Ziare.com

Bombe neconstitutionale in OUG de abrogare: Se forteaza revenirea la ordonanta penala cu mana CCR? UPDATE: Ce spun Grindeanu si Ministerul Justitiei

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 05 Februarie 2017, ora 21:07

   

Bombe neconstitutionale in OUG de abrogare: Se forteaza revenirea la ordonanta penala cu mana CCR? UPDATE: Ce spun Grindeanu si Ministerul Justitiei
Se pare ca Guvernul Grindeanu a introdus in ordonanta de abrogare adoptata astazi, nr. 14/2017, un detaliu tehnic, greu de observat, dar care poate arunca in aer actul normativ si deschide usa revenirii in forta la OUG 13.

Articolul 25 al (5) din Codul de Procedura Penala prevede ca "In caz de achitare a inculpatului sau de incetare a procesului penal, in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza intai, lit. e), f), g), i) si j), precum si in cazul prevazut de art. 486 alin. (2), instanta lasa nesolutionata actiunea civila".

Articolul 16 litera f din CPP la care face referire art 25 spune ca este impiedicata punerea in miscare si exercitarea actiunii penale "daca a intervenit amnistia sau prescriptia, decesul suspectului ori al inculpatului persoana fizica sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoana juridica".

Decizia CCR nr. 586/2016 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 25 alin. (5) din Codul de Procedura Penala cu referire la dispozitiile art. 16 alin. (1) lit. f) din acelasi act normativ declara neconstitutional acest aspect:

"Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata, din oficiu, de Curtea de Apel Brasov - Sectia penala si pentru cauze cu minori in Dosarul nr. 9.552/197/2014 si constata ca dispozitiile art. 25 alin. (5) din Codul de Procedura Penala, cu referire la dispozitiile art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de Procedura Penala, sunt neconstitutionale in ceea ce priveste lasarea ca nesolutionata a actiunii civile de catre instanta penala, in cazul incetarii procesului penal, ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale."

Deci instanta penala nu mai poate lasa nesolutionata cauza civila daca a intervenit prescriptia, spune CCR.

Prin OUG 13/2017, cea care a creat atata scandal, Guvernul modificase si acest aspect, deci eliminase prescriptia din cauzele pentru care instanta lasa nesolutionata cauza civila, conform deciziei CCR:

"Alineatul (5) al articolului 25 se modifica si va avea urmatorul cuprins: (5) In caz de achitare a inculpatului sau de incetare a procesului penal, in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza intai, lit. e), f) - cu exceptia prescriptiei, i) si j), in caz de incetare a procesului penal ca urmare a retragerii plangerii prealabile, precum si in cazul prevazut de art. 486 alin. (2), instanta lasa nesolutionata actiunea civila."

Ei bine, OUG 14 de abrogare a OUG 13, la art II, modifica art 25 al 5 din CPP IN SENS CONTRAR DECIZIEI CCR, si revine practic la forma declarata neconstitionala de CCR, deci cu prescriptia inclusa: " (5) In caz de achitare a inculpatului sau de incetare a procesului penal, in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza intai, lit. e), f), i) si j), in caz de incetare a procesului penal ca urmare a retragerii plangerii prealabile, precum si in cazul prevazut de art. 486 alin. (2), instanta lasa nesolutionata actiunea civila".

Efectul e simplu: daca legea de adoptare a OUG 14 sau insasi OUG 14 e atacata la CCR, ar putea fi declarata neconstitutionala si automat OUG 13 ar putea fi inviata direct in vigoare cu efecte ireversibile.

Potrivit Deciziei nr.206 din 29 aprilie 2013 a CCR, toate deciziile "prin care au fost constatate ca fiind neconstitutionale norme abrogatoare au avut ca efect imediat repunerea in vigoare a normelor abrogate, consecinta necontestata nici in jurisprudenta instantei supreme".

Judecatorul Cristi Danilet remarca si el faptul ca exista o problema in textul ordonantei de abrogare a OUG 13.

"Si totusi este o problema: art. 25 alin 5 C.proc.pen. a respectat cerinta impusa de CCR prin decizia 586/2047 in OUG aparut marti noaptea, dar azi nu mai respecta aceasta cerinta in OUG 14/2017, care o inlocuieste. As vrea sa cred ca este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectata de Parlament in procedura de aprobare a OUG", scrie pe Facebook Cristi Danilet.

UPDATE 1: In opinia avocatei Elenina Nicut, mai exista o mare problema a acestei OUG de abrogare, care tine de tehnica legislativa: "In ceea ce priveste abrogarea partii neintrate in vigoare, art. I din OUG 13, art. 58.2 din L.24/2000 spune ca abrogarea ar fi trebuit sa intre la aceeasi data cu partea abrogata.

In cazul de fata, insa, OUG 14, sub rezerva depunerii prealabile la Parlament, a intrat in vigoare azi, deci inainte.

Posibilitatea abrogarii actelor inainte de intrarea in vigoare e prevazuta cu titlu de exceptie. Iar exceptiile sunt de stricta interpretare si aplicare. In aceste conditii, OUG 14 ar prezenta un viciu de neconstitutionalitate si in ceea ce priveste abrogarea OUG 13 privind modificarile la CP, din perspectiva nerespectarii normelor de tehnica legislativa".

Asadar, problema aceasta priveste modificarile Codului Penal din OUG 13 care nu au intrat inca in vigoare (avand termen 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial) si pentru care abrogarea prin OUG 14 ar trebui sa isi produca efectele nu mai devreme de acest termen.

UPDATE 2: Premierul Sorin Grindeanu a oferit o explicatie la Antena 3 legata de intrarea imediata in vigoare a OUG 14:

"Unele dintre aceste masuri (din OUG 13 - n.red.) ar fi intrat in vigoare peste cateva zile si atunci au putut fi abrogate direct. Altele, cele pe Codul de Procedura Penala, au intrat deja in vigoare, si atunci decizia a fost de a reveni la situatia dinainte de ordonanta de marti. Asadar, in continuare, avem articole din Codul Penal si Codul de Procedura Penala care sunt neconstitutionale".

UPDATE 3: A venit o prima reactie si de la Ministerul Justitiei, care merge pe aceeasi idee exprimata de premierul Grindeanu mai devreme, fara a da insa detalii pe chestiunile sesizate punctual de juristi:

"Avand in vedere vehicularea in spatiul public a unor informatii referitoare la ordonanta pentru abrogarea OUG nr.13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedura Penala, emisa de Guvernul Romaniei - astazi, 5 februarie 2017, pentru o corecta informare a opiniei publice Ministerul Justitiei face urmatoarele precizari:

Prin ordonanta de urgenta emisa de Guvernul Romaniei si publicata in Monitorul Oficial - astazi 5 februarie 2017, a fost abrogata in totalitate ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 13/2017.

Prin acest demers s-a revenit la textele legale anterioare, respectiv prevederile Legii nr.286/2009 privind Codul Penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedura Penala.

Subliniem ca ordonanta emisa astazi nu modifica prevederile legale anterioare, asupra carora Curtea Constitutionala s-a pronuntat in cursul anului 2016".

UPDATE 4: Procurorul general, Augustin Lazar, a declarat pentru News.ro ca decizia Guvernului de abrogare a OUG 13 este "corecta".

Procurorul general a adaugat ca nu doreste sa faca mai multe precizari despre noua ordonanta de urgenta adoptata de Guvern pentru a nu se interpreta ca face speculatii privind continutul acesteia fara sa fi studiat cu atentie textul.
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre ordonanta de abrogare 14
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 132170 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
67 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ce ma surprinde

este ca cei mai vocali sunt alde turicenii...
cu pesedeul ne obisnuisem
ultima soparla, dupa ce ne-au facut pe toti sorosisti (fast basisti), acum suntem iohanisti si vrem destabilizarea tarii

 

Ei bine, daca ciuma rosie continua atacul statului de drept prin

escrocherii pseudo-legale, romanii pot sa isi modifice strategia de rezistenta. Comunistii nu vor mai conduce Romania niciodata, indiferent ce smecherie vor mai inventa!

Pana una alta, guvernul sa demisioneze, Drakea, Tariceanu si Ponta sa fie judecati in procesele lor. Dupa aceea, mai vorbim.

 

MONICA MACOVEI

v-a facut textul noii ordonante! Nu aveti, coane Grindeanu, daca vreti sa mai castigati un punct de credibilitate, la final, decat s-o preluati si s-o puneti in practica! Dar...cum ati putea s-o faceti, fiind un soldat bine antrenat in psihozele socialist-caviar? Care nu-si cere scuze si nu are masura penibilului si iresponsabilitatii?! Si, mai ales de la Doamna Monica Macovei?! Dusmanul de moarte al psd-ilor! Ce alege un soldat PSD, "inteligent"? Sa gireze prin semnatura, propunerea de a conduce, din calitatea de Prim-ministru, PRIMUL Guvern de HOTI, ASUMAT "LEGAL"?

 

DE UNDE ai scos idea asta ma spioana na???ibi__

Ce scoala ai madam !Ce va mai instruieste SRI+ul ala !Tradatori de neam ce sunteti!S'ati iei lumanari de banii aia patati ba dezinformatoare de doi lei!

 
 

 

Condamnatul Dragnea nu se da batut si continua atacarea Justitiei

al Statului de Drept,dar si al Presedintelui tarii. Fiind un aparator infocat al politicienilor corupti, el si acolitii lui pesedisti si aldisti nu se dau batuti si continua lupta:"Hai la lupta cea mare, hot cu hot sa ne unim,Suspendarea cu toti s-o faurim". Shalom

 
 

 

DRAGULUI NICOLAI,

Dureroasa priveliste, nu-i asa colega, mai ales pentru admiratorii lui Ilici Iliescu! USTURATOARE pana la rarunchi!!!! Cred ca nu puteti dormi noptile de cand i-ati vazut impreuna, pe strazile Romaniei, pe bunici alaturi de copii si nepotii lor! Pentru prima oara dupa 27 de ani de LUPTA de GHERILA cu romanii! Aveti loc langa analfabetii de langa Cotroceni! Stati acolo pana va aducem ceai si flori, sa nu inghetati in prostie lucie! P.S. Stiti ca nu mai aveti valoarea pensiei promise din banii nostri, nu-i asa? Gratie AROGANTEI HOTULUI Dragnea!

medgidnicolai Rank user: x2 05.02.2017, 17:48 SPUNE:

"neamtul a reusit sa instige copii impotriva parintilor si bunicilor. animalul asta trebuie sa dispara din fruntea tarii."

MA UIMESTI !

Cum ai aflat ca animalul de deasupra ta, cu avatarul
"raulbaal", e neamt ?!

 

 

ba blegosu' se face mai mult loc pentru ai vostri.

Voiculesco pleaca, dar vine restul. PSD are rezervare.
inca 2-3 OUG-uri "la misto", si au celulele pregatite.
te cam ia cu naspa, eh ?

 

Sfidarea, aroganta, tupeul, ii caracterizeaza

As fi fost surprinsa daca de data asta erau cinstiti. Au lasat soparle in toate legile, pana si in constituie. Toate articolele de lege scrise de astia pot fi rastalmacite in functie de trebuinta. Dar stiti ca niciodata ' nu e pentru cine se pregateste , ci pentru cine se nimereste'

 

FRATILOR:DEZASTRU!Atat!Informati pe toti!

FRATILOR:Dezastru!Atat!Informati pe toti!
Ce v-am zis mereu ,ca vor baga "codite".Sa-mi bag,scuzati expresia neacademica,s-a intamplat!
In strada!Toti!Toata tara!Trebuie rasi!Ciuma rosie ,sa Piara ,de pe fata pamantului,de Tot!
gg

 

Am dreptate?Astia trebuisc pusi in genunchi!

Nu cedati tocmai acum!Anulare neconditionata a ordonantei,semisia guvernului si alegeri anticipate,astea sunt conditiile pe care populatia trebuie sa le impuna ticalosilor.Nu trebuie iertati,nu trebuie sa cedam nici macar un centimetru.Demisia si alegeri anticipate!Acesta este cuvantul de ordine.

 

Astia nu se lasa pana nu sunt pusi la zid

Demisia penalilor, la puscarie nu la guvernare. Sleahta de hoti ordinari si mitocani!

 

NEVASTA LUI IORDACHE,

ii face aberatiile astea! Si grinda-briantina le semneaza! Ca primarul! P.S. Coana Iordache a fost judecatoarea care l-a achitat pe Nastase in Dosarul "matusa Tamara"!

 

numai un sereist stie asta

bravo. iar va bagati coada. sau altii se erijeaza in reprezentanti ai serviciilor ca sa le denigreze

DRAGULUI NICOLAI,

Este dosar public! Soata lui Iordache era judecatoare la ICCJ! S-a pensionat anul trecut, parca! Facea parte din casta judecatorilor lui Ilici! Precum familia Costiniu! P.S. Cauta Dosarul "matusa Tamara" vezi numele judecatorilor!

infractorii psd sunt smecheri scoliti

"matusa tamara", judecatoarea care il miruia pe Sova, alina bica care restituia ilegal proprietati contra spaga, etc. - noua OUG 14/2017 mentine posibilitatea ca cei care au furat de la stat sa ramana cu NUP si cu banii - daca este retrasa plangerea prealabila - lucru usor de obtinut unde se vehiculeaza sute de milioane de euro/dolari

OUG 14/2017 este ilegala - psd trage tzeapa

incalca prevederile art.58 (2) din legea 24/2000 - va fi atacata cu siguranta la CCR si OUG 13/2017 va intra automat in vigoare; retroactiv - cum am spus in postarile mele anterioare, numai CCR sau parlamentul poate abroga OUG 13/2017 - restul este abureala pentru natarai

 

de unde stii

s-a pronuntat vreo instanta sau curtea constitutionala

OUG 14: ilegala - vezi art.58(2) din legea 24/2000

o ordonanta poate fi abrogata numai daca nu a intrat in vigoare (OUG 13/2017 ESTE partial in vigoare - art.2) si numai daca ordonanta de abrogare intra in vigoare in aceeasi zi cu data intrarii in vigoare a ordonantei abrogate

petarde si mult fum.

NIMENI nu spune daca OUG 13/2017 nu si-a produs efectul pana astazi si cati si care persoane 'publice' au beneficiat de aceasta.
Multa diversiune si abureala.

 

OUG 13/2017 a intrat in vigoare si a produs partial efectele

de la publicarea in mon.of. si inaintarea spre parlament - cei care au furat de la stat raman cu banii daca se retrage plangerea prealabila (lucru usor de realizat prin mituire) - noua OUG 14/2017 de abrogare a ordonantei faradelegii mentine in continuare eliminarea art.16 lit.g) din art.25 - inlocuita cu portita legislativa prin care cei care au adus pagube financiare statului raman cu banii [retragerea plangerii prealabile opreste actiunea penala pentru orice tip de infractiune, nu doar cele care prevad acest lucru si lasa nesolutionata actiunea civila (recuperarea pagubelor)] - si se renunta la termenul de 6 luni pentru depunerea denuntului penal

DRAGULUI MOS,

Deocamdata nu intra nimic in vigoare pentru ca Procurorul general a deschis actiune! Toate procesele sunt sistate! Si magistratii au decis in interior sa nu aplice nimic din aceasta Ordonanata pana la decia C.C.R! Ei pot cere pedeapsa cea mai mica dar, judecatorul decide!

'pe bune ?' sau e o parere ?

Augustin Lazar e varza de Buxelles a demontrat-o dl.avocat Cosmin Costas cadru didactic la Facultatea de Drept a Universitătii Babes-Bolyai din Cluj Napoca.("Ministerul Public, reprezentat de Dr. Augustin Lazăr, a atacat in contencios administrativ OUG nr. 13/2017 cerand "anularea" și "suspendarea" OUG. Pe acțiunea asta, la Contencios Administrativ la Drept UBB erai trimis direct acasă cu un 2 (doi) in brațe, să o iei de la inceput cu invățatul) argumentatia o cautati d-voastra pe net.
Cu "Si magistratii au decis in interior sa nu aplice nimic din aceasta Ordonanata pana la decia C.C.R!" 'mi-ati rupt gura'.
Nu mai continui ca nu are sens.

bati campii bazile si e pacat

faci o chestie simpla complicata ca sa te justifici ca esti comod si nu vrei sa misti un deget. fara sa fii expert juridic, are sens sa fie o limita de 200000 de lei la furat? sau daca au abrogat ordonata, de ce textul nu zice ordonanta e abrogata si are virgule si alte articole si bucurii?
telectualii scarbiti de mocirla politica si limitele multimii care nu misca un deget sunt stalpii de baza ai psd si hotilor in general, la fel de daunatori si penibili ca bengosii psdului


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor