Ziare.com

Bombe neconstitutionale in OUG de abrogare: Se forteaza revenirea la ordonanta penala cu mana CCR? UPDATE: Ce spun Grindeanu si Ministerul Justitiei

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 05 Februarie 2017, ora 21:07

   

Bombe neconstitutionale in OUG de abrogare: Se forteaza revenirea la ordonanta penala cu mana CCR? UPDATE: Ce spun Grindeanu si Ministerul Justitiei
Se pare ca Guvernul Grindeanu a introdus in ordonanta de abrogare adoptata astazi, nr. 14/2017, un detaliu tehnic, greu de observat, dar care poate arunca in aer actul normativ si deschide usa revenirii in forta la OUG 13.

Articolul 25 al (5) din Codul de Procedura Penala prevede ca "In caz de achitare a inculpatului sau de incetare a procesului penal, in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza intai, lit. e), f), g), i) si j), precum si in cazul prevazut de art. 486 alin. (2), instanta lasa nesolutionata actiunea civila".

Articolul 16 litera f din CPP la care face referire art 25 spune ca este impiedicata punerea in miscare si exercitarea actiunii penale "daca a intervenit amnistia sau prescriptia, decesul suspectului ori al inculpatului persoana fizica sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoana juridica".

Decizia CCR nr. 586/2016 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 25 alin. (5) din Codul de Procedura Penala cu referire la dispozitiile art. 16 alin. (1) lit. f) din acelasi act normativ declara neconstitutional acest aspect:

"Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata, din oficiu, de Curtea de Apel Brasov - Sectia penala si pentru cauze cu minori in Dosarul nr. 9.552/197/2014 si constata ca dispozitiile art. 25 alin. (5) din Codul de Procedura Penala, cu referire la dispozitiile art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de Procedura Penala, sunt neconstitutionale in ceea ce priveste lasarea ca nesolutionata a actiunii civile de catre instanta penala, in cazul incetarii procesului penal, ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale."

Deci instanta penala nu mai poate lasa nesolutionata cauza civila daca a intervenit prescriptia, spune CCR.

Prin OUG 13/2017, cea care a creat atata scandal, Guvernul modificase si acest aspect, deci eliminase prescriptia din cauzele pentru care instanta lasa nesolutionata cauza civila, conform deciziei CCR:

"Alineatul (5) al articolului 25 se modifica si va avea urmatorul cuprins: (5) In caz de achitare a inculpatului sau de incetare a procesului penal, in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza intai, lit. e), f) - cu exceptia prescriptiei, i) si j), in caz de incetare a procesului penal ca urmare a retragerii plangerii prealabile, precum si in cazul prevazut de art. 486 alin. (2), instanta lasa nesolutionata actiunea civila."

Ei bine, OUG 14 de abrogare a OUG 13, la art II, modifica art 25 al 5 din CPP IN SENS CONTRAR DECIZIEI CCR, si revine practic la forma declarata neconstitionala de CCR, deci cu prescriptia inclusa: " (5) In caz de achitare a inculpatului sau de incetare a procesului penal, in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza intai, lit. e), f), i) si j), in caz de incetare a procesului penal ca urmare a retragerii plangerii prealabile, precum si in cazul prevazut de art. 486 alin. (2), instanta lasa nesolutionata actiunea civila".

Efectul e simplu: daca legea de adoptare a OUG 14 sau insasi OUG 14 e atacata la CCR, ar putea fi declarata neconstitutionala si automat OUG 13 ar putea fi inviata direct in vigoare cu efecte ireversibile.

Potrivit Deciziei nr.206 din 29 aprilie 2013 a CCR, toate deciziile "prin care au fost constatate ca fiind neconstitutionale norme abrogatoare au avut ca efect imediat repunerea in vigoare a normelor abrogate, consecinta necontestata nici in jurisprudenta instantei supreme".

Judecatorul Cristi Danilet remarca si el faptul ca exista o problema in textul ordonantei de abrogare a OUG 13.

"Si totusi este o problema: art. 25 alin 5 C.proc.pen. a respectat cerinta impusa de CCR prin decizia 586/2047 in OUG aparut marti noaptea, dar azi nu mai respecta aceasta cerinta in OUG 14/2017, care o inlocuieste. As vrea sa cred ca este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectata de Parlament in procedura de aprobare a OUG", scrie pe Facebook Cristi Danilet.

UPDATE 1: In opinia avocatei Elenina Nicut, mai exista o mare problema a acestei OUG de abrogare, care tine de tehnica legislativa: "In ceea ce priveste abrogarea partii neintrate in vigoare, art. I din OUG 13, art. 58.2 din L.24/2000 spune ca abrogarea ar fi trebuit sa intre la aceeasi data cu partea abrogata.

In cazul de fata, insa, OUG 14, sub rezerva depunerii prealabile la Parlament, a intrat in vigoare azi, deci inainte.

Posibilitatea abrogarii actelor inainte de intrarea in vigoare e prevazuta cu titlu de exceptie. Iar exceptiile sunt de stricta interpretare si aplicare. In aceste conditii, OUG 14 ar prezenta un viciu de neconstitutionalitate si in ceea ce priveste abrogarea OUG 13 privind modificarile la CP, din perspectiva nerespectarii normelor de tehnica legislativa".

Asadar, problema aceasta priveste modificarile Codului Penal din OUG 13 care nu au intrat inca in vigoare (avand termen 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial) si pentru care abrogarea prin OUG 14 ar trebui sa isi produca efectele nu mai devreme de acest termen.

UPDATE 2: Premierul Sorin Grindeanu a oferit o explicatie la Antena 3 legata de intrarea imediata in vigoare a OUG 14:

"Unele dintre aceste masuri (din OUG 13 - n.red.) ar fi intrat in vigoare peste cateva zile si atunci au putut fi abrogate direct. Altele, cele pe Codul de Procedura Penala, au intrat deja in vigoare, si atunci decizia a fost de a reveni la situatia dinainte de ordonanta de marti. Asadar, in continuare, avem articole din Codul Penal si Codul de Procedura Penala care sunt neconstitutionale".

UPDATE 3: A venit o prima reactie si de la Ministerul Justitiei, care merge pe aceeasi idee exprimata de premierul Grindeanu mai devreme, fara a da insa detalii pe chestiunile sesizate punctual de juristi:

"Avand in vedere vehicularea in spatiul public a unor informatii referitoare la ordonanta pentru abrogarea OUG nr.13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedura Penala, emisa de Guvernul Romaniei - astazi, 5 februarie 2017, pentru o corecta informare a opiniei publice Ministerul Justitiei face urmatoarele precizari:

Prin ordonanta de urgenta emisa de Guvernul Romaniei si publicata in Monitorul Oficial - astazi 5 februarie 2017, a fost abrogata in totalitate ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 13/2017.

Prin acest demers s-a revenit la textele legale anterioare, respectiv prevederile Legii nr.286/2009 privind Codul Penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedura Penala.

Subliniem ca ordonanta emisa astazi nu modifica prevederile legale anterioare, asupra carora Curtea Constitutionala s-a pronuntat in cursul anului 2016".

UPDATE 4: Procurorul general, Augustin Lazar, a declarat pentru News.ro ca decizia Guvernului de abrogare a OUG 13 este "corecta".

Procurorul general a adaugat ca nu doreste sa faca mai multe precizari despre noua ordonanta de urgenta adoptata de Guvern pentru a nu se interpreta ca face speculatii privind continutul acesteia fara sa fi studiat cu atentie textul.
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre ordonanta de abrogare 14
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 132170 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
67 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

medgidnicolai Rank user: x2 05.02.2017, 17:48 SPUNE:

"neamtul a reusit sa instige copii impotriva parintilor si bunicilor. animalul asta trebuie sa dispara din fruntea tarii."

MA UIMESTI !

Cum ai aflat ca animalul de deasupra ta, cu avatarul
"raulbaal", e neamt ?!

 

 

Ghita TV - Liviu Dragnea in studiou

Se anunta vestea cea buna pentru romani: azi a fost adoptat bugetul prin care pensiile si salariile romanilor au fost marite.

Se anunta ca a sosit Liviu Dragnea in studiou.

Fond muzical patriotic

Pauza publicitara

Apare Liviu Dragnea (grav si cu periodice ridicari ale sprancenei drepte) :

Ordonanta a fost abrogata. Totusi, protestele
continua. Asta confirma ca ordonanta nu a fost decat un pretext, asa cum au spus de la inceput.

Toata lumea asteapta un mesaj de la presedintele Romaniei, care tace chitic.

Ce cauta in strada strainii, gen presedintele unei banci?

(titrare: imediat va intra in studiou Calin Popescu Tariceanu)

LD spune ca se anunta ca vor veni cu trenurile, masiv, din tara, grupuri mari de protestari care se vor alatura Pietei. Asta arata fara echivoc ca sunt organizati si ca protestele nu sunt deloc spontane.

La intrebarea cati pasi inapoi este dispusa coalitia sa faca, in cazul in care protestele nu inceteaza.
In cursul urmatoarelor zile premierul si ministrul Justitiei vor avea o discutie si vor decide ce e de facut, daca cel din urma isi va da sau nu demisia. Prima decizie trebuie sa die a primului ministru.

Reprosul pe care s-l face siesi LD este ca nu a inteles la timp tot acest plan premeditat al presedintelui.

La intrebarea ce se va intampla daca vor continua sa iasa la Cotroceni membrii si simpatizantii PSD-ALDE, LD raspunde ca, ce-i mai grav, ei pot iesi oricand in strada in judetele lor, ceea ce e cu mult mai grav.

LD spune ca are un mesaj f.clar: apel la calm pentru toti romanii. Iohannis sa dea un semnal de incetare a protestelor.

LD le transmite celor care l-au votat ca nici el, nici premierul nu au nicio intentie sa dea inapoi si sa-i tradeze pe cei care l-au votat.

Planul de a fi rasturnat acest guvern a existat, imediat dupa alegeri au aparut primele zvonuri ca pana in vara va fi dat jos.

E clar ca pot fi folosite orice mijloace, cu ajutorul DNA, ca acest plan sa poata fi aplicat.

Daca ar fi chemat la parchet si ar fi suspendat Grindeanu, ar fi jale, nervozitatea membrilor va fi f mare si LD nu mai poate garanta pt. nimic.

La comisia SRI din Parlament continua sa se faca cercetari in legatura cu acoperitii, LD nu stie insa nimic.

De ce n-a existat comunicare intre SRI si Min. de Interne in cazul acelor incidente din Piata? Cele 2 parti s-au lamurit si acum exista o buna colaborare.

LD crede ca cei care au declansat violentele au fost platiti pt. asta.

Exista, mai mult ca sigur, o mana criminala si in cazul incendiului de la clubul Bamboo, trebuie sa se continue investigatiile si sa se stie adevarul.

Se vorbeste despre plangerea deputatului ALDE V.Vosganian cu privire la presedinte, Min. de FGinante si ANAF trebuie sa-si faca datoria.

Trebuie sa vedem daca mai este necesar ca in Romania sa mai aiba cineva imunitate, poate ii facem un apel presedintelui sa convoace un referendum pe aceasta tema.

(nu mai am spatiu)

 

 

Mai baieti,

inca o data, sa ne intelegem. Pe voi v-au votat cei de la PSD. Si ALDE, la o adica. Noi nu i-am votat nici pe ai nostri, pentru ca au avut caracter murdar, de koorva, si i-am taxat pentru asta, nevotandu-i in decembrie 2016, si evident, nu v-am votat nici pe voi, nici acum, nici in trecut si cu siguranta nici in viitor, ca noi nu votam stanga. Furati-va voi intre voi, mintiti-va voi intre voi, pupincuriti-va voi intre voi, nu ne intereseaza direct. Dar, atentie, nu suntem nici prosti, asa cum credeti voi, nici inactivi, asa cum probabil credeati voi, si nici NU SUNTEM DE VANZARE, asa cum ati crezut voi si poate inca ati putea crede. Pe ai nostri i-am taxat in 11 decembrie, ai nostri au inteles asta, dar pe voi va vom taxa acum. Bagati-va mintile in cap. Pe noi NU NE FACETI. Nu stam la juma' de kila de zahar, nu stam cu gura cascata la Antena 3, nu primim bani de la voi, ba dimpotriva VA DAM BANI! Nu incercati sa impartiti Romania in doua, ca ramaneti voi in cea de-a treia parte!

 

 

Dinadins gresesc pentru ca vor ca OUG sa ramana

Chiar cu pretul pierderii guvernarii. sunt disperati sa scape de puscarie. pesedeaua nu este un partid politic si este o gasca penala. un clan de mafioti . unde legea de capatai este OMERTA,

 

 

Ei bine, daca ciuma rosie continua atacul statului de drept prin

escrocherii pseudo-legale, romanii pot sa isi modifice strategia de rezistenta. Comunistii nu vor mai conduce Romania niciodata, indiferent ce smecherie vor mai inventa!

Pana una alta, guvernul sa demisioneze, Drakea, Tariceanu si Ponta sa fie judecati in procesele lor. Dupa aceea, mai vorbim.

 

 

asta e deja recidiva

hotii trebuie sa plece, nu ai ce discuta cu ei. vreau sa vad cine ii apara, ca doar de la noi toti fura

 

 

ia zi smechere, crezi ca schimbi vorba?

vreti liber la furat, voi ii faceti pe toti? sunteti hoti de drumul mare si nu pareti sa intelegeti ca ati intins coarda mult prea tare. daca nu intelegeti de vorba buna, vi se vor implini predictiile, si nu cred ca o sa va placa

 

 

FRATILOR:DEZASTRU!Atat!Informati pe toti!

FRATILOR:Dezastru!Atat!Informati pe toti!
Ce v-am zis mereu ,ca vor baga "codite".Sa-mi bag,scuzati expresia neacademica,s-a intamplat!
In strada!Toti!Toata tara!Trebuie rasi!Ciuma rosie ,sa Piara ,de pe fata pamantului,de Tot!
gg

 

 

Sfidarea, aroganta, tupeul, ii caracterizeaza

As fi fost surprinsa daca de data asta erau cinstiti. Au lasat soparle in toate legile, pana si in constituie. Toate articolele de lege scrise de astia pot fi rastalmacite in functie de trebuinta. Dar stiti ca niciodata ' nu e pentru cine se pregateste , ci pentru cine se nimereste'

 

 

ba blegosu' se face mai mult loc pentru ai vostri.

Voiculesco pleaca, dar vine restul. PSD are rezervare.
inca 2-3 OUG-uri "la misto", si au celulele pregatite.
te cam ia cu naspa, eh ?

 

 

hotul tot hot ramane. probabil si-au inchipuit ca golania lor va

trece neobservata si ca vor spune "ce le-am tras-o !".
dar daca lumea se va enerva si mai tare ?

 

 

da' nu mai bine plecati voi din tara ? vorbiti cu Putin, ca

sigur v-ar primi, undeva mai in nord.
si uite-asa, ati scapa de noi.
se pare ca in PSD minciuna e ceva natural, fara de care ei nu pot trai...
ordonanta asta e una din dovezi.

 

 

care protestanti

aia fara dinti si care au crezut ca este vre-o sarbatoare religioasa si se dau cate doua sarmale. Acestia n-au putu fi tinuti in frau ?

 

 

cine ii apara e si cel care ii sfatuieste probabil

google ne spune numele avocatilor care ii apara

 

 

iesi in strada si explica lumii

de ce psd fura pe fata? ca altfel trebuie demisi toti. nu poti avea guvernanti in care nu ai incredere iar astia sunt hoti de drumul mare

 

 

Prima   1   2   3   4   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor