Ce tratate a semnat Romania cu Siria si cat conteaza in extradarea lui Hayssam

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 13:39
3824 citiri
Ce tratate a semnat Romania cu Siria si cat conteaza in extradarea lui Hayssam
Foto: Arhiva

Tratatul dintre Romania si Siria, semnat miercuri seara, are rolul de a oferi posibilitatea persoanelor condamnate definitiv in strainatate de a-si executa pedeapsa in tara de origine.

El nu trebuie confundat, insa, cu cel al extradarii, semnat miercuri dimineata, care reprezinta o forma de cooperare prin care o persoana care se sustrage de la actul de justitie este predata statului solicitant.

"Cu ocazia vizitei oficiale in Romania a domnului Bashar Al-Assad, presedintele Republicii Arabe Siriene, au fost semnate doua instrumente de cooperare judiciara intre cele doua state, respectiv Tratatul intre Romania si Republica Araba Siriana privind extradarea si Tratatul intre Romania si Republica Araba Siriana privind transferarea persoanelor condamnate in vederea executarii pedepselor privative de libertate", se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei, remis Ziare.com.

Potrivit institutiei mentionate, semnarea celor doua tratate prezinta o mare importanta din perspectiva migrarii fenomenului infractional catre state mai putin accesibile din punct de vedere al sistemelor juridice, care necesita adoptarea unei politici penale de maximizare si concentrare a eforturilor in lupta impotriva criminalitatii organizate.

Basescu: Tratatul de extradare cu Siria a fost semnat miercuri, intre concert si dineu

In prezent, relatiile de extradare intre Romania si Republica Araba Siriana sunt reglementate de Conventia intre Republica Socialista Romania si Republica Araba Siriana privind asistenta judiciara in materie civila, familiala si penala, semnata la Damasc la 2 decembrie 1978. Noul Tratat va inlocui, la intrarea sa in vigoare, prevederile Conventiei din 1978.

Ministerul Justitiei subliniaza ca Tratatul reglementeaza: "obligatia de extradare", "infractiuni care dau loc la extradare", "motivele obligatorii de refuz", "motive facultative de refuz", "obligatii in caz de refuz al extradarii", "cererea de extradare si documentele necesare", "admisibilitatea documentelor si traducerea".

De asemenea, "arestarea provizorie", "proceduri simplificate", "comunicari ulterioare", "hotararea si predarea", "predarea temporara si predarea amanata", "cereri de extradare sau de predare formulate de mai multe state", "sechestrarea si remiterea de bunuri", "regula specialitatii", "tranzitul", "reprezentare si cheltuieli", "consultari", "asistenta consulara", "relatia cu alte tratate" si "dispozitii finale" sunt reglementate de Tratatul dintre Romania si Siria.

Omar Hayssam ar putea fi extradat - tratatul romano-sirian a fost semnat

Dispozitiile Tratatului corespund cu cerintele legislatiei internationale in domeniu, cuprinzand dispozitii referitoare la conditiile in care se poate acorda transferul, documentele necesare precum si efectele transferarii atat pentru statul de condamnare cat si pentru statul de executare.

Procedura ce trebuie urmata dupa semnarea celor doua Tratate cu partea siriana este una standard, respectiv va fi necesar ca tratatele bilaterale sa fie ratificate atat de partea romana, cat si de partea siriana, in conformitate cu legislatia fiecarei parti contractante, tratatele urmand sa intre in vigoare dupa ce va avea loc schimbul de notificari cu privire la finalizarea procedurilor de ratificare in ambele tari.

Ce presupune procedura de extradare

Conform legii romane, aceasta presupune, din perspectiva Romaniei ca stat solicitant mai multe etape: localizarea persoanei urmarite intr-un anumit stat, informarea cu privire la aceasta localizare a autoritatii judiciare competente, transmiterea unei incheieri prin care se constata intrunirea conditiilor pentru a se solicita extradarea, precum si a documentelor anexe acesteia, efectuarea controlului de regularitate de catre Ministerul Justitiei si in cazul intrunirii conditiilor legale intocmirea cererii de extradare, transmiterea cererii de extradare pe canale diplomatice sau direct (in functie de instrumentul juridic aplicabil intre Romania si statul solicitat).

Tratatul privind transferarea persoanelor condamnate in vederea executarii pedepselor privative de libertate isi propune sa stabileasca coordonatele de baza care sa asigure cooperarea bilaterala in materia transferarii persoanelor condamnate. Instrumentul de cooperare are in vedere necesitatea de a asigura o mai buna protectie propriilor cetateni, dar si nevoia intensificarii cooperarii pe plan juridic intre Romania si Republica Araba Siriana care sa se subscrie contextului general al dezvoltarii relatiilor bilaterale.

Acest document de cooperare bilaterala are rolul de a oferi posibilitatea persoanelor condamnate definitiv in strainatate de a-si executa pedeapsa in tara de origine, favorizand astfel reintegrarea sociala a persoanelor condamnate in statul al caror resortisanti sunt. Hotararea de condamnare este pronuntata asadar in acest caz de catre autoritatile unui stat semnatar, impotriva unui cetatean al celuilalt stat semnatar. Romania a incheiat astfel de acorduri cu Egipt, Turcia si Republica Moldova, cel mai recent incheiat fiind cu Regatul Norvegiei, care urmeaza a fi ratificat de Parlamentele celor doua state.

Extradarea lui Omar Hayssam ar putea dura cativa ani

Semnarea Tratatului romano-sirian nu inseamna neaparat ca Omar Hayssam va fi extradat in viitorul apropiat in Romania. El se afla in prezent in inchisorile siriene, unde va ispasi cativa ani de pedeapsa,potrivit presedintele Siriei, Bashar al-Assad.

Presedintele Siriei: Extradarea lui Omar Hayssam ar putea dura cativa ani

"(...) Important e sa vedem ce se va face dupa ce se va termina condamnarea.

Deci, dupa ce isi ispaseste condamnarea in Siria, vom discuta ce se face mai departe. Daca va exista o alta condamnare in tara respectiva, pentru a-si ispasi si condamnarea respectiva, atunci se va discuta pe acest caz. Discutia nu e politica, e la nivelul institutiilor abilitate", a spus Bashar al-Assad.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#tratat exatradre Romania Siria, #tratat Romania Siria, #Basescu tratat extradare Hayssam, #Omar Hayssam Romania terorism , #justitie