapta o Ordonanta de Urgenta care sa coreleze unele aspecte.

Credeti ca este necesara o amanare a intrarii in vigoare a noilor coduri?

Eu cred ca sistemul e pregatit. Fie ca e vorba de 1 februarie, fie ca e mai tarziu, sistemul e pregatit de intrarea lor in vigoare.

Dar au aparut o serie de contestatii foarte bine argumentate. De exemplu, cele privind interpretarea legii penale mai favorabile, care ar putea aduce o anumita incertitudine in sistem.

Sistemul judiciar roman in ansamblu, de vreo 200 de ani, nu a avut un moment precedent de genul acesta, adica sa intre doua coduri in vigoare, sa fie o legislatie penala total si radical modificata fata de realitatile sociale prezente. De aceea, ce s-a scris in teorie pe legea penala mai favorabila pana acum, au fost doar ipoteze, dar nu foarte multe detaliate pe situatii de practica.

INM a facut o serie de cursuri de pregatire a magistratilor de aproximativ un an si ceva, sau chiar doi ani, in care a fost analizata legea penala mai favorabila, dar nu exhaustiv pentru ca nu era posibil, iar Ministerul Justitiei are un studiu pe aceasta tema.

Noul Cod de procedura penala explicat de profesionistii dreptului

Daca ar fi sa stam pana cand sistemul sa stie toate ipotezele legate de legea penala mai favorabila, nu ar intra niciodata codul in vigoare. Eu cred ca toti practicienii sunt capabili sa administreze problema legii penale mai favorabile.

Sunt o serie de 5-10-20 de reguli generale, clasice, aplicabile si in esenta ele tin de urmatorul aspect: sa nu aplici retroactiv legea procesual penala mai grea. Asta inseamna ca daca in noul cod penal este legea penala mai favorabila, atunci nu trebuie aplicata retroactiv, iar daca nu este, cum poate sa fie pe diferite institutii juridice autonome, atunci se aplica.

Am inteles ca si la Inalta Curte a avut loc o dezbatere si s-a ajuns la o concluzie. Deci, in momentul asta, situatiile aplicarii legii penale mai favorabile sunt administrabile.

Pe de alta parte, daca va ganditi la faptul ca in noul cod de procedura penala exista posibilitatea de a apela la Inalta Curte pentru un recurs pentru interpretarea unor dispozitii pe calea intrebarii prealabile, atunci cand vor aparea problemele de intepretare neunitara, va fi sesizata Inalta Curte.

Sa nu uitam ca sunt deja 4 ani de la adoptarea codului penal. Cat sa il mai prorogi si sa amani intrarea in vigoare in conditiile in care, iata, au trecut mai mult de 4 ani, codul penal a fost adoptat in iulie 2009 sunt aproape 5 ani?

Un alt aspect criticat este faptul ca scad pedepsele la infractiunile contra patrimoniului. Ati vazut ca in mass-media s-a scris mult despre faptul ca unii politicieni incearca sa isi amane procesele dupa data de 1 februarie, prin diverse tertipuri.

Noul cod penal scade pedepsele, dar pe urmatoarea ipoteza: ai pedepse mai mici daca esti infractor primar si ai comis o singura infractiune. Daca esti recidivist, noul cod penal e mai greu decat vechiul, pentru ca presupune un cumul aritmetic. Daca ai facut concurs de infractiuni, noul cod penal are o sanctionare mai grea, pentru ca presupune un spor obligatoriu de o treime. Deci noul cod penal e mai favorabil doar daca nu ai facut nimic inainte si ai o singura sanctiune.

Pedepsele sunt scazute in ansamblu, pe o anumita logica. In Romania au explodat pedepsele incepand cu anul 1996, iar daca ne uitam la practica judiciara, chiar daca legea spune ca, spre exemplu, pentru o inselaciune pedeapsa este intre 3 si 15-18 ani, in practica instantelor pe infractori primari care comit infractiuni de inselaciune nu cred ca a fost vreunul care sa ia mai mult de 5 ani pe o singura fapta.

Si atunci, ceea ce s-a facut este ca au fost evaluate pedepsele cele mai mari aplicabile infractorului primar pentru anumite infractiuni si daca am vazut ca legea ne permite sa ii dam intre 3 si 15 ani, sa zicem, si, in concret, i se dau 5 ani ca regim de practica juridiciar, nu are sens sa mentinem un maxim atat de imprevizibil.

Dar am inteles ca trebuie sa se dea o Ordonanta de Urgenta saptamana asta, probabil inainte de intrarea in vigoare a codului, si sa se stabileasca ca atunci cand sunt infractiuni deosebit de grave limitele de pedeapsa sa se mareasca.

Dar de ce e nevoie de o Ordonanta de Urgenta? De ce nu au fost pregatite aceste coduri asa cum trebuie?

Ordonanta vine sa acopere unele imperfectiuni ale legii de punere in aplicare a noului cod de procedura penala. Daca tot s-au constatat, e mai bine sa le remediem inainte ca el sa intre in vigoare.

Cel mai controversat aspect tine insa de interceptarea convorbirilor. DNA si DIICOT au criticat faptul ca nu se vor mai putea face interceptari decat dupa inceperea urmaririi penale, iar, de exemplu, in cazul ministrilor parlamentari acest lucru nu se poate face fara avizul Camerei din care fac parte. Ce rost mai are o interceptare, daca persoana stie ca e interceptata?

Mie nu mi se pare controversat subiectul. Este la fel de normat ca si in vechiul cod, se poate face cu niste conditii care, de fapt, reflecta o jurisprudenta a CEDO. E o singura conditie suplimentara fata de vechiul cod: interceptarile se fac dupa inceperea urmaririi penale, dar spre deosebire de vechiul cod, noul cod nu mai prevede actele premergatoare.

In logica noului cod, primesti sesizarea, te uiti daca esti competent, dupa aceea vezi daca exista vreun impediment sa incepi urmarirea penala direct din sesizare si apoi incepi urmarirea penala intotdeauna cu privire la fapta, nu la persoana.

Asta inseamna ca: am o sesizare, incep urmarirea penala, dupa care toate probele se fac in cursul urmaririi penale, inclusiv interceptarile. Diferenta intre vechiul si noul cod este ca inainte puteam face interceptarile in actele premergatoare si incepeam urmarirea penala direct cu privire la persoana, si ii dadeam calitatea de invinuit, pe noul cod penal incep urmarirea penala cu privire la fapta, pot sa adun probe, inclusiv interceptari, si atunci cand ajung sa suspectez o anumita persoana de comitere a unei anumite infractiuni, dispun continuarea urmaririi penale cu privire la acesta.

Dar interceptarile mai sunt eficiente, din moment ce suspectii stiu ca sunt urmariti penal?

Ei nu stiu ca sunt urmariti penal pentru ca incepand urmarirea penala cu privire la fapta si nu la persoana, eu nu am obligatia sa le spun. De exemplu, eu incep urmarirea penala cu privire la comiterea infractiunii de trafic de minori, dar nu spun ca e vorba despre o fapta comisa de X, Y si Z. Eu pot primi o plangere, audiez victimele, dar asta nu inseamna ca va suspectez sau ca va acuz pe dvs ca ati comis o infractiune, eu trebuie sa ma documentez mai intai.

Prin urmare, daca urmarirea penala incepe cu privire la fapta, eu nu am obligatia sa notific, pentru ca nu stiu cine a comis fapta sau nu am o suspiciune rezonabila ca cineva a comis-o. Uitati-va pe art.135 din noul cod penal.

Revenind la Ordonanta de Urgenta despre care vorbeati la inceput. Aveti informatii ca ea va fi adoptata de Guvern?

In mediul judiciar circula un draft al acestei ordonante. Modificarile vin sa coreleze anumite aspecte din cod.

Eu am vazut draftul, cred ca a fost trimis si CSM, si instantelor, ca sa isi exprime punctul de vedere. Daca Guvernul va adopta sau cand va adopta ordonanta de urgenta, nu stiu, stiu doar ca exista un material pe aceasta tema care se numeste "ordonanta de urgenta" si care este justificat de intrarea in vigoare a noilor coduri si de rezolvarea unor probleme de necorelare generate in special de legea de punere in aplicare, adoptata in august 2013.

Insa daca, cand, in ce forma va fi promovata de guvern nu putem sti, e decizia Guvernului si a ministrului Justitiei.

Important este ca ordonanta regleaza o serie de aspecte referitoare la curgerea procesului penal.

Dar sa stiti ca procesul penal va functiona si fara aceasta ordonanta, insa fara ea va trebui sa facem un efort de interpretare. Cu OUG lucrurile sunt explicite in cod.

Dar si daca se da OUG si daca nu se da, nu apar disfunctionalitati. Sa stiti ca aceeasi situatie a fost si pe codul de procedura civila, anul trecut, cand toata lumea era panicata ca intra in vigoare, se anuntase chiar ca e posibila o amanare a intrarii lui in vigoare pana in iulie, desi trebuia sa intre in vigoare tot la inceputul lui februarie, si s-a amanat doar doua saptamani, pana la 15 februarie.

Si desi a fost si atunci tot asa o rezistenta, se spunea ca nu o sa functioneze, uite ca e aproape un an de cand a intrat in functionare noul cod de procedura civila si nu am auzit sa fie vreun blocaj. Cred ca acelasi lucru se va intampla si acum.

Ca e o alta viziune, ca situatia o sa fie mai delicata in primele 6 luni pentru ca va presupune un volum mai mare de munca al magistratilor, asta e altceva, dar, repet, nu s-a intamplat vreodata in istoria statului roman sa existe o asemenea modificare de amploare pe substanta.

Codul din 1969 este modificat si rasmodificat, el a fost adoptat cand CEDO pronuntase maxim cateva zeci de hotarari. Pana acum sunt vreo 10.000 de hotarari CEDO in materie penala si procesual penala. Nu putem sa mai ramanem cu un cod din 1969 doar pentru ca am avea un numar suplimentar de cauze pe legea penala mai favorabila. Eu cred ca sistemul se va descurca.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Mihai Udroiu cod penal, #Ordonanta Urgenta cod penal, #noile coduri penale , #justitie
Comentarii
Poza Fac lipsa mare pe voi
Fac lipsa mare pe voi
rank 5
Poza anty virus
anty virus
rank 5
Multe, foarte multe ambiguitati ! Poate chiar asta s-a dorit.