Chiar vrem sa scapam de monitorizarea Europei? (Opinii)

Joi, 21 Iulie 2011, ora 23:59
2206 citiri
Chiar vrem sa scapam de monitorizarea Europei? (Opinii)

Exista in raportul de monitorizare pe Justitie o fraza care a aprins deja sperantele, uneori de buna credinta ale celor care doresc sa scapam de umilitorul Mecanism de Cooperare si Verificare, care odata la 6 luni, ne da cate o palma mai mult sau mai putin usturatoare peste nas.

"In vara lui 2012, la cinci ani dupa aplicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, Comisia va face o evaluare generala a progreselor Romaniei sub MCV de la aderare si va face recomandarile adecvate in lumina acestei evaluari".

Dar, dincolo de orgoliul national care, desigur, digera greu statutul de tara cumva de mana a doua a UE, este ridicarea MCV ceea ce ne dorim cu adevarat? Ar fi aceasta miscare una benefica pentru Justitia din Romania?

Daca MCV va fi ridicat ca urmare a indeplinirii recomandarilor din ultimul raport, progesul va fi, cu siguranta, substantial. Caci asta ar insemna ca pana anul viitor sa vedem, de exemplu, multi magistrati sanctionati pentru erorile lor, dar si cu mult mai multe procese de coruptie la nivel inalt finalizate.

Dar eu n-as uita ca Romania este experta in smecheria cu suirea sacilor in caruta. Altfel spus, ce garantie exista ca si sa fie indeplinite pana la ridficarea MCV, bunele practici si progresele impuse de UE vor fi si mentinute? Eu zic ca niciuna. Dimpotriva. Experienta ultimilor 20 de ani ne-a aratat ca in Romania nicio reforma nu se face si nu este apoi respectata decat sub presiune externa. Si, indata ce ea dispare, asa cum s-a intamplat in buna masura dupa ce am intrat in UE, de exemplu, dispar in aceeasi buna masura si progresele obtinute.

E drept, MCV si mentinut sa fie a cam ramas fara dinti, cat timp, practic, nu exista nicio sanctiune efectiva si serioasa care sa corecteze neregulile. Sigur, putem ajunge la suspendari de fonduri ca Bulgaria in urma cu cativa ani, dar la rata noastra de absorbtie nu cred ca asta ar fi o sanctiune cu adevarat eficienta. Si totusi aceste rapoarte, chiar lipsite de consecinte practice, au avut intotdeaua rolul unei aduceri cu picioarele pe pamant.

Au fost mereu confirmari ale adevarului pe care politicienii si multi dintre ziaristii de la Bucuresti se chinuie din rasputeri sa-l rastalmaceasca. Ele au aratat mereu unde sunt progresele si unde e putregaiul. Cine-si face treaba si cine nu. Si sunt convins ca pentru cei mai multi dintre romani ele sunt mai credibile decat vorbele demnitarilor si analistilor romani, indiferent cine sunt ei.

Caci dincolo de orice argument, romanul stie bine ca nu oficialii de la Bruxelles au buzunarele burdusite cu bani publici, nu ei fac trafic de influenta, nu ei iau mita si nu ei sunt beneficiarii clientelei bugetofage. Deci oamenii acestia, neavand niciun interes, nu au nici motive sa minta si sunt, deci, cu mult mai credibili decat politicienii si ziaristii afiliati, care incearca sa ne convinga ca avem o tara corupta fara corupti.

Si tocami acest moment bianual al adevarului enerveaza teribil la Bucuresti absolut toate partidele si pe absolut toti beneficiarii coruptiei si ai justitiei strambe, al caror ideal nu e Romania europeana, ci Romania lui Adrian Nastase.

De aceea cred ca este posibila o mobilizare in urmatorul an exact din partea codasilor, adica Inalta Curte si CSM in principal, astfel incat sa spoim o realitate sumbra pana scapam de ochiul soacrei. Apoi, revenim la obiceiurile noastre profitabile, caci nu mai are cine sa ne spuna cum sta treaba de fapt. Si atunci putem chiar sa desfiintam DNA si ANI, dorinte vechi si dragi, dar pana acum imposibile, sa terminam odata cu prostia asta de anticoruptie.

Cred asadar ca dispartia MCV ar echivala cu disparitia ultimei redute in fata abuzului si al discretionarului absolut al unei clase politice corupte infratita cu o justitie putreda. Si sper sincer ca monitorizarea sa nu fie ridicata decat dupa ce eventualele bune obiceiuri vor fi dovedite ani de-a randul, vor fi impamantenite si garantate de o noua generatie de magistrati angajati si promovati dupa reguli noi si testati in focul unor dosare grele. Altfel, ridicarea MCV nu va fi o victorie a Romanie, ci o uriasa victorie a coruptiei asupra Romaniei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#raport justitie Romania, #monitorizare Europa Romania coruptie, #politicieni coruptie romania, #magistrati judecatori coruptie , #justitie