Ce dezvaluie stenogramele de la Guvern despre diferenta dintre Ciolos si Grindeanu

Luni, 06 Februarie 2017, ora 15:19
16281 citiri
Ce dezvaluie stenogramele de la Guvern despre diferenta dintre Ciolos si Grindeanu
Fotomontaj cu imagini de la Guvernul Romaniei

Desecretizarea stenogramelor de la sedintele in care Guvernul Ciolos si Guvernul Grindeanu au adoptat ordonante de urgenta prin care s-au modificat Codurile Penale nu ajuta deloc actualul Executiv, asa cum s-a dorit, aratand limpede diferenta foarte mare dintre cele doua moduri de abordare.

Decizia desecretizarii celor doua inregistrari a fost adoptata de Guvernul Grindeanu duminica, in contextul in care sute de mii de oameni au protestat in strada, iar DNA a deschis o ancheta penala in legatura cu modul in care OUG 13 a trecut prin Guvern.

Citeste mai multe aici:

Analizand cele doua documente, se pot trage cateva concluzii.

In primul rand, se poate observa ca fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna a prezentat in timpul sedintei de guvern numeroase argumente pertinente in favoarea adoptarii ordonantei de urgenta din mai anul trecut. Premierul Dacian Ciolos s-a aratat interesat si a fost informat in legatura cu urgenta si necesitatea adoptarii actului normativ.

De asemenea, fostul ministru pentru Dialog Social Violeta Alexandru a atras atentia asupra faptului ca e nevoie de mare atentie atunci cand se fac reglementari prin ordonanta de urgenta, iar premierul Dacian Ciolos a subliniat faptul ca asemenea decizii trebuie asumate atunci, ca e nevoie de "o modificare a unui act normativ in interesul larg al cetatenilor, care poate sa fie argumentat prin acest interes al cetatenilor".

In schimb, in cazul Guvernului Grindeanu, forma finala a OUG 13 nu a fost prezentata sau argumentata, iar premierul nu s-a aratat deloc interesat de ea, dorind sa stie doar daca au fost obtinute toate avizele legale. Chiar si asa, cu toate ca a fost asigurat in repetate randuri de acest lucru, trebuie punctat faptul ca OUG 13 a fost adoptata fara avizul CSM, desi cu doar cateva ore inainte Guvernul solicitase punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii, pe care nu l-a mai asteptat.

Trebuie remarcat si faptul ca niciun ministru nu a avut nimic de comentat, nici macar cei doi care si-au asumat responsabilitatea alaturi de ministrul Justitiei, adica ministrul de Externe, Teodor Melescanu, si ministrul de Interne, Carmen Dan.

Ministrul Florin Iordache nu a explicat ce efecte va avea OUG 13, cate dosare vor fi inchise sau blocate, si, mai ales, care era interesul public urmarit.

Pe de alta parte, intre cele doua situatii exista multe alte diferente. Guvernul Ciolos a adoptat ordonanta de urgenta intr-o sedinta obisnuita, la lumina zilei, in timp ce OUG 13 a iesit din Guvernul Grindeanu la miez de noapte, fiind publicata imediat in Monitorul Oficial.

Totodata, Guvernul Ciolos consultase anterior adoptarii propriei ordonante reprezentanti de la Inalta Curte, Parchetul General si CSM, de la care obtinuse avizul necesar. In cazul Guvernului Grindeanu, controversata ordonanta de urgenta 13/2017 a fost vehement contestata si criticata de toti reprezentantii magistratilor, in frunte cu institutiile mentionate anterior.

De asemenea, in timp ce Guvernul Ciolos a preluat in ordonanta doar modificarile cerute de Curtea Constitutionala, Guvernul Grindeanu a facut prin OUG 13 si schimbari din initiativa proprie, modificand astfel prin ordonanta de urgenta politica penala a statului. Acest aspect a fost subliniat si in sesizarile depuse la Curtea Constitutionala de CSM, presedintele Romaniei si de Avocatul Poporului, prin care s-a cerut Curtii sa se constate existenta unui conflict intre puterile statului, iar OUG 13 sa fie declarata neconstitutionala.

Dupa masivele proteste de strada generate de adoptarea OUG 13, Guvernul Grindeanu a decis sa faca un pas inapoi, adoptand, duminica, o noua ordonanta de urgenta, care o abroga pe prima. Insa in noua ordonanta au ramas prevederi neconstitutionale, existand riscul ca actul normativ adoptat initial sa intre totusi in vigoare.

Din acest motiv, dar mai ales pentru ca nu mai au incredere in acest Guvern, 600.000 de romani au iesit duminica seara in strada la cel mai mare protest de pana acum.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat ca PSD a castigat alegerile, asa ca nu demisioneaza, iar ministrul Justitiei, Florin Iordache, a precizat luni dimineata ca va anunta decizia sa dupa ce ,miercuri, va fi dezbatuta motiunea de cenzura depusa de PNL si USR pentru demiterea Guvernului Grindeanu.

Ministrii Teodor Melescanu si Ana Birchall au fost invitati la Bruxelles sa dea explicatii in legatura cu situatia din Romania, tot acolo fiind asteptat si premierul Grindeanu.

In acelasi timp, Curtea Constitutionala este asteptata sa ia decizii cu privire la sesizarile depuse in cazul OUG 13 de CSM, presedintele Romaniei si Avocatul Poporului, iar Curtea de Apel Bucuresti va trebui sa decida daca da curs solicitarii procurorului general, care a cerut in instanta suspendarea si anularea ordonantei Iordache.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#diferente ordonanta Ciolos Iordache , #justitie