Cazare ilegala la Untold: Un profesor universitar a aranjat sa dea camere de camin cu 150 de euro pe noapte

Luni, 31 Iulie 2017, ora 18:23
4931 citiri
Cazare ilegala la Untold: Un profesor universitar a aranjat sa dea camere de camin cu 150 de euro pe noapte
Foto: Facebook/Untold

Presedintele Senatului Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, Gheorghe Oroian, si directorul general administrativ, Viorel Porutiu, au fost trimisi in judecata de procurori dupa ce anul trecut au inchiriat ilegal 150 de locuri intr-un camin studentesc pe durata Festivalului Untold.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, prima functie in cadrul USAMV Cluj-Napoca a lui Gheorghe Oroian a fost aceea de administrator de camin, astfel incat acesta cunostea modul in care puteau fi inchiriate camerele pe timp de vara.

"Procurori din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Viorel Porutiu, director general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, pentru savarsirea infractiunii de delapidare si a lui Gheorghe Oroian, presedintele Senatului USAMV, sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la infractiunea de delapidare.

In anul 2016, Gheorghe Oroian avea calitatea de profesor universitar in cadrul USAMV Cluj-Napoca si indeplinea functia de presedinte al Senatului.

Atat in virtutea calitatii de mai sus, dar mai ales raportat la faptul ca prima sa functie in cadrul USAMV Cluj-Napoca a fost aceea de administrator de camin, inculpatul cunostea modul in care puteau fi inchiriate camerele de camin pe timp de vara, motiv pentru care - in calitate de presedinte al Societatii de Protectie a Plantelor Transilvania - a inventat un pretext stiintific in vederea rezervarii spatiului de cazare din Caminul Agronomia II, pe perioada 4 - 8 august 2016, in care s-a organizat Festivalul Untold la Cluj-Napoca, cu intentia de a inchiria in interes propriu aceste spatii de cazare catre participantii la festival", se arata in comunicat.

Procurorii sustin ca persoana care putea incheia contracte si aproba folosirea spatiilor de cazare era Viorel Porutiu, care a fost instigat de Oroian sa aprobe blocarea inchirierii spatiului de cazare din Caminul Agronomia II, sub pretextul organizarii unei conferinte stiintifice, in perioada 4 - 8 august 2016.

"Porutiu a primit si a aprobat o cerere formulata de Oroian, in calitate de reprezentant al Societatii de Protectie a Plantelor Transilvania, stiind ca acel document este fals, deoarece manifestarea stiintifica preconizata nu va avea loc, urmand ca, in realitate, spatiul de cazare sa fie folosit in vederea insusirii sumelor de bani ce urmau sa fie percepute cu titlu de chirie de la diferite persoane care urmau sa participe la Festivalul Untold 2016", se mai arata in comunicat.

Procurorii sustin ca, in martie 2016, Gheorghe Oroian a depus adresa falsa, din care rezulta ca, in perioada 4 - 7 august 2016, la Cluj-Napoca se va organiza a XXXV-a editie a Conferintei Societatii Nationale de Protectia Plantelor din Romania, motiv pentru care era necesara aprobarea a 120 de locuri de cazare, iar in aceeasi zi Viorel Porutiu a aprobat cererea respectiva.

"Deoarece cei doi erau constienti ca, raportat la functiile lor inalte detinute in cadrul USAMV Cluj-Napoca, inchirierea acestor camere de catre ei in mod direct ar fi insemnat o expunere prea mare si o dare in vileag a planului lor in cadrul institutiei si ca acesta nu ar fi fost realizabil fara persoanele din esalonul administrativ inferior, inculpatii Oroianu si Porutiu au apelat la alte persoane din cadrul USAMV.

Din probatoriu rezulta ca, in perioada 4-8 august 2016, Caminul Agronomia II nu a fost inchiriat de catre universitate, deoarece era rezervat pentru o conferinta, pe baza cererii inregistrate de Gheorghe Oroian, insa conferinta nu a fost organizata.

Mai mult, a rezultat ca in perioada 1.08.2015 - 31.08.2015, nu s-au inregistrat venituri din inchirieri si regie la Caminul Agronomia II, acest camin fiind inchiriat doar sporadic la preturi preferentiale, in baza unor acorduri de parteneriat incheiate cu ocazia organizarii de simpozioane/ conferinte in cadrul USAMV Cluj-Napoca", arata procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj.

Totodata, din probatoriul administrat a rezultat ca, in perioada 4 - 7 august 2016, Restaurantul Cantina al USAMV Cluj-Napoca trebuia sa fie inchis, insa din verificarile efectuate a reiesit ca personalul restaurantului a fost inregistrat ca fiind prezent in perioada 1 - 5 august 2016 si ca in perioada 4-8 august 2016 au fost furnizate mese.

"Din probele administrate in cauza rezulta ca spatiile de cazare din Caminul Agronomia II au fost inchiriate catre un numar de aproximativ 150 de participanti la Festivalul Untold 2016 la un pret stabilit la inceput la suma de 150 euro/camera/noapte.

De asemenea, a rezultat ca universitatea nu a incheiat nici un contract privind inchirierea camerelor din Caminul Agronomia II, pentru perioada respectiva. Este de mentionat ca USAMV Cluj-Napoca, in aceeasi perioada, a inchiriat in mod legal 300 de paturi catre doua asociatii, in ambele contracte fiind stipulata interdictia de cesiune sau subinchiriere a spatiilor respective", au subliniat procurorii.

In cauza, USAMV Cluj-Napoca s-a constituit parte civila cu 80.676 lei fata de inculpati, din care 79.476 lei reprezinta contravaloarea chiriei neincasate de USAMV Cluj-Napoca si suma de 1.200 lei reprezinta contravaloarea meselor acordate in mod ilegal din fondurile USAMV Cluj-Napoca

Dosarul a fost trimis spre solutionare Judecatoriei Cluj-Napoca.

In cauza mai sunt trimise in judecata alte patru persoane sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la infractiunea de delapidare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#director universitate cazare Untold, #director cazare camin Untold , #justitie