Care era urgenta PSD. Minciuna demontata a gratierii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 06:31
15076 citiri
Care era urgenta PSD. Minciuna demontata a gratierii

Va mai amintiti, nu-i asa?, cum suna in iarna justificarea oficiala pentru graba nebuna cu care trebuia decisa gratierea, aceea care scotea din puscarii si criminali, si violatori, si talhari numai sa vada din nou cerul albastru deasupra capului infractori alde Dan Voiculescu.

Urgenta era justificata de apropierea teribilei decizii pilot a CEDO care urma sa ne amendeze cu zeci de milioane de euro, adica un fel de sfarsit al lumii.

La cum arata decizia pilot, cred ca singura urgenta reala era sa nu ajungem cumva cu gratierea inca neadoptata tocmai la aceasta decizie, ca la un moment al adevarului. Pentru ca ea avea, dupa cum vedem acum, sa naruiasca intreaga minciuna, fundamentul asa-zisei urgente.

Ce vedem? Ca nu ne cere nimeni nicio masura anume, cu atat mai putin o gratiere, ca nu e nicio amenda. Nici nu putea fi, nici de 80 de milioane, nici de un euro, pentru ca, ce sa vezi?, Curtea de la Strasbourg nu aplica amenzi, ci doar acorda despagubiri.

Si in cazul Italiei a fost vorba despre despagubiri, nu despre amenda, mai mult, despagubiri stabilite de chiar statul italian ca ultima varianta de compensare si tinand cont de realitatea economica din acea tara, diferita de aceea din Romania.

Nu e niciun ultimatum, ci mai degraba un respiro, avand in vedere ca, in termenul pana la elaborarea planului, CEDO suspenda cauzele privind conditiile de detentie din Romania.

Singurul lucru care ni se cere pentru urmatoarele 9 luni (3 pana cand decizia devine definitiva si apoi inca 6) este sa fim in stare ce nu reusim de ani de zile, adica sa elaboram un plan coerent cu termene concrete pentru problema inchisorilor.

Deci, ca sa fim bine intelesi, nu ne cere nimeni sa rezolvam problema inchisorilor in urmatoarele luni, ci sa stabilim cum o vom rezolva in termenul pe care tot noi il vom fixa. De asta trebuia gratiere zor-nevoie?

Iata ce inseamna, concret, decizia CEDO privind inchisorile pentru Romania

Cu toate ca minciuna a iesit la suprafata precum uleiul pe apa, vad ca majoritatea parlamentara careia i s-a adaugat, dupa naufragiul din istorie, si Traian Basescu, o tine darza pe lauta cu gratierea, iar proiectul inainteaza cu tot felul de amendamente scandaloase, cu dedicatie transparenta, cum este cel referitor la iertarea totala a infractorilor peste 60 de ani.

Nu stiu cat de naiv trebuie sa fii ca sa nu vezi macar acum ca initiativa aceasta nu are nicio legatura cu CEDO si drepturile omului, ci doar cu anumite cazuri punctuale de mare interes politic.

Ea, de altfel, gratierea, nici macar nu rezolva problema sistemica pe care a constatat-o Curtea. Daca nu pui in pericol societatea printr-o gratiere masiva, numarul celor cu pedepse foarte mici si pentru infractiuni minore, care vor iesi din puscarii, va fi prea mic pentru a face o diferenta reala pentru cei ramasi.

In plus, conditiile necorespunzatoare nu se reduc la aglomerare, ci la o paleta de neajunsuri, de la mizerie asezonata cu sobolani, pana la dotarea absolut precara a unor penitenciare, unele care nici macar nu mai pot fi modernizate, precum Jilava.

Solutiile nu sunt miraculoase. Ele incep cu lucruri simple, gen curatenie, deratizare, dezinsectie, cu cheltuieli moderate, precum montarea unor toalete decente sau cumpararea bratarilor electronice, pana la ceea ce nu poate fi evitat oricat ne-ar displacea - investitii importante.

Rezolvarea problemei conditiilor din penitenciare presupune alocarea de bani, cu atat mai multi cu cat mai mult a durat politica strutului. Daca nu calci la dentist ani de zile si te tii cu algocalmin si vata cu tuica, cand in final nu mai ai cu ce manca, sigur ca ajungerea la o situatie acceptabila costa cu mult mai mult decat ar fi costat tratamentele mici facute constant. Aici suntem dupa 14 ani de ignorare a realitatii.

Dar mai e ceva. Politicienii nu au facut investitii in domeniul acesta doar din indolenta, cu atat mai putin din rautate. Ci pentru ca societatea romaneasca, de fapt, refuza in mare masura acest tip de investitie. Cand vorbesti despre aceste nevoi, raspunsul aproape strandard timite instantaneu la gradinite, scoli, drumuri, azile etc.

Si eu aici vad cea mai mare incercare, chiar dincolo de bani, in perspectiva planului pe care Ministerul Justitiei urmeaza sa-l prezinte. De altfel, eu nu am vazut pana acum o evaluare serioasa, a costurilor si termenelor pe care le-ar presupune intrarea in conditii decente. Cate penitenciare, cat ar costa fiecare?

Ea nu e atat descoperirea solutiilor, pentru ca ele nu sunt vreun mare secret, dupa cum spuneam, ci amortizarea frustrarii celor care considera ca banii investiti in conditii decente in puscarii sunt un fel de risipa pe luxul unor rebuturi.

Imi pare rau, dar fiecare decizie CEDO, inclusiv aceasta pilot, condamna in egala masura statul si aceasta mentalitate.

Solutia reala va incepe cu admiterea adevarului ca un om condamnat la privare de libertate nu trebuie sa suporte decat privarea de libertate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#decizie CEDO pilot inchisori , #justitie