Cautatorii justitiei perfecte

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 21 Iulie 2015, ora 20:29
8879 citiri
Cautatorii justitiei perfecte

Lasarea in libertate, pe parcursul anchetei, a celor 7 violatori de la Vaslui a starnit o mare emotie negativa, manifestata inclusiv intr-o petitie online care cere arestarea acestora, si a fost prilej de noi atacuri la adresa Justitiei, atat ale Antenei 3, cat si ale lui Traian Basescu, noua echipa de aur antiJustitie.

"Sunt revoltat! Oamenii aia trebuiau arestati. Parchetele noastre aresteaza pe delatiuni, dar pe umilirea definitiva, pentru toata viata, a unui copil, ii pun in libertate", a declarat fostul sef al statului.

Da, poate ca are motive sa fie revoltat, dar nu vad niciun motiv pentru a asocia acest caz cu arestarile in cazuri de coruptie, acelea facute, dupa cum a mai spus de nenumarate ori Traian Basescu, pe delatiuni.

Comparatia mi se pare nu numai incorecta, ci profund manipulatoare, pentru ca discutam despre institutii diferite. Procurorii din cazul tinerei violate sunt ai Parchetului General, in vreme ce procurorii cu "delatiunile" sunt ai DNA. Adica lovesti in procurorii DNA, condusi de Codruta Kovesi, cu acuzatii la adresa procurorilor PG, condusi de dl Nitu.

Apoi, as propune sa incetam o data cu parchetele care aresteaza. Parchetele nu pot decat sa retina cel mult 24 de ore. De arestat sau de eliberat o face instanta de judecata si numai ea. Daca avem o problema cu punerea in libertate a violatorilor, ar trebui sa o avem in primul rand cu instanta de judecata.

Dar nu noi. Nu pentru ca nu avem dreptul la opinie, ci pentru ca nu cred ca putem avea o opinie fundamentata. Si eu consider ca, in principiu, un violator, mai ales unul care si-a recunoscut fapta, ar trebui sa stea in arest preventiv.

Dar este strict o parere in principiu. Pentru in cazul concret nu stiu ce contine dosarul, care au fost probele administrate, care au fost ratiunile judecatorilor. Si chiar daca as sti, nu am caderea sa le evaluez.

Are cine sa o faca. Se numeste Inspectia Judiciara, singura institutie in masura sa clarifice daca intr-un caz, indiferent cu ce obiect si pe cine priveste el, a fost comisa o eroare judiciara, o abatere disciplinara, un abuz. Asa ca in cazul concret cred ca singurul lucru pe care il putem cere, fara sa ne depasim cu mult competentele, este o ancheta riguroasa a Inspectiei Judiciare, care a si inceput, si desigur, in functie de rezultatele ei, aplicarea sanctiunilor necesare.

Dar am suspiciunea ca pe cei mai revoltati nu dreptatea pentru tanara violata ii mana in lupta. Ci dorinta de a sublinia ca Justitia este imperfecta, iar daca e imperfecta si dl Voiculescu, si dna Udrea, ca sa dau doar doua exemple absolut intamplatoare, ar putea fi victimele acestei imperfectiuni.

Da, domnilor, Justitia nu este perfecta. Niciunde in lume. Si nici nu poate fi, pentru ca orice activitate umana este prin definitie imperfecta. Dar faptul ca nu e perfecta nu inseamna ca oricine oricand poate pune sub semnul intrebarii o decizie judecatoreasca. Si ma tem ca tocmai acesta este scopul pentru ca umbra imperfectiunii sa acopere toate hotararile si sa albeasca toate "victimele".

"Violatorii sunt liberi, iar profesorul Mencinicopschi e in puscarie. Asta e justitie?", striga ieri una dintre vedetele Antenei 3 la masuta. Chiar daca in cazul violatorilor Inspectia Judiciara va constata o eroare, o abatere, asta nu inseamna ca cei aflati in puscarie sunt nevinovati. O eventuala eroare nu pune sub semnul intrebarii toate hotararile, desi cred ca asta vor sa obtina cautatorii perfectiunii Justitiei.

Cat despre petitia online pentru arestarea violatorilor, ea mi se pare, imi pare rau sa o spun, o imensa stupiditate. Nu exista justitie plebiscitara. Din fericire, tribunalele poporului au disparut, iar justitia este infaptuita in sala de judecata, de catre magistrati, cu respectarea legii. Iar daca ea este incalcata, cum spuneam, are cine sa constate si sa sanctioneze acest lucru.

Personal, sper sa nu mai ajungem vreodata in situatia in care poporul sa decida arestari sau condamnari.

Dar am o nedumerire. Vad ca spiritul civic se manifesta extrem de justitiar in acest caz. Foarte bine! Dar cate agresiuni asupra femeilor se produc in miez de zi in plina strada si nimeni nu intervine? Imi aduc aminte ca in urma cu ceva vreme o tanara a fost agresata in plina zi in mijlocul Bucurestiului fara sa se bage cineva.

Cred ca am fi o societate cu mult mai buna daca spiritul civic s-ar manifesta si in acele cazuri la fel de puternic.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#violatori Vaslui liberi, #petitie arestare violatori , #justitie