Cati "costici" si cati "duici"? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 12 Aprilie 2014, ora 12:22
7553 citiri
Cati "costici" si cati "duici"? (Opinii)

Dosarul Duicu poate fi un caz de manual pentru coruptia din Romania, atat pe palierul metodelor, cat si pe cel al extensiei fenomenului, dar si al consecintelor lui.

Dosarul intocmit de DNA presedintelui CJ Mehedinti ne arata cam care sunt, in linii mari, metodele de fraudare a banului public. Va dau doar doua exemple: in decembrie 2013, Adrian Duicu a impus, prin intermediari, tuturor primarilor si functionarilor publici cu functii de conducere de pe raza judetului Mehedinti sa plateasca "urari" care aveau sa fie difuzate la cele doua posturi de televiziune pe care le detine. S-au strans 60.000 lei.

Tot potrivit procurorilor, o firma in care sunt asociate mama si sotia lui Adrian Duicu, Romrad RMN SRL, a incasat 70% din totalul sumelor decontate de Casa de Asigurari de Sanatate pentru servicii paraclinice pentru intreg judetul Mehedinti. Procurorii vorbesc despre pacienti fictivi si servicii medicale fictive. Decontarile au fost semnate de doua doamne ale caror soti au fost angajati in posturi foarte bune la interventia dlui Duicu.

Si unde toate acestea? Intr-unul dintre cele mai sarace judete ale Romaniei, cu o rata foarte mare a somajului, 10,25% in decembrie 2013, potrivit datelor AJOFM. Recent, prefectul judetului Mehedinti, Nicolae Draghiea, recunostea ca in judet nu mai vin niciun fel de investii. De ce oare?

Culmea, Adrian Duicu a donat 70% din venituri PSD si potrivit propriei declaratii de avere familia lui formata din 4 persoane a trait anul trecut cu mai putin de 400 de lei pe luna.

Avem in rechizitoriu si controlul presei, dar si inscenari: pe 16 ianuarie 2014, Adrian Duicu i-a spus directorului unui post de televiziune locala sa determine alte persoane sa-i ofere unei asistente de la Spitalul Judetean de Urgenta Mehedinti bani, in schimbul eliberarii unei adeverinte medicale si sa filmeze cu o camera ascunsa momentul in care asistenta ar fi primit aceasta suma. Spre norocul ei, asistenta a refuzat banii.

Dar poate cea mai tulburatoare este extensia fenomenului, lungimea bratelor caracatitei. Conform procurorilor, reteaua Duicu a penetrat sau era pe cale sa penetreze institutii esentiale ale statului.

Ministerul Public, unde se pare ca Adrian Duicu a incercat sa impuna un procuror in functie de conducere. Potrivit presei, ar fi vorba chiar despre o functie de conducere in DNA. In Politie, unde Duicu incerca sa impuna o promovare in functia de director adjunct al Directiei Ordine Publica pentru Stefan Constantin Ponea, seful Politiei Mehedinti. In CSM - Adrian Duicu primea consultatii juridice pentru relatia cu ANI de la un magistrat, membru interimar al CSM, ajuns acum in ancheta Inspectiei Judiciare.

Si, cel mai grav potrivit unor stenograme aparute in presa, facea trafic de influenta din chiar cancelaria premierului Romaniei in prezenta ministrului de Interne. Dl. Ponta nu a dat un raspuns convingator in privinta acestei dezvaluiri. Intai nu si-a amintit, apoi a negat, dar nicio clipa nu l-am auzit spunand raspicat ca stenogramele respective ar fi niste falsuri ordinare si, cu atat mai putin, nu l-am vazut facand plangeri pentru aceste falsuri.

In schimb, l-am auzit exprimandu-si intreaga sustinere pentru dl Duicu si promitand dreptate pentru pesedistii cu probleme precum "Costica" Nicolescu.

Ma intreb in cate judete conduse de "costici" si "duici" se intampla exact la fel ca in Mehedinti. Ma intreb cate functii s-or mai fi traficat din biroul premierului Romaniei. Ma intreb cum mai poate ramane premier al unei tari care se pretinde stat de drept un om asupra caruia planeaza o suspiciune de coruptie de asemenea gravitate si care promite salvarea "costicilor" si a "duicilor".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Duicu DNA, #Ponta Duicu stenograme , #justitie