CE prezinta miercuri raportul pe Justtitie pentru Romania

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 07:08
2747 citiri
CE prezinta miercuri raportul pe Justtitie pentru Romania
Foto: Arhiva

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene (CE), Mark Gray, va prezenta miercuri, la ora locala 10.30 (11.30 ora Romaniei) raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), in cadrul unui briefing tehnic "on the record".

Colegiul comisarilor va adopta miercuri raportul pe Justitie din cadrul MCV, care va analiza progresele realizate in ultimele sase luni in ceea ce priveste cele zece recomandari incluse in precedentul document, a declarat saptamana trecuta un purtator de cuvant al CE.

"Reamintesc ca in iulie trecut, Comisia a ridicat preocupari serioase legate de situatia tarii referitoare la statul de drept si independenta Justitiei. Saptamana viitoare, Comisia va evalua progresele realizate in ultimele sase luni in legatura cu cele zece recomandari incluse in precedentul raport", a anuntat vineri Frederic Vincent.

Raportul din cadrul MCV va include si precizari legate de legea privind statutul deputatilor si senatorilor adoptata saptamana trecuta de plenul Parlamentului.

Intrebat de presa straina cum comenteaza faptul ca noua propunere privind statutul parlamentarilor adoptata legislativ in Romania ar face mai dificila ridicarea imunitatii senatorilor si deputatilor si ar reduce puterile principalului organism anticoruptie, purtatorul de cuvant Mark Gray a raspuns ca executivul comunitar "va spune ceva despre acest lucru in raportul pe care il va adopta" miercuri.

"Ca sa fiu foarte deschis, am vazut deja diferite interpretari a ceea ce s-a votat si vom vrea sa analizam subiectul in detaliu", a adaugat el, saptamana trecuta.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, se afla pana miercuri la Bruxelles si este foarte probabil sa abordeze chestiunea in cadrul intalnirii pe care o are programata cu secretarul general al CE, Catherine Day.

De asemenea, raportul ar urma sa analizeze evolutiile din ultimele sase luni din Justitie, cu accentul pe chestiuni precum derularea procedurii de numire a noilor sefi ai Parchetului General si al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), chestiune asupra careia comisia a insistat in mai multe randuri.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Haineala, si ministrul roman al Justitiei, Mona Pivniceru, s-au deplasat in cursul lunii ianuarie la Bruxelles si au avut intrevederi cu conducerea secretariatului general al Comisiei Europene (CE), despre care au precizat, fara sa intre in amanunte, ca au avut loc in perspectiva adoptarii raportului pe Justitie de catre CE.

Pe de alta parte, CE a renuntat la misiunea de experti despre care presedintele Traian Basescu a afirmat in decembrie ca va avea loc dupa 11 ianuarie, desi deplasarea fusese confirmata si de unele surse europene, in contextul in care la Bucuresti se formase un nou guvern.

De asemenea, CE a renuntat in acest an si la practica anterioara de a trimite varianta finala a raportului la Bucuresti, pentru ultimele ajustari de comun acord cu autoritatile romane, pentru a evita scurgerea in media a documentului inainte de prezentarea sa oficiala.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#raport MCV Romania 2013, #prezentare raport MCV, #raport justitie ianuarie 2013 , #justitie
Comentarii