Am intrat in spirala. Alegerea PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 08:08
23183 citiri
Am intrat in spirala. Alegerea PSD

Daca PSD si ALDE se amagesc ca aceasta este magnitudinea maxima a protestelor pentru apararea Justitiei, cred ca isi asuma un foarte mare risc. Ca sa-l inteleaga ar fi suficient sa apeleze doar la memoria recenta.

Protestul celor 600 de mii de luminite nu a aparut din senin. A reprezentat apoteoza unei acumulari. Pe 18 ianuarie ieseau in strada primii 5.000 de oameni, ca reactie la proiectul gratierii. Pe 22 ianuarie, erau 30 de mii doar in Bucuresti, pe 29 ianuarie in Bucuresti depaseau 60 de mii, iar in toata tara 100 de mii.

Si, totusi, PSD nu s-a oprit si in noaptea de 31 ianuarie lansa OUG 13. Si din acel moment, timp de o saptamana numarul a crescut ametitor pana la noaptea magica a celor 600 de mii.

Cred ca ne aflam pe aceeasi spirala. Din momentul in care ministrul Toader a lansat atacul asupra Legilor Justitiei, la finalul lui august, numarul protestatarilor a crescut progresiv pana la cel foarte semnificativ de duminica trecuta cand au iesit in strada in jur de 70 de mii oameni in toata tara, 30 de mii in Bucuresti.

In spatele lor, va poate spune orice sociolog, sunt multi altii care le impartasesc convingerile, dar care, poate mai comozi, poate impiedicati de cine stie ce motive, nu ies inca. Dar daca acest avertisment public va fi ignorat la fel ca in iarna, se vor mobiliza.

Strada avertizeaza, incepe sa vibreze, dar este inca departe de explozia cea mare pentru ca si legile sunt inca pe parcurs. Pe masura ce ele vor avansa, deci strada se va simti sfidata, iesirile, nu ma indoiesc, vor fi tot mai masive.

Cu atat mai mult cu cat ceea ce se intampla in comisia Iordache, ritmul dement de blitz krieg, incepe sa semene cu OUG 13 si anuleaza orice prezumtie de buna credinta a demersului legislativ.

Iar incercarea dnei Carmen Dan de a intimida protestatarii absolut pasnici, cu desfasurarea fara precedent a jandarmilor calare, interventie specifica pentru galeriile infierbantate, nu va face decat sa infurie si sa indarjeasca si mai tare.

Si mai sunt cateva elemente in plus fata de iarna. Pe de-o parte, suntem si la inceputul unor turbulente economice, momentul in care, vorba lui Adrian Vasilescu, "se razbuna cartile de economie". Si, de aceea, degradarea e greu sa fie oprita.

Pe de alta parte, exista opozitie in Parlament. In batalia din comisia speciala PNL si USR, in frunte cu Catalin Predoiu, Alina Gorghiu si Stelian Ion, lupta efectiv la baioneta cu echipa lui Florin Iordache. In ianuarie ecoul politic a fost extrem de palid.

Nu as generaliza aceasta rezistenta in privinta intregii Opozitii. Liberali ca Virgil Guran nu am nicio indoiala ca isi doresc la fel de mult ca puterea masacrarea Justitiei. Dar ceea ce se intampla in comisia speciala dupa ce dl Orban a revenit asupra ordinului din prima zi de a scoate liberalii de la dezbateri mi se pare important.

Miza jocului e clara si cred ca, dincolo de tehnicalitati, strada a inteles-o foarte bine: soarta Romaniei europene. Daca Justitia se va prabusi din nou intr-o epoca Stanoiu, la mana clanurilor mafiote, Romania va deveni incompatibila cu UE.

Legile care sunt acum masacrate in Comisia Iordache au fost agreate in 2004 de Comisia Europeana si Guvernul Nastase ca o conditie sine qua non a intrarii noastre in UE. Cum priveste CE demersul este clar din recentul Raport MCV, devastator pentru actuala putere. Este clar ce efect va avea adoptarea lor in conditiile acestea.

De aceea, nu am nicio indoiala ca rezistenta societatii va creste pe masura ce acest pericol va fi tot mai aproape de concretizare.

Dar, oricat de ample vor ajunge protestele, legile aceastea nu pot fi oprite decat de PSD.

Pana la urma, soarta Romaniei depinde de masura in care partidul va decide sa isi opreasca sinuciderea politica. Pentru ca succesul echipei lui Dragnea asta ar insemna pentru propriul partid pe care il distruge cu o eficienta pe care nu ar avea-o nici cel mai mare dusman al social-democratilor.

Cheia e ca liderii PSD se se uite in strada, sa simta vibratia societatii si sa iasa din spirala cu eliminarea omului care ii impinge in ea tot mai adanc doar pentru propriul interes. Asa cum le-a impins in dosare penale pe dnele Shhaideh si Plumb, doar pentru interesul sau legat de Belina.

In comisia speciala, pana si Florin Iordache a avut momente cand ar fi fost dispus sa inteleaga argumente rationale, de exemplu ca eliminarea dreptului presedintelui de a respinge propunerea de presedinte ICCJ este neconstitutionala, pentru ca goleste de continut o prerogativa. Dar n-a indraznit sa decida pana nu l-a sunat pe Dragnea care a dat ordin sa adopte amendamentul.

Ideea nu e plecarea PSD de la putere. A castigat alegerile, dar trebuie sa guverneze in conformitate cu mandatul primit in baza programului electoral care nu spune nimic despre distrugerea statutului european al Romaniei prin hacuirea justitiei si a economiei.

Daca PSD va intelege ca trebuie sa se salveze, va salva si Romania de aceasta dementa. Daca se va sacrifica pentru un om, va ramane in istorie ca partidul care a distrus Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#protest modificare legi justitie , #justitie