Cea mai periculoasa dintre retelele ticalosite (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 01 Mai 2014, ora 15:00
10882 citiri
Cea mai periculoasa dintre retelele ticalosite (Opinii)

DNA loveste teribil sistemul ticalosit. Si nu e vorba doar despre cazuri punctuale, ci despre retele. Fie ca este vorba despre retele de medici, ca in cazul de la Spitalul de arsi, retele din sistemul judiciar, ca in cazul Stan Mustata, sau retele politice.

Exista insa o diferenta majora. Pentru a ancheta si aresta medici, procurorii nu au nevoie de niciun aviz. Sunt oameni obisnuiti. Pentru judecatori exista filtrul CSM, dar cel putin in ultimii 3 ani, Consiliul Superior al Magistraturii nu a refuzat nicio cerere a procurorilor.

Indiferent cat de dificil de luat au fost deciziile in spatele usilor inchise, si inteleg ca nici in cazul Mustata nu a fost chiar usor, ele au fost luate in favoarea Justitiei.

In politica, situatia e cu totul alta. Parlamentul a devenit un zid de aparare a infractorilor, iar partidele, fortarete antilege. Ultimele cazuri de acest tip sunt ale lui Marius Isaila (PSD) si Florin Popescu (PMP). Pentru primul, Comisia juridica nici nu a dat inca un raspuns la cererea procurorilor privind arestarea preventiva. Pentru cel de-al doilea, avizul a fost negativ si este foarte probabil ca si votul in plen sa fie la fel.

Lista e lunga: Vosganian, Chitoiu, Cosma, de exemplu, au avut parte de acelasi tratament. Avem parlamentari care refuza sa renunte la mandat chiar daca au hotarari definitive si irevocabile care i-ar obliga sa se retraga.

Si nu este vorba doar despre un partid sau de altul. PSD pare campionul in materie de penali, de la Bivolaru cel aparat de tot partidul la parchet, lista s-a tot lungit, cu parlamentari, primari, presedinti de CJ, ministri, chiar si un prim ministru, condamnat de doua ori.

Dar nici restul partidelor nu se arata cu totul diferite. Liberalii, pe langa parlamentarii aparati de votul colegilor, l-au mentinut pe Relu Fenechiu in functia de ministru pana in usa puscariei. Tudor Chiuariu, desi condamnat penal, nu a pierdut decat sefia Comsiei Juridice a Senatului.

PDL, desi nu a refuzat cererile procurilor, are un vicepresedinte urmarit penal de neclintit si un deputat, Stefan Stoica Bucur, gasit incompatibil de ICCJ. "In prezent, nu exista nicio prevedere legala in baza careia sa-mi inceteze de drept mandatul. (...) Consider ca nu am adus si nu aduc niciun prejudiciu de imagine partidului (inclusiv din perspectiva alegerilor europarlamentare) prin faptul ca sunt acuzat de catre ANI ca ma aflu intr-o situatie de incetare de drept a mandatului de deputat (pentru o incompatibilitate intre mandatul de consilier judetean si functia de Director al unui punct de lucru in perioada 2009 - 2011), in temeiul unor texte de lege pe care inclusiv CCR, unica autoritate de jurisdictie constitutionala din Romania, le considera ca fiind neclare si contradictorii", explica dl. Stoica Bucur in 14 martie, necontrazis de partidul din care face parte.

PMP pretinde ca nu are nicio legatura cu decizia Comisei juridice la cererea de avizare a arestarii preventive a lui Florin Popescu si se lauda cu faptul ca deputatul s-a autosuspendat din partid dupa ce a fost pus sub urmarire penala, ceea ce ar face diferenta fata de celelalte partide.

Nu cred ca face nicio diferenta. Ar fi avut sansa sa o faca daca dl Popescu era tinut la usa partidului pana la clarifiarea celor 12 dosare penale deschise in rem din perioada cat era presedintele CJ Dambovita, dosare despre care conducerea PMP stia. Si daca nu stia, sigur a aflat din interviul acordat Ziare.com de dl presedinte Tomac in luna februarie.

Dar macar acum, vazand decizia din Comisia juridica a Camerei Deputatilor, PMP facea diferenta daca ii cerea public lui Florin Popescu sa demisioneze din Parlament, asa cum au facut de-a lungul timpului Traian Basescu, Miron Mitrea si, mai recent, Iosif Secasan, pentru a se pune cu adevarat la dispozitia Justitiei. N-a facut-o.

Cat despre alianta transpartinica impotriva legilor si institutiilor anticoruptie, ce sa mai vorbim?

Am vazut recent cum dna senator Firea (PSD) si Traian Basescu au intins, unul de la capatul initierii, celalalt de la capatul promulgarii, podul delegarii peste DNA si peste ANI pentru primari si presedintii de consilii judetene. L-au inaugurat cu declaratii entuziaste, de la Radu Mazare si Elena Udrea, la Liviu Dragnea, care a admis sagalnic ca Traian Basescu face si lucruri bune.

Destructurarea sistemului ticalosit va reusi doar atunci cand cea mai periculoasa dintre retele, aceea a politicienilor penali, va cadea si ea sub lege.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#DNA anticoruptie, #Florin Popescu Marius Isaila imunitate , #justitie