Am intrat pe tobogan! Pretul golaniei politice

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 06:48
17570 citiri
Am intrat pe tobogan! Pretul golaniei politice

Dragnea si Tariceanu au pus Romania pe curs de coliziune cu Uniunea Europeana, sau, dupa cum imi spunea un bun cunoscator al organismelor europene, pe tobogan. Cred ca acest lucru a devenit cat se poate de clar dupa schimbul de replici dintre cei doi lideri ai Comisiei Europene, pe de-o parte, si cei doi lideri ai majoritatii parlamentare, de partea cealalta.

Scrisoarea trimisa de dnii Juncker si Timmermans are valoarea si tonul unui ultim avertisment: "Comisia face apel la Parlamentul Romaniei sa regandeasca actiunile propuse, sa lanseze dezbaterea conform recomandarilor Comisiei si sa construiasca un consens la scara larga cu privire la calea de urmat. (...)

Comisia avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse Legilor Justitiei, Codurilor Penale si legilor privind conflictul de interese si coruptia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independentei sistemului judiciar si de combatere a coruptiei".

Este de remarcat ca epistola a venit la o zi dupa decizia CCR privind Legea 304 care, dincolo de niste detalii de tehnica legislativa total irelevante pentru starea justitiei, a binecuvantat toate mizeriile din ea, in frunte cu sectia pentru magistrati sustinuta doar de PSD, ALDE si Dana Garbovan.

Daca CE avea incredere in judecata Curtii si o socotea independenta cu adevarat, aceasta interventie si mai ales recursul insistent la Comisia de la Venetia ar fi fost inutile. Chestiunea se transa intern. Faptul ca Juncker si Timmermans insista pe sesizarea Comisiei de la Venetia, solicitare de-abia respinsa de CCR,

este o palma si pentru Curte.

In acelasi timp, mi se pare si un repros, inca discret, la adresa presedintelui Iohannis care intarzie inexplicabil sesizarea Comsiei de la Venetia. Probabil inca se gandeste daca mai acorda sau nu PSD inca o sansa si in materie de justitie.

Nu cred ca trebuie trecut cu vederea ca scrisoarea extrem de severa la adresa Romaniei este semnata nu numai de popularul Juncker, ci si de socialistul Timmermans, ceea ce arata cat de izolat a ajuns PSD in plan european, unde nu mai gaseste sustinere nici macar in propria familie politica.

Este o izolare din care a tasnit replica de o maxima aroganta si, in opinia mea, iresponsabilitate din parte dnilor Dragnea si Tariceanu care acuza CE ca ar fi dezinformata.

Incorecta informare este placa preferata a PSD, fie pentru ca protestatarii, ambasadele, Departamentul de Stat, Comisia Europeana sunt prea prosti ca sa inteleaga, fie pentru ca PSD, care face numai bine, n-a comunicat corect.

Unde mai pui ca replica celor doi lideri ai majoritatii contine si minciuni sfruntate, cum ar fi aceea ca Legile Justitiei ar fi fost dezbatute in Parlament vreme de 4 luni, cand dezbaterile din Comisia Iordache au durat vreo doua saptamani, iar in plen cate o zi.

Deci nu numai ca te-ai dedat la un asalt impotriva statului de drept, dar ii mai si iei de prosti pe europeni, un dublu afront comis mai degraba pentru audienta interna, care sa ii vada curajosi, bataiosi si siguri pe pozitiile lor.

In fata lui, raspunsul dnilor Juncker si Timmermans nu a fost doar usturator, ci si expresia unei exasperari care a impins rabdarea la limita. Limbajul diplomatic a fost aproape abandonat pentru ca nu are cine sa-l inteleaga: "Suntem foarte bine informati despre acest proces, despre mizele care sunt in joc si despre potentiale riscuri".

Deci CE comunica explicit ca a inteles nu numai gravitatea modificarilor, ci si motivul pentru care ele sunt facute. Miza antijustie.

Imi asum gravitatea formularii, dar in opinia mea, doi domni ai politicii europene au pus la punct cat de elegant au putut doi golani politici care au crezut ca pot scuipa seminte printre dinti in capul Comisiei Europene si apoi sa "se scoata" smechereste cu cateva minciuni obraznice, asa cum fac in fata romanilor. Doi golani politici care se cred buricul pamantului.

Binomul PSD- ALDE si minunatii lor lideri tarasc in izolare Romania intreaga. Incepem sa devenim ciumati. Si am avut deja mostra absentei de la Davos.

Dar urmeaza, nu am nicio indoiala, si lucruri mai grave. "Junker si Timmermans au transmis acest mesaj public ca sa pregateasca opinia publica pentru ceea ce va urma", spune fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Romania este cu mult mai usor de pus la colt decat Polonia pentru ca are MCV, inclus in Tratatul de aderare. Incalcarea MCV inseamna incalcarea Tratatului si de aici sanctiunea vine imediat.

Si nu e vorba atat despre dreptul de vot care oricum nu ne folosea la mare lucru avand in vedere ca liderii nostri sunt la fel de vizionari ca o cartita si in chestiuni europene.

Este in primul rand vorba despre fondurile europene. Comisia Europeana se pregateste chiar sa lege acordarea acestor fonduri de respectarea statului de drept. Si cred ca ne e clar ce cuvant vom avea noi de spus la discutarea, in primavara, a bugetului UE. Cam pe masura cojilor de seminte scuipate de Dragnea si Tariceanu.

Da, eu stiu ca pentru PSD si ALDE blocarea banilor ar fi chiar o usurare pe undeva. Neputand fi furati decat cu mult mai greu sunt neinteresanti si guvernul mai scapa si de grija cofinantarilor, deci raman mai multi bani de spart pe mita electorala si alte aberatii.

Dar pentru Romania e un dezastru. Daca tot luam apucaturile Poloniei si Ungariei, macar de am fi luat mai mult si din modelul lor de absorbtie a fondurilor europene care le-a permis o rapida dezvoltare.

Pentru ca mafia sa isi rezolve problemele cu justitia si pentru a putea capata imunitatea furtului linistit, Romania este impinsa la periferia UE si, la o adica, chiar in afara ei.

Eu nu cred ca exista rau mai mare pentru aceasta tara decat cel pe care i-l fac acum acesti iresponsabili dispusi sa ii sacrifice viitorul pe termen foarte lung pentru mizele lor antijustitie, pe care CE transmite de aceasta data in clar ca le-a inteles.

PSD si ALDE se tot lauda cu votul cetatenilor. Intreb si eu cine le-a dat mandat sa distruga statutul european al Romaniei asa cum era el. Cine le-a dat mandat sa blocheze absorbtia fondurilor europene? Cine le-a dat mandat sa pericliteze soarta a milioane de romani care muncesc in strainatate, pentru ca atunci cand pierzi dreptul de vot si devii paria, cand pui CE intr-o situatie fara precedent, te poti astepta la orice masuri, chiar fara precedent, in replica.

Asta a vrut electoratul PSD: izolare si saracie? I-a intrebat cineva daca sunt dispusi sa se sacrifice pentru niste infractori?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#Juncker Timmermans justitie Romania , #justitie