CC: Legea privind azilul in Romania ingradeste accesul la justitie

Luni, 23 Iunie 2008, ora 15:45
1156 citiri
CC: Legea privind azilul in Romania ingradeste accesul la justitie

Articolul 121 din Legea privind azilul in Romania este neconstitutional pentru ca ingradeste accesul la justitie, a hotarat, luni, Curtea Constitutionala.

Curtea a luat aceasta decizie, definitiva si irevocabila, deoarece articolul mentionat nu stabileste si posibilitatea ca plangerea sa poata fi depusa direct la instanta de judecata si nici posibilitatea depunerii plangerii printr-un reprezentant, informeaza NewsIn.

In motivarea deciziei, Curtea Constitutionala constata ca legea prevede dreptul de a face plangere impotriva hotararii de respingere a accesului la procedura de azil si de dispunere a transferului strainului in statul responsabil cu examinarea cererii, dar introducerea personala plangerii, in coditiile legii, nu suspenda transferul solicitantului.

Legea stabileste expres obligatia depunerii personale a plangerii, ceea ce nu se mai poate realiza deoarece solicitantul este transferat imediat.

Membrii Curtii considera ca aceste prevederi incalcau liberul acces la justittie, asa cum se arata si in motivarea deciziei: "cum dispozitia de transfer devine executorie din momentul primirii dovezii de comunicare, exista imposibilitatea obiectiva de a depune plangerea, fiind imediat transferabil in statul membru responsabil. Asadar, este anulata posibilitatea concreta si efectiva a acestuia de a-si valorifica dreptul de acces liber la justitie".

Aceste incalcari ale normelor constitutionale, la care se adauga si interdictia expresa ca solicitantul de azil sa isi poata desemna un reprezentat, "echivaleaza cu privarea de dreptul de a sesiza instanta de judecata, iar dreptul la contestatie apare doar ca un drept pur formal, care, in realitate, nu poate fi exercitat efectiv", precizeaza CCR.

O alta incalcare a liberului acces la justitie este, in opinia judecatorilor Curtii, si "obligatia depunerii plangerii la Oficiul Roman pentru Imigrari, pentru ca reprezentantii acestuia sa o inainteze instantei de judecata", deoarece acesta prevedere a legii privind azilul nu ofera posibilitatea depunerii plangrii direct in fata magistratilor.

Exceptia de neconstitutionalitate care priveste articolul 121 din Legea azilului a fost ridicata solicitantul de azil Ali Hashem Abd. Acesta a inaintat Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti - Sectia a II-a civila - o plangere impotriva hotararii Oficiului Roman pentru Imigrari prin care solicitantului i-a fost respinsa cererea de acces la procedura de azil, stabilsindu-se transferul acestuia in Bulgaria.

Flotila românească a dat drumul la ”motoare”. Performanță majoră în prima zi la Europene
Flotila românească a dat drumul la ”motoare”. Performanță majoră în prima zi la Europene
România a calificat direct în finalele pentru medalii şase echipaje din cele 13 cu care participă la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged (Ungaria), în urma curselor de joi. La...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#curtea constitutionala, #azil, #Romania, #ingradeste, #libertate, #Justitie, #hotarare , #justitie