Ziare.com

Bombe neconstitutionale in OUG de abrogare: Se forteaza revenirea la ordonanta penala cu mana CCR? UPDATE: Ce spun Grindeanu si Ministerul Justitiei

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 05 Februarie 2017, ora 21:07

   

Bombe neconstitutionale in OUG de abrogare: Se forteaza revenirea la ordonanta penala cu mana CCR? UPDATE: Ce spun Grindeanu si Ministerul Justitiei
Se pare ca Guvernul Grindeanu a introdus in ordonanta de abrogare adoptata astazi, nr. 14/2017, un detaliu tehnic, greu de observat, dar care poate arunca in aer actul normativ si deschide usa revenirii in forta la OUG 13.

Articolul 25 al (5) din Codul de Procedura Penala prevede ca "In caz de achitare a inculpatului sau de incetare a procesului penal, in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza intai, lit. e), f), g), i) si j), precum si in cazul prevazut de art. 486 alin. (2), instanta lasa nesolutionata actiunea civila".

Articolul 16 litera f din CPP la care face referire art 25 spune ca este impiedicata punerea in miscare si exercitarea actiunii penale "daca a intervenit amnistia sau prescriptia, decesul suspectului ori al inculpatului persoana fizica sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoana juridica".

Decizia CCR nr. 586/2016 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 25 alin. (5) din Codul de Procedura Penala cu referire la dispozitiile art. 16 alin. (1) lit. f) din acelasi act normativ declara neconstitutional acest aspect:

"Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata, din oficiu, de Curtea de Apel Brasov - Sectia penala si pentru cauze cu minori in Dosarul nr. 9.552/197/2014 si constata ca dispozitiile art. 25 alin. (5) din Codul de Procedura Penala, cu referire la dispozitiile art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de Procedura Penala, sunt neconstitutionale in ceea ce priveste lasarea ca nesolutionata a actiunii civile de catre instanta penala, in cazul incetarii procesului penal, ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale."

Deci instanta penala nu mai poate lasa nesolutionata cauza civila daca a intervenit prescriptia, spune CCR.

Prin OUG 13/2017, cea care a creat atata scandal, Guvernul modificase si acest aspect, deci eliminase prescriptia din cauzele pentru care instanta lasa nesolutionata cauza civila, conform deciziei CCR:

"Alineatul (5) al articolului 25 se modifica si va avea urmatorul cuprins: (5) In caz de achitare a inculpatului sau de incetare a procesului penal, in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza intai, lit. e), f) - cu exceptia prescriptiei, i) si j), in caz de incetare a procesului penal ca urmare a retragerii plangerii prealabile, precum si in cazul prevazut de art. 486 alin. (2), instanta lasa nesolutionata actiunea civila."

Ei bine, OUG 14 de abrogare a OUG 13, la art II, modifica art 25 al 5 din CPP IN SENS CONTRAR DECIZIEI CCR, si revine practic la forma declarata neconstitionala de CCR, deci cu prescriptia inclusa: " (5) In caz de achitare a inculpatului sau de incetare a procesului penal, in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza intai, lit. e), f), i) si j), in caz de incetare a procesului penal ca urmare a retragerii plangerii prealabile, precum si in cazul prevazut de art. 486 alin. (2), instanta lasa nesolutionata actiunea civila".

Efectul e simplu: daca legea de adoptare a OUG 14 sau insasi OUG 14 e atacata la CCR, ar putea fi declarata neconstitutionala si automat OUG 13 ar putea fi inviata direct in vigoare cu efecte ireversibile.

Potrivit Deciziei nr.206 din 29 aprilie 2013 a CCR, toate deciziile "prin care au fost constatate ca fiind neconstitutionale norme abrogatoare au avut ca efect imediat repunerea in vigoare a normelor abrogate, consecinta necontestata nici in jurisprudenta instantei supreme".

Judecatorul Cristi Danilet remarca si el faptul ca exista o problema in textul ordonantei de abrogare a OUG 13.

"Si totusi este o problema: art. 25 alin 5 C.proc.pen. a respectat cerinta impusa de CCR prin decizia 586/2047 in OUG aparut marti noaptea, dar azi nu mai respecta aceasta cerinta in OUG 14/2017, care o inlocuieste. As vrea sa cred ca este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectata de Parlament in procedura de aprobare a OUG", scrie pe Facebook Cristi Danilet.

UPDATE 1: In opinia avocatei Elenina Nicut, mai exista o mare problema a acestei OUG de abrogare, care tine de tehnica legislativa: "In ceea ce priveste abrogarea partii neintrate in vigoare, art. I din OUG 13, art. 58.2 din L.24/2000 spune ca abrogarea ar fi trebuit sa intre la aceeasi data cu partea abrogata.

In cazul de fata, insa, OUG 14, sub rezerva depunerii prealabile la Parlament, a intrat in vigoare azi, deci inainte.

Posibilitatea abrogarii actelor inainte de intrarea in vigoare e prevazuta cu titlu de exceptie. Iar exceptiile sunt de stricta interpretare si aplicare. In aceste conditii, OUG 14 ar prezenta un viciu de neconstitutionalitate si in ceea ce priveste abrogarea OUG 13 privind modificarile la CP, din perspectiva nerespectarii normelor de tehnica legislativa".

Asadar, problema aceasta priveste modificarile Codului Penal din OUG 13 care nu au intrat inca in vigoare (avand termen 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial) si pentru care abrogarea prin OUG 14 ar trebui sa isi produca efectele nu mai devreme de acest termen.

UPDATE 2: Premierul Sorin Grindeanu a oferit o explicatie la Antena 3 legata de intrarea imediata in vigoare a OUG 14:

"Unele dintre aceste masuri (din OUG 13 - n.red.) ar fi intrat in vigoare peste cateva zile si atunci au putut fi abrogate direct. Altele, cele pe Codul de Procedura Penala, au intrat deja in vigoare, si atunci decizia a fost de a reveni la situatia dinainte de ordonanta de marti. Asadar, in continuare, avem articole din Codul Penal si Codul de Procedura Penala care sunt neconstitutionale".

UPDATE 3: A venit o prima reactie si de la Ministerul Justitiei, care merge pe aceeasi idee exprimata de premierul Grindeanu mai devreme, fara a da insa detalii pe chestiunile sesizate punctual de juristi:

"Avand in vedere vehicularea in spatiul public a unor informatii referitoare la ordonanta pentru abrogarea OUG nr.13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedura Penala, emisa de Guvernul Romaniei - astazi, 5 februarie 2017, pentru o corecta informare a opiniei publice Ministerul Justitiei face urmatoarele precizari:

Prin ordonanta de urgenta emisa de Guvernul Romaniei si publicata in Monitorul Oficial - astazi 5 februarie 2017, a fost abrogata in totalitate ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 13/2017.

Prin acest demers s-a revenit la textele legale anterioare, respectiv prevederile Legii nr.286/2009 privind Codul Penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedura Penala.

Subliniem ca ordonanta emisa astazi nu modifica prevederile legale anterioare, asupra carora Curtea Constitutionala s-a pronuntat in cursul anului 2016".

UPDATE 4: Procurorul general, Augustin Lazar, a declarat pentru News.ro ca decizia Guvernului de abrogare a OUG 13 este "corecta".

Procurorul general a adaugat ca nu doreste sa faca mai multe precizari despre noua ordonanta de urgenta adoptata de Guvern pentru a nu se interpreta ca face speculatii privind continutul acesteia fara sa fi studiat cu atentie textul.
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre ordonanta de abrogare 14
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 132170 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
67 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da! Este recidiva!

Presedintele trebuie sa demisioneze!
Sa returneze cele 6 case statutului roman.

 

 

Care lume sa se enerveze?

hai sa nu o mai dam dupa cires, sesizarile Curtii Constitutionale au ramas fara obiect.

Acuma daca doamna Dogioiu vrea sa participe, in continuare la lovitura de stat nu mai conteaza.

Unii nu vad ca lumea se schimba. Unii nu vad ca Parlamentul European nu a mai raspuns la solicitarile "incoruptibilei" Monica Macovei.

Unii trec cu vederea ca romanii anul trecut au fost inselati, intr-un fel sau altul, de vreo 5 milioane de euro pentru Cumintenia Pamantului. Spun intr-un fel sau altul, deoarece banii sau dat atat prin subscriptie publica, cat si de la Companiile de stat.

Mi se pare ca protestantii de la Cotroceni au niste revendicari mai aproape de realitate, decat cei de la Guvern, cea de demitere a Presedintelui fata de demiterea Guvernuklui. Guvernul asta nici nu a putut lucra, pentru ca nu a fost lasat.

 

 

hotul tot hot ramane. probabil si-au inchipuit ca golania lor va

trece neobservata si ca vor spune "ce le-am tras-o !".
dar daca lumea se va enerva si mai tare ?

 

 

Mai baieti,

inca o data, sa ne intelegem. Pe voi v-au votat cei de la PSD. Si ALDE, la o adica. Noi nu i-am votat nici pe ai nostri, pentru ca au avut caracter murdar, de koorva, si i-am taxat pentru asta, nevotandu-i in decembrie 2016, si evident, nu v-am votat nici pe voi, nici acum, nici in trecut si cu siguranta nici in viitor, ca noi nu votam stanga. Furati-va voi intre voi, mintiti-va voi intre voi, pupincuriti-va voi intre voi, nu ne intereseaza direct. Dar, atentie, nu suntem nici prosti, asa cum credeti voi, nici inactivi, asa cum probabil credeati voi, si nici NU SUNTEM DE VANZARE, asa cum ati crezut voi si poate inca ati putea crede. Pe ai nostri i-am taxat in 11 decembrie, ai nostri au inteles asta, dar pe voi va vom taxa acum. Bagati-va mintile in cap. Pe noi NU NE FACETI. Nu stam la juma' de kila de zahar, nu stam cu gura cascata la Antena 3, nu primim bani de la voi, ba dimpotriva VA DAM BANI! Nu incercati sa impartiti Romania in doua, ca ramaneti voi in cea de-a treia parte!

 

 

ce ma surprinde

este ca cei mai vocali sunt alde turicenii...
cu pesedeul ne obisnuisem
ultima soparla, dupa ce ne-au facut pe toti sorosisti (fast basisti), acum suntem iohanisti si vrem destabilizarea tarii

 

 

Fortza Steaua !

Păi nu a cerut președintele vostru "abrogarea" ordonanței? In Piață nu s-a cerut tot "abrogare" ? Acum ce mai vreți ?
P.S. Fiți fericiți, a inceput campionatul de fotbal, Steaua lui Jiji joacă in seara aceasta !

 

 

asta e deja recidiva

hotii trebuie sa plece, nu ai ce discuta cu ei. vreau sa vad cine ii apara, ca doar de la noi toti fura

 

 

Ce-mi place ...

Mai mult decat atat, cărturarul Voiculesco a fost deja eliberat in baza OuG 13/2017, acesta fiind acum in USA impreună cu Badea și Gadea ! Așa că ar trebui să pichetați și pușcăriile !

 

 

Ei bine, daca ciuma rosie continua atacul statului de drept prin

escrocherii pseudo-legale, romanii pot sa isi modifice strategia de rezistenta. Comunistii nu vor mai conduce Romania niciodata, indiferent ce smecherie vor mai inventa!

Pana una alta, guvernul sa demisioneze, Drakea, Tariceanu si Ponta sa fie judecati in procesele lor. Dupa aceea, mai vorbim.

 

 

Ghita TV

Cu manie proletara se protesteaza in fata Palatului Cotroceni. Pumni maniosi ridicati in sus. Oameni din ce in ce mai multi, majoritatea de varsta a treia, saracut imbracati, cu petecute de hartie sau de cartoane in maini, care cer vehement demisia presedintelui Klaus Iohannis, primul si cel mai mare vinovat al tarii. Protestatarii din Piata Victoriei sunt elemente de facture, nazista, hitlerista, stalinista.
Bolcas, sfatos si atoatestiutor, spune, la adresa presedintelui, ca cine seamana vant culege furtuna.

Fond muzical care sa le mearga la inima oamenilor cu "Doamne, ocroteste-i pe romani!" si “Veniti romani din intreaga zare!"

Concluzia Ghita TV:
Presedintele Klaus Iohannis este vandut strainilor, si-a vandut tara, a incitat populatia si a dezbinat oamenii, impartind tara in doua. Tara este condusa de ofiteri straini.
Cei din Piata sunt bine imbracati si au pancarte mari pentru ca sunt finantati din greu in scopul inlaturarii guvernului ales PSD-ALDE. Pe cand cei din fata Cotroceniului sunt oamenii de rand, adevaratii patrioti.

Se titreaza ca la ora 18:00 primarul Gabriela Firea face un anunt pentru populatie.
Se anunta ca in aceasta seara la Ghita TV va veni insusi Liviu Dragnea, cu informatii explosive, incendiare.

Concluzia mea:
Nu intelegeam de ce se afiseaza atat de insistent si de vocal la Ghita TV fosta sefa DIICOT Alina Bica, exact in perioada casetelor compromitatoare trimise de marele patri(h)ot Ghita.
Acum, cand am aflat cine sta in spatele OUG 13, nu ma mai mira nimic. Cartitele sunt multe si nu se vor opri aici. Se pregatesc intens si de mult timp.

P.S. Ghita TV il omagiaza pe Mircea Badea, imbracat in trening (cel putin asa vad eu), care are in spate un fundal cu valuri involburate ale marii si care protesteaza singur, cu o pancarta mare in mana pe care nu se intelege ce scrie.

Lui Mircea Badea i se alatura, cu o alta pancarta, Victor Ciutacu.

Nu mai pot indura, v-am facut rezumatul, acum schimb postul.

 

 

ia zi smechere, crezi ca schimbi vorba?

vreti liber la furat, voi ii faceti pe toti? sunteti hoti de drumul mare si nu pareti sa intelegeti ca ati intins coarda mult prea tare. daca nu intelegeti de vorba buna, vi se vor implini predictiile, si nu cred ca o sa va placa

 

 

lasati vrajeala securistilor

toti am inteles ca aveti ordin sa-l sprijiniti pe neamt sa darame guvernul de romani si sa aduceti altii de la bruxelles. dar mai suntem si noi poe aici. mai sunt si catanele care au fost date la o parte. mai sunt si la interne cei jigniti grosolan de un impotent intelectual. acestia nu si-au spus inca cuvantul. asteptati.

 

 

DEMISIAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PLECATI, HOTILOR! Incredibil ce le poate c'a'c'a mintea bolnava!!!! P.S. Batranii generali ai lui ceasca au intrat in vrie! Sa ramana ei fara JAf si fara pensii din banii prostilor? P.S.1. Mare grija la diversiuni in aceasta seara! Izolati orice scandalagiu si provocator de langa voi!

 

 

Așa ceva ...

Ce v-am spus eu, ocupați gările, aceasta este singura variantă ! Rămaneți in piață, fiți vigilenți, ciuma roșie este peste tot !

 

 

Dinadins gresesc pentru ca vor ca OUG sa ramana

Chiar cu pretul pierderii guvernarii. sunt disperati sa scape de puscarie. pesedeaua nu este un partid politic si este o gasca penala. un clan de mafioti . unde legea de capatai este OMERTA,

 

 

Prima   1   2   3   4   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor