Ce are dl Nitu in buzunar?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 18:25
10821 citiri
Ce are dl Nitu in buzunar?

Refuzul lui Tiberiu Nitu de a demisiona din fruntea Parchetului General nu m-a surprins.

Primisem deja informatia ca procurorul general s-a baricadat aproape la propriu in birou impreuna cu cativa apropiati printre care procurorul sef DIICOT, Daniel Horodniceanu, si a lansat in sistem toate semnalele posibile ca nici prin cap nu-i trece sa-si paraseasca scaunul. Tot la propriu, de vreme ce nici macar la sedinta CSM nu s-a dus.

Si chiar cred ca dl Nitu nu comite astfel un gest de fronda. Mai degraba, dl Nitu mi se pare terifiat, disperat si naucit, dupa ce l-a lovit ceva in moalele capului si nu-i e clar ce anume.

Tot viitorul la sefia Parchetului Prahova si, de ce nu, in CSM dupa alegerile de anul acesta se naruieste, iar omul pare a incerca sa tina cu mainile goale un castel de nisip care i se prelinge printre degete.

Ceea ce poate ar trebui dl Nitu sa inteleaga este ca deja s-a destramat. Nu cred ca mai e cale de intoarcere pentru domnia sa, chiar daca va mai sta o vreme incuiat in birou, asa cum statea dupa ce am scris despre coloana lui oficiala, imediat dupa izbucnirea scandalului Oprea - Gigina, ca atunci cand l-am intrebat public si oficial despre antemergatorul care, spun surse, i-ar fi cazut in fata masinii in timp ce-l conducea acasa la Ploiesti.

In loc sa raspunda, Tiberiu Nitu a gasit atunci cu cale sa faca ancheta interna pentru a afla cine l-a parat. Asa cum facea ancheta sa afle si cum am aflat ca toata noaptea #Colectiv nu a raspuns la telefon.

Ce ar trebui cred sa inteleaga dl Nitu este ca aceasta cramponare este pe cat de ridicola si inutila, pe atat de toxica. Domnia sa nu trebuie sa demisioneze pentru ca ar fi neaparat vinovat de o fapta penala. Asta vor stabili magistratii.

In opinia mea, trebuie sa demisioneze pentru ca in mod evident nu mai indeplineste un citeriu esential pentru numirea in aceasta functie: buna reputatie. Cand esti acuzat ca ai folosit de peste 700 de ori antemergatorul la care nu aveai dreptul prin lege, fie pentru ca esti abuziv, fie pentru ca habar nu ai ditamai procurorul general ce prevede legea in privinta dipozitivelor de insotire, nu ai cum sa te mai bucuri de buna reputatie, fie sub aspectul integritatii, fie sub acela al competentei.

De ce seful ierarhic al tuturor procurorilor din aceasta tara trebuie sa fie deasupra oricarei suspiciuni oare mai trebuie explicat?

Pentru ca procurorul general nu e o simpla persoana fizica, ci este reprezentatul unei institutii careia ii transmite inevitabil orice pata de imagine.

Nu Tiberiu Nitu persoana fizica, ci procurorul general al Romaniei este suspectat ca ar fi fost beneficiarul unui abuz. Persoana fizica nu intereseaza pe nimeni, dar functia trebuie aparata cu orice pret de orice suspiciune.

Poate ca vi se pare nedrept, dar un adevarat demnitar al acestei tari ar trebui sa traiasca cu convingerea ca are nu mai multe, ci mai putine drepturi decat o persoana fizica obisnuita a carei imagine nu are niciun impact asupra vreunei institutii sau functii. Nu vrei sa-ti asumi aceasta restrangere, ramai pe persoana fizica, ca sa zic asa.

"In aceasta perioada activitatea Ministerului Public se va desfasura in conditii normale si in parametrii eficientei consemnate in ultimul raport MCV", a comunciat dl Nitu. O fraza care arata, cred, ca inca procurorul general ori nu intelege, ori se face ca nu intelege ca este intr-o fractura logica.

Eficienta notata de MCV in privinta parchetelor se refera preponderent, daca nu exclusiv, la DNA, adica la acei procurori pe care dl Nitu ii face implicit mincinosi cand sustine ca domnia sa nu a beneficiat decat de ceea ce ii permite legea, deci implicit ca dl Oprea nu a comis un abuz dupa cum afirma procurorii DNA.

Procurorii anticoruptie fac parte din Ministerul Public. Cat timp ei isi acuza oficial cel mai inalt sef ierarhic ca e beneficiarul unei fapte penale, cum se poate desfasura normal activitatea in institutia respectiva? Putem suspecta ca seful va face presiuni asupra subordonatilor pentru a-l lasa in pace? Si daca dl Nitu nu va fi audiat la DNA, daca nu va fi pus sub acuzare, oare nu ne vom intreba daca explicatia ar fi nevinovatia sau aceste presiuni?

Dl Nitu sustine ca a beneficiat "doar de masurile de protectie prevazute de lege, proportional cu riscurile si responsabilitatile acestei functii", alimentand, din nestiinta sau smechereste, lamentatia cum ca este de-a dreptul iresponsabil sa ii lasi pe inaltii demnitari fara paza in vremuri asa tulburi, cu refugiati, cu terorism.

Masura de paza si protectie e una. Intr-adevar, are dreptul la ea, la fel ca procurorul sef DNA, ministrul Justitiei si alti inalti demnitari ai tarii. Paza este asigurata de SPP. Partea cu dispozitivul Politiei Rutiere nu inseamna insa protectie si paza, ci partie in trafic printre fraieri, atat.

Este alt tip de privilegiu pe care legea il rezerva pentru primele 4 functii in stat, iar pentru altii doar in caz de urgenta.

Mi-e imposibil sa cred ca dl Nitu avea intre 2 si 3 urgente pe zi, mai toate pe drumul intre Ploiesti si Bucuresti. Asta lasand la o parte ca nu stiu de cine s-o teme dl Nitu cand la noi cele mai grele atacuri suferite de vreun demnitar au fost cu cerneala si cu scuipat. Mai degaba, cred ca avea motive sa se teama de furia soferilor blocati in trafic ca sa treaca el tantos cu dispozitiv.

De la dl Nitu nu mai am nicio asteptare. Cheia e acum la ministrul Justitiei. Raluca Pruna este singura care poate cere revocarea procurorului general. Din ce in ce mai nervoasa, dna Pruna refuza orice comentariu pe aceasta tema, probabil cea mai fierbinte a momentului, in timp ce se lamenteaza pe surse ca i-a cerut demisia procurorului general. Bun, si daca dl Nitu nu si-a dat-o, ce o impiedica sa-i ceara revocarea daca asta ii dicteaza constiinta profesionala? Sau nu ii dicteaza?

Cred ca macar asta ar trebui sa clarifice urgent doamna ministru. Si pana o va face, eu voi tot intreba: Ce sau pe cine are Nitu in buzunar?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Nitu Oprea abuz coloane , #justitie