Avertismentul Comisiei Europene: Daca Romania nu revine urgent pe calea reformelor, Comisia va lua toate masurile pe care le are la dispozitie

Luni, 15 Aprilie 2019, ora 21:12
11826 citiri
Avertismentul Comisiei Europene: Daca Romania nu revine urgent pe calea reformelor, Comisia va lua toate masurile pe care le are la dispozitie
Foto: Hepta.ro

Romania nu e pe calea cea buna, s-a indepartat de procesul de reforme si a compromis lupta anticoruptie, iar vorbele pe care Guvernul de la Bucuresti le-ar putea spune nu sunt suficiente. Este avertismentul comisarului european pentru Justitie Vera Jourova, care cere autoritatilor romane sa revina urgent pe fagasul statului de drept.

"Am spus repetat ca Romania trebuie sa revina pe calea reformelor si trebuie sa o faca urgenta, sa nu faca nimic pentru a intoarce din drum progresele facute.

Prim vicepresedintele Frans Timmermans a comunicat cu premierul Dancila. Comisia a spus foarte clar ca vorbele de dragul vorbelor nu vor fi suficiente. E nevoie de actiuni concrete din partea Romaniei mai repede, nu mai tarziu.

Regretabil, nu am ajuns la concluzia ca Romania e pe calea cea buna. Daca Romania nu revine pe calea cea buna, Comsisia trebuie sa ia toate masurile pe care le are la dispozitie", sunt cuvintele Verei Jourova, prezenta la dezbaterea privind statul de drept din Romania, din Parlamentul European reunit in plenara la Strasbourg.

Comisarul pe Justitie a precizat ca ingrijorarile sunt legate de modificarile aduse legilor din justitie, de sistemul de numire a procurorilor-sef si de infiintarea Sectiei speciale pentru anchetarea magistratilor.

"Nu s-au facut progrese in legatura cu recomandarile din MCV si evolutiile din Romania in transpunerea unor directive au dus la preocupari in legatura cu o posibila incompatibilitate cu dreptul european. S-a erodat increderea in urma unor ordonante recente si unor proceduri controversate de numire. Situatia legata de numirea viitorului procuror-sef in Parchetul European nu a usurat lucrurile", a mai spus Vera Jourova.

In interventia finala, Jourova a preluat chiar sloganul de campanie al PSD si s-a aratat de acord ca Romania si romanii merita mai mult.

Ultimele evolutii de la Bucuresti, de la incercarile lui Liviu Dragnea de a impune o OUG care sa il ajute cu problemele din justitie pana la campania pe care autoritatile romane au dus-o contra Laurei Kovesi, au determinat Parlamentul European sa ia din nou in discutie, chiar in ultima sesiunea plenara, problema statului de drept din Romania.

O dezbatere la care nici premierul Dancila, nici vreun alt ministru din Guvern nu a participat, fapt criticat de europarlamentarii straini. S-a adus in discutie de doua ori necesitatea declansarii Articolului 7 si pentru Romania, asa cum s-a intamplat in cazul Poloniei si Ungariei.

In vreme ce europarlamentarii straini - indiferent de grupul politic caruia ii apartin - au denuntat la unison derapajele Guvernului de la Bucuresti in ceea ce priveste lupta contra coruptiei si independenta justitiei, eurodeputatii PSD au incercat sa deturneze tema dezbaterii si au adus in discutie tema lansata si de Liviu Dragnea: dublul standard al UE.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#justitie stat de drept Parlamentul European , #justitie