Ziare.com

Acum vor incerca sa faca raul cel mai mare si nu se vor da in laturi de la nimic! Cu pumnii si picioarele Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 02 Februarie 2018, ora 13:21

   

Acum vor incerca sa faca raul cel mai mare si nu se vor da in laturi de la nimic! Cu pumnii si picioarele Interviu
Daca OUG 13 a fost o palma, acum avem de-a face cu o agresiune cu mult mai grava cu pumnii si picioarele asupra justitiei care trebuie pusa la pamant. De la un punct incolo nu se mai contorizeaza numarul pumnilor si al picioarelor, oamenii nu mai stiu daca e vorba de 5 sau 10 articole, incepe un haos, atacul devine o chestiune abstracta si se banalizeaza, afirma deputatul USR, Stelian Ion, membru in Comisia Iordache.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Stelian Ion a explicat la ce atacuri ne putem astepta in perioada urmatoare. Proiectul de modificare a Codurilor Penale e "ca o grenada careia i s-a scos cuiul si a ramas pe masa", iar pentru abuzul in serviciu este o varianta cu mult mai rea decat introducerea unui prag. "Vom asista la incalcari grave ale legii fara a putea face nimic".

Deputatul USR a explicat si de ce, in opinia sa, Curtea Constitutionala a incalcat MCV in privinta sesizarii Comisiei de la Venetia.


Avem primele decizii ale CCR pe doua dintre Legile Justitiei, 303 si 304, si fiecare parte pretinde ca a invins. PSD, pentru ca legile au fost declarate in ansamblu constitutionale. PNL, pentru ca ele se intorc in Parlament. Cum e?

Din punctul de vedere al constitutionalitatii legilor pe ansamblu, PSD a iesit bine. Eu as fi asteptat de la CCR ca, pe motivele extrinseci expuse pe larg, sa constate ca ele sunt neconstitutionale pe ansamblu, din cauza problemei legata de procedura de adoptare, si ca urmare a numarului mare de articole declarate neconstitutionale, ceea ce afecteaza intreaga structura a legilor. Acesta ar fi fost un dezastru cu mult mai mare pentru PSD.

Dar sa se declare castigatori e mult prea mult. Cele doua legi au in total vreo 250 de articole si aproape 20 sunt declarate neconstitutionale, o proportie dezastruoasa pentru PSD.

Procentual asa e, dar pe fond? Cate dintre exceptiile admise vizeaza chestiuni relevante si cate sunt chestiuni de tehnica legislativa fara impact major pe situatia justitiei?

Cea mai importanta sesizare admisa este in privinta raspunderii magistratilor folosita foarte mult ca argument pentru promovarea legilor pentru ca magistratii nu ar raspunde. De fapt, au facut texte total inacceptabile.

Au lasat sectia speciala de investigare a infractiunilor din justitie, ceea ce nu e in regula. Una buna, alta rea. Trebuie sa vedem si pronuntarea pe Legea 317 unde exista chestiunea si mai importanta a Inspectiei judiciare, mecanism foarte eficient de presiune asupra magistratilor.

Oricare poate fi agatat cu o abatere disciplinara. Cu o chestiune penala e mai greu pentru ca nu avem de-a face cu un fenomen infractional in randul magistratilor, exista doar cazuri izolate. E foarte grava crearea unei stari de teroare si de presiune din toate directiile.

Ati descoperit si alte aspecte importante declarate neconstitutionale? Minuta CCR e destul de neclara.

Majoritatea articolelor declarate neconstitutionale sunt chestiuni de ordin tehnic, greseli facute din incompetenta. O problema importanta e rolul presedintelui in numirea conducerii ICCJ si in numirea procurorilor de rang inalt.

Ce a decis CCR in aceasta privinta? Minuta nu face nicio precizare despre sensul admiterii sesizarii pe articolul 53 care se refera la procedura de numire a conducerii ICCJ?

Intr-o logica normala, CCR a declarat neconstitutionala abrogarea dreptului presedintelui de a refuza propunerea presedintelui. Dar, repet, in logica normala. Nu pot sa fiu sigur 100% pana nu vad motivarea, cand vom putea face o analiza completa.

Legile vor reveni in Parlament unde pot fi facute modificari doar in zonele vizate de decizia CCR sau pot fi reanalizate si alte articole?

Se poate, s-a si intamplat cu alte legi, chiar in legislatura trecuta, ca modificarile sa fie mai ample decat articolele declarate neconstitutionale. Vom avea legea, vom face amendamente, dar depinde mult de felul in care va proceda puterea.

Daca vor avea interesul sa faca ei alte modificari, vor spune ca se poate si vor fi permise si alte propuneri pe care evident le vor respinge. Daca nu vor vrea sa modifice ei alte articole, vor spune ca nu se poate.

Si USR a depus la CCR sesizari pe Legile Justitiei. Pe articolele gasite constitutionale nu riscati o repingere a sesizarilor ca inadmisibile, fiind texte deja analizate?

Nu ar trebui sa se intample lucrul acesta. Daca exista alte motive, argumente diferite de cele aduse de PNL si ICCJ, ele ar trebui analizate de CCR si aceleasi articole pot fi declarate neconstitutionale pe alte temeiuri. Iar noi avem si argumente in plus fata de PNL si ICCJ. Fiecare lectura a textului legilor scoate la iveala noi motive de neconstitutionalitate, anumite articole sunt inaplicabile, fara logica.

PSD si ALDE cer mereu sa le fie aratat articolul care distruge justitia. Care e acela?

Mai multe articole insumate duc la acest efect, nu unul singur. Luate impreuna chestiunile legate de Inspectia Judiciara, de infiintarea noii sectii pentru magistrati, de raspunderea magistratilor, de evaluarea pregatirii profesionale a magistratilor, de modul in care pot accede la un rang superior, duc catre o rezultanta total anti-justitie.

Dovada, pentru mine cel putin, e ca profesionistii vizati de aceste texte le considera inacceptabile.

Sunt o tagma care nu vrea sa raspunda.

Asta e textul PSD. Nu sunt o casta, sunt oameni care au invatat foarte mult pentru a ajunge acolo, in general foarte bine pregatiti, si cand au vazut aceste propuneri care zguduie din temelii structura juridica a Romaniei au luat atitudine. Ei au spus ca nu e normal ce se intampla si nu doar raportat la articolul privind raspunderea magistratilor.

Daca sunt asa de bine pregatiti, de ce avem atat de multe condamnari la CEDO?

Condamnarile la CEDO sunt provocate in cea mai mare parte de legislatia extrem de incalcita, stufoasa, alambicata, contradictorie, uneori construita dupa interese private.

Este un argument fals, folosit de anumite trusturi de presa care vor sa acrediteze ca justitia este la pamant. Mai sunt extrase din cazuistica si anumite situatii scandaloase si aberante legate de prestatia unor magistrati si se generalizeaza, inoculand opiniei publice ca toti procurorii sunt ca acela pe care-l prezinta, pe buna dreptate, ca exemplu negativ.

Generalizarea e inadmisibila, e clar ca e facuta profesionist, calculat, cu sange rece de trusturi de presa conduse de persoane cu probleme de natura penala care au interesul sa puna in genunchi justitia.

Exista statul paralel?

Da. Dar nu in sensul aratat de Liviu Dragnea. Si eu simt ca Romania nu e condusa de institutiile care ar trebui sa o conduca, ci de o mana de oameni, de "baietii destepti". Acesta e statul paralel.

De fapt, mai mult decat atat, eu cred ca Romania e construita din mai multe fibre paralele. O Romanie a oamenilor decenti, care isi vad de treaba, isi platesc toate facturile si taxele si sunt nemultumiti de ceea ce se intampla.

O Romanie a smecherilor, a baietilor destepti care nu respecta nicio regula, au facut o obisnuinta din mita si trafic de influenta, fac averi fabuloase prin ilegalitati. O Romanie pasiva care se uita buimaca la ce se intampla, manipulata de trusturile de presa conduse de persoane cu probleme penale.

Unele dintre amendamentele cele mai problematice, inclusiv sectia pentru magistrati, au fost propuse de presedintele UNJR, Dana Garbovan. Este adevarat ca la Comisia Iordache reprezentantele UNJR scriau pe computerele PSD?

Da, la un moment dat colega dnei Garbovan de la UNJR a mers la computer si incerca sa ajute staff-ul PSD sa scrie. Forumul judecatorilor nu a fost aceptat sub nicio forma la dezbateri de catre PSD, desi am propus de mai multe ori sa fie invitat, altora li se permite sa foloseasca aparatura pentru a scrie amendamentele mult dorite.

Am inteles sa dl Iordache primea indicatii in timp real la telefon in permanenta.

Da, se tot ascundea dupa paravane sa vorbeasca si la un moment dat il strigam: domnu' Iordache, vreti sa preluam noi conducerea lucrarilor, vreti o pauza?

Era foarte clar ca telefoanele se refereau la ce discutam. Persoane din zona PSD urmareau in timp real ce se intampla si il sunau pentru reactii si propuneri.

Credeti ca PSD ar fi dispus sa faca un pas inapoi in fata presiunii europene?

Foarte mici pasi inapoi au facut, dar atat de mici incat nu ar trebui luati in seama. Un pas inapoi la 10 pasi in fata. Varianta initiala a Legilor Justitiei este cu mult mai periculoasa decat cea finala. In privinta Codurilor Penal si de Procedura Penala, insa, nu cred ca vor face, aici e miza lor de viata si de moarte.

Acum vor incerca sa faca raul cel mai mare. Nu se vor da in laturi de la nimic si vor invoca suveranitatea, dupa cum auzim deja. Dar cand intri in UE renunti de buna voie la o parte de suveranitate, ceea ce inseamna ca nu poti face orice fara sa te consulti macar cu partenerii, sa obtii un aviz al Comisiei de la Venetia.

CCR spune ca nu e nevoie de avizul Comisiei de la Venetia?

Potrivit ultimului raport MCV, din punctul meu de vedere, ar fi trebuit cerut.

Deci CCR incalca ultimul raport MCV?

Da, mie asa mi se pare. Dar CCR a mai rastalmacit chiar un raport al Comisiei de la Venetia, referitor la relatia dintre raspunderea penala si cea politica a ministrilor, ducandu-l intr-o zona convenabila pentru a justifica impunerea unui prag valoric pentru abuzul in serviciu.

Modificarea Codurilor penale a fost declarata de PSD prioritatea acestei sesiuni parlamentare. A existat in decembrie un inceput de dezbatere pe acel proiect de armonizare a codurilor cu directiva privind prezumtia de nevinovatie, care contine prevederi scandaloase cum ar fi eliminarea inregistrarilor audio-video, audierea suspectului in fata victimei, eliminarea rezultatelor perchezitiei informatice care nu fac obiectul mandatului, dezincriminarea partiala a marturiei mincinoase etc. A fost aruncat la cos?

Nici gand sa fie aruncat. E ca o grenada careia i s-a scos cuiul si a ramas pe masa. Implementarea acestei directive serveste ca pretext pentru modificarea substantiala a celor doua coduri.

In mod normal ar trebui modificate doar cateva articole din CPP. Exista un proiect al Ministerului Justitiei, trecut tacit de Senat, referitor la aceasta directiva, care vizeaza doar vreo 2-3 modificari.

Toate celelalte modificari din proiectul de la comisia speciala nu au nicio legatura cu prezumtia de nevinovatie. Culmea e ca, desi are acel proiect propriu, ministrul a depus amendamente la acest proiect.

Chestiunea abuzului in serviciu in ce stadiu este?

Sunt vreo 20 de variante de amendamente in acest moment, dar PSD, care a deschis discutia, nu a venit cu o forma concreta. Abuzul in serviciu e o miza foarte mare pentru PSD si nu numai. Ma astept sa existe un atac frontal si sa reconfigureze aceasta infractiune, desi initial au invocat cele doua decizii ale CCR si introducerea unui prag valoric.

Vreau sa avertizez ca exista posibilitatea reala sa nu fie propus un prag, dar varianta finala sa fie mai rea decat daca ar fi fost introdus un asemenea prag.


Adica?

Sa se puna niste conditii greu de indeplinit in practica pentru existenta infractiunii. Sa fie legata existenta abuzului de intentia de a procura un folos material pentru sine, in ultima varianta pe care am auzit-o. Practic e foarte greu de dovedit aceasta intentie. Si vom asista la incalcari grave ale legii fara a putea face nimic.

Se poate da o noua OUG pentru abuz? Procesul lui Liviu Dragnea are ultimul termen pe 15 februarie, deci e in numaratoare inversa.

Nu este imposibila emiterea unei OUG. Cum procedura parlamentara merge mai greu decat si-ar fi dorit, este posibil ca, in cazul unei eventuale condamnari, modificarea sa fie adoptata abia dupa ce nu-i va mai fi de folos.

Iar cu privire la implementarea directivei privind nevinovatia, chiar ministrul Justitiei spunea ca daca pana la jumatatea lui martie modificarile nu vor fi adoptate, va initia OUG.

Dar sunt alte directive pentru care nu avem acelasi interes. De exemplu, cea referitoare la confiscarea extinsa care ar fi trebuit implementata din octombrie 2015. Acolo interesul e sa o blocheze sau sa faca o forma inaplicabila. Sunt directive neimplementate in domeniul mediului.

Daca OUG 13 a fost o palma peste obrazul justitiei, acum avem de-a face cu o agresiune cu mult mai grava cu pumnii si picioarele asupra justitiei care trebuie pusa la pamant. Daca ti-ai propus un astfel de atac, strategic vorbind, dai tot ce poti, mergi pana in panzele albe, modifici tot. De la un punct incolo nu se mai contorizeaza numarul pumnilor si al picioarelor, oamenii nu mai stiu daca e vorba de 5 sau 10 articole, incepe un haos, atacul devine o chestiune abstracta si se banalizeaza. Deja lumea nu mai reactioneaza ca la OUG 13.

Totusi au iesit in strada zeci de mii de oameni pe 20 ianuarie.

Asteptarile mele, raportate la gravitatea situatiei, au fost si sunt mai mari. Pentru ca acesti oameni se vor sui cu pumnii si picioarele pe justitie in perioada imediat urmatoare. Saptamana viitoare probabil vor reincepe sedintele comisiei speciale.

Cum lucrati cu PNL in comisie?

Am lucrat bine cu colegii din PNL, mai bine decat s-a lucrat la nivelul conducerii partidelor. As fi dorit ca PNL si USR sa lucreze la fel de bine cu am lucrat noi in acea comisie. Am facut front comun si impreuna am fost mai puternici decat separati. Asta e cel mai important, dincolo de orice orgolii de partid.

Intr-o Romanie facuta bucatele, fara justitie, ce mai conteaza daca voi avea un USR puternic? La fel sper sa fie si pentru PNL. Miza e mai importanta decat interesele de partid si trebuie sa facem front comun pe toate caile posibile.

Legile Justitiei se vor intoarce in Parlament, le vom putea contesta din nou la CCR sper sa ne sincronizam mai bine si sa colaboram la aceasta contestare.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 16794 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
39 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ONG-urile lui Soros, atacul final!

Baiatul asta e un necunoscut, de pe bancile ONG-urilor lui Soros direct in politica romaneasca, sa primeasca voturi si putere pentru ca apoi sa depuna juramantul pentru apararea intereselor "poporului meu"!

 

 

o natie de iobagi

dragnea si cloaca PSD fura sute de miliarde si nu se tem de lege iar manelitii rup usile sa-si platesca taxele ca niste slugi umile, pentru hoti nu e lege pentru manelisti e si e apriga :). Ba nu mai platiti taxele,nu sposorizati coruptia si dictatura ieftina de tupeist a lui dragnea.Treziti-va inainte sa ajungeti cu pielea pe brat pe la usile fiscului. Daca voi nu va opriti din a-i accepta si ai platii ,ei nu se vor oprii din a-si instala dictatura.Fara taxele voastre ei nu pot supravietui.Opriti-va di finantarea coruptiei , opriti-va din a va mai vinde ieftin precum iobagii

 

 

"Romania o sa primesca de la U.E. fonduri Suplimentareb pentru

Dictatura lui Zdragne Penalu ce incetul cu incetul va fi Instalata!"
TOTI o sa aveti Salariile "marite" cu MINUS 10-40% si pe deasupra vi se mai mareste cu inflatia de 5 % suplimentar....NU mai vorbim de taxe si impozite ce este un extra BONUS de marire !!
Votati cu totii Manelistii PSD-isti din SUD...sa Nu aveti niciodata Spitale Scoli cu Apa la WC sau Sosele in Romnaica lui Dorel de Teleorman!!

 

 

maxi

Nu stiu cat de cunoscut sau necunoscut e acest "baiat", dar am auzit de una si mai necunoscuta, care a plonjat din balariile din Videle direct in functia de Prim-ministru!
Pentru ca Dragnea poate!

 

 

La lumina zilei

nu mai putem vorbi de "noaptea ca hotii", de-acum hotia va fi cu cartile pe fata si legala, baroniada se va transforma intr-o lupta care pe care iar grupurile infractionale organizate vor fi protejate de institutiile statului.

statul de drept s-a transformat in statul in pozitia de dreptzi, capul plecat, privirea-nfipta-n pamant se accepta doar raspunsurile: "am inteles", "da sefu", "sa traiti"

 

 

acum au toata puterea,

Dragnea straluceste peste Carpati, si zi, si noapte. El este Luna, si tot el, si Soarele.

Orban si Kaczynski sunt doar doi copii pe langa acest Pablo Escobar, acum, de Videle.

 

 

Avem deaface aici in politica romaneasca,

cu un fel de EXATLON. "Faimosii" lui Dragnea vor sa ingenuncheze (si vor reusi) pe "Razoinicii" lui Iohannis. Giani Chirita este veros si obraznic, este tenace si nu are rusine, iar echipa cealalta este in declin , se cearta si vor pierde pana la urma. Acolo avem un Bogdan , f. lenes ce va trage echipa inapoi ca si cei multi din tabara lui Iohanis (PNL-ul). In atare situatie , Faimosii lui Dranea vor iesi invingatori. Astai soarta noastra, noi i-am ales.

 

 

Asta-i buna, am ajuns sa luam lectii de la un ong-ist sorosist

...in ce priveste legile justitiei! ONG 13 a fost perfect constitutionala, iar abuzul in serviciu a fost facut de catre institutiile de forta care s-au apucat sa ancheteze Guvernul Romaniei. Noi stim ca acesti indivizi mascati de prin USR au alta misiune prin Parlamentul Romaniei, dar sa nu creada ca sintem atit de naivi precum ne cred ei. Daca individul asta are forta de convingere, sa ne-o arate la urmatoarele alegeri. Pina atunci, cu interviu de doi bani date tovarasei colonel Dogioiu, nu convinge cu nimic.

 

 

Haida bre pe cine reprezinti matale?

Madam IED cauta si ***'oameni de oameni!USR-ul mai e partid?????

 

 

Analfabetismul si saracia din Romania sunt de vina

Analfabetismul si saracia din Romania sunt de vina in special pentru ca in Parlament si in Guvern au ajuns toti hotzomanii agramati, toti impostorii si toti dezaxatii.

Problema e ca PSD-ului ii convine de minune sa existe cat mai multi asistati social si analfabeti. In lipsa lor nu ar mai avea cine sa ii voteze. Pentru ca nici un om cu scoala si intreg la minte nu ar vota Draknea, Dancila, Liviu Pop, Firea, Mazare, Oprescu, Stefanescu, Olguta, Valcov, Ghita, Voiculescu, etc. si cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista si bomboana pe coliva: Ion Iliescu!

 

 

Pentru ca ei vor si pot; sau poate ca chiar suntem "natie de iobagi"

O acceptare a realitatii cu 2 interpretari din care fiecare poate alege ce-i convine, adica ca nu-l jigneste prea tare; caci problema cea mai grozava la noi nu este ca ei vor, ci pentru ca-i mai si platim sa poata!
Mai exista interpretarea dedicata lui Soros, care pica usor la orice tentativa de analiza rationala insa alimenteaza din plin mentalitatea "iobagului" decis sa-si depaseasca conditia ca la noi, adica ca decat asa merge treaba la noi: zici public ca ei si faci, mai ferit, tot ca ei, ca cam asa fac toti!
Iar daca " legislatia extrem de incalcita, stufoasa, alambicata, contradictorie, uneori construita dupa interese private" este respectata, prinde orbu si scoate-i ochii: jmecherie demo pura si chiar patriotarda, caci toti e vinovati numai noi nu!

 

 

Interesant

De ce nu vedeți creșterea economică "record" in buzunarele voastre? Pentru că ea se află deja in buzunarele altora, mai ales a celor din afară (vezi creșterea importurilor). Pentru că inflația care insoțește intotdeauna modelul cresterii economice prin consum mută creșterea economică din buzunarele celor mulți in buzunarele unor priviliegiați, accentuand și mai mult sărăcia și inegalitatea veniturilor.
Acesta fiind de fapt scopul mafiei PSD+alde pentru a avea o masa de votanti mare si la urmatoarele alegeri !

 

 

Praziliene tu nu ai nevoie de lectii de la un ong-ist sorosist

Pe tine te-a educat Penalul ZDragne ...ti-a făcut si transfuzie de sange numai sa corespunzi Partidului
Manelist PSD-ist SUDIST!
Ești 100% pe "drumul bun"!

 

 

Obiectivele psd

Obiectivele psd sunt:Legalizarea Coruptiei,Amnistia,Gratierea si modificarea legilor astfel incat sa fie imposibila priderea si pedepsirea infractorilor din psd.
In fiecare dimineata imi e frica sa nu aflu ca peste noapte a fost data OUG 13 BIS.
psd-ul are aliati care si ei mai oficial sau mai putin oficial au obiective similare.alde(ramura rosie aPNL din USL),udmr,pmp,... si peste toti troneaza Celula Ciumei Rosii.
Baronii i-au dat ultimatul lui drcknea.Daca nu rezolkva rapid problemele lor penale va fi inlaturat.Termen Mai Muncitoresc!!!
Ciuma Rosie nu tine cont de nici un stat democrat din lume.Zi de zi acuza ambasadele lor si chiar direct aceste state din UE sau SUA.
Consilierii Ciumei Rosii sunt de la rasarit si din Israel.

 

 

Esti asa de bine educat ,,,ca esti urgent cautat!!

unde?
Ai utat??
Unde se fabrica salam si preparate de carne!
IED constata realitate Romanesca! ce te deranjează..
ca Holguta mareste iar Salariile cu MINUS 40%??

 

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor